Het bijeneducatiecentrum bij kinderboerderij de Woid opent 13 april haar deuren.
Het bijeneducatiecentrum bij kinderboerderij de Woid opent 13 april haar deuren. ((Foto: Jan Siebring))

Bijeneducatiecentrum opent haar deuren

HOORN - 'Hoorn is the place to Bee'; dit is de slogan waarmee stichting Stadslandbouw Hoorn één van de bij-vriendelijkste gemeenten van Nederland heeft gemaakt. Zaterdag 13 april opent de voorzitter van stichting Stadslandbouw Hoorn samen met wethouder Simon Broersma om 13.00 uur het eerste bijeneducatiecentrum van Nederland. Het educatiecentrum ligt op het terrein van kinderboerderij de Woid aan de Koperslager in Hoorn.

Stichting Stadslandbouw zet zich al jaren in voor de bescherming van honing- en wilde bijen in Hoorn met onder andere de aanleg van bijenlinten. Een bijenlint is een aaneenschakeling van groenstroken met daarin bij-vriendelijke beplanting of bijenhotels. Een lint aan initiatieven dus, met het doel om de overlevingskansen van de bij te bevorderen. Bijen zijn namelijk van cruciaal belang voor de mens. De landbouw en daarmee onze voedselvoorziening, is voor een belangrijk deel aangewezen op deze bestuivers.

Westfriese Uitdaging

Veel bedrijven in de regio hebben geholpen dit centrum te realiseren, dankzij de bemiddeling van de Westfriese Uitdaging. Naast deze bedrijven zijn ook de scholen in Hoorn betrokken. Zo hebben negentig leerlingen van het 'd Ampte nieuwe bijenkasten gemaakt, zijn leerlingen van het Clusius College betrokken bij de bijentuin en gaan leerlingen van het Technasium (OSG) onderzoeken doen bij het bijeneducatiecentrum.

Modeltuin

Mensen die graag meer willen weten over bijen, kunnen hier straks een cursus volgen. Ook kunnen basisscholen (veilig) naar de bijen kijken. Dat komt omdat het klaslokaal zo is opgezet dat de imker vanachter het glas de bijen kan laten zien. Via 'Nederland Zoemt' zijn onderwijspakketten beschikbaar. Rond het bijeneducatiecentrum is een modeltuin aangelegd. Bezoekers van de tuin kunnen zien welke planten goed zijn voor de insecten. Daarnaast heeft Hoorn aan de IJsselweg een prachtige stadstuin die vol staat met bij-vriendelijke planten.

Het bijeneducatiecentrum is geopend op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

Meer berichten