(Foto: Vincent de Vries)

Formulierenbrigade helpt met paperassen

HOORN / ABBEKERK - "Mensen gaan altijd blij en dankbaar de deur uit. Het feit dat ik ze kan helpen, geeft mij veel voldoening en een goed gevoel." Christa Boekel (66) uit Abbekerk is sinds de start - nu twee jaar geleden - vrijwilliger bij de Formulierenbrigade in Hoorn, een initiatief van Bibliotheek Hoorn, VrijwilligersNH en BuroFlo.

De Formulierenbrigade is bedoeld voor iedere inwoner van Hoorn die moeite heeft met correspondentie van instanties of overheid, of het lastig vindt om bepaalde formulieren in te vullen. De vrijwilligers van de Formulierenbrigade houden elke maandag tussen 14.00 en 16.00 uur 'spreekuur' in de Centrale Bibliotheek in Hoorn voor hulp en uitleg. Een afspraak maken is niet nodig en de hulp is gratis.

"Ik heb 25 jaar bij Leekerweide gewerkt", vertelt Christa. "Toen ik een tijdje met pensioen was, begon het te kriebelen. Ik wilde weer iets doen en nam contact op met Norma Stapel van VrijwilligersNH, die ik nog van Leekerweide kende. Zij kwam met de Formulierenbrigade en dat leek me wel wat. In het voorjaar van 2017 begon ik aan deze uitdaging met nog vijf andere vrijwilligers. In het begin moest de Formulierenbrigade natuurlijk nog bekendheid krijgen, maar vorig jaar hebben we zeker al honderd mensen geholpen. Het gaat vooral om statushouders uit bijvoorbeeld Eritrea of Syrië die via Vluchtelingenwerk bij ons terechtkomen. Ook oudere mensen die niet zo handig zijn met de computer of mensen die bijzondere bijstand willen aanvragen, kunnen een beroep op ons doen. Het gebeurt regelmatig dat we mensen erop wijzen dat ze ergens subsidie voor kunnen aanvragen. Niet iedereen is goed op de hoogte. De behoefte aan een Formulierenbrigade is er dus zeker", benadrukt Christa. "Vaak gaat het om mensen met problemen en willen ze hun verhaal bij ons kwijt. Soms zijn we wel een uur met iemand bezig, want we vinden het belangrijk om genoeg tijd vrij te maken en alles goed uit te zoeken. We doen overigens geen belastingaangiftes."

Geduld

Om de twee of drie weken zit Christa bij de Formulierenbrigade. "We rouleren met z'n zessen en zijn op de maandagmiddag altijd met z'n tweeën. Op die manier kunnen we alle bezoekers van de Formulierenbrigade helpen. De bibliotheek - een ontzettend fijne locatie - is voor mij niet om de hoek, maar dat vind ik niet erg. Ik ga altijd op de fiets, heerlijk!" Vrijwilligers zijn bij de Formulierenbrigade van harte welkom. Sinds afgelopen oktober is in het gemeentehuis in Wognum ook een Formulierenbrigade gestart. Verder zijn er plannen om een Formulierenbrigade te starten op andere locaties in Westfriesland. "Ook voor die locaties zijn vrijwilligers nodig. Wat er van een vrijwilliger verwacht wordt? Het is uiteraard handig als je met de computer kunt omgaan en daarnaast moet een vrijwilliger klantvriendelijk en begripvol zijn. En geduld hebben, ook heel belangrijk!"

Waardering

Naast het feit dat Christa veel dankbare reacties krijgt van de mensen die zij helpt bij de Formulierenbrigade, spreekt VrijwilligersNH ook regelmatig haar waardering uit. "Zo krijgen we elk jaar een heerlijke kerstlunch en wordt er regelmatig met ons geëvalueerd. Dat voelt ontzettend goed. Het is fijn dat ons werk gewaardeerd wordt."

Wie de hulp van de Formulierenbrigade wil inschakelen, kan op de maandag tussen 14.00 en 16.00 uur langskomen in de Centrale Bibliotheek aan de Wisselstraat 8 in Hoorn. Meer informatie: info@buroflo.nl of 0229-576357. Vrijwilliger worden? Neem dan ook via bovenstaande gegevens contact op.

Meer berichten