Tijdens de Avonden van Ontmoetingen schoven Nederlanders in speeddate-vorm aan tafel bij nieuwkomers uit alle windstreken.
Tijdens de Avonden van Ontmoetingen schoven Nederlanders in speeddate-vorm aan tafel bij nieuwkomers uit alle windstreken. ((Foto: aangeleverd))

Stichting Op Roet genomineerd voor 'Ambassade van de Verdraagzaamheid 2019'

HOORN - De UNESCO-dag van de Culturele Diversiteit en Dialoog vond dinsdag 21 mei plaats. Hét moment om de culturele diversiteit in ons land te vieren. Hiervoor zijn de twaalf genomineerden bekendgemaakt voor de 'Ambassade van de Verdraagzaamheid 2019'. Stichting Op Roet uit Hoorn is hierbij genomineerd voor haar activiteiten voor de provincie Noord-Holland. De prijsuitreiking is een initiatief van de Stichting Eén Land Eén Samenleving in samenwerking met het Paleis van de Verdraagzaamheid en onder auspiciën van de Nederlandse Commissie van UNESCO.

Stichting Op Roet draagt volgens het juryrapport bij aan de waardering van culturele diversiteit in heel West-Friesland. Wat begonnen is met de locatievoorstelling Ed van Hoorn in 2017 werd in de maanden daarna uitgebouwd met diverse interculturele ontmoetingen. Zo werd in samenwerking met Fiolet Taaltrainingen de Avonden van Ontmoetingen georganiseerd, waarbij Nederlanders in speeddate-vorm aan tafel schoven bij nieuwkomers uit alle windstreken. Door elkaar te leren kennen, ontstonden vele contacten. De afgelopen periode werden Verhalen van Ver in onder andere de Hoornse bibliotheek gehouden. Bezoekers konden luisteren naar de verhalen van nieuwkomers, waarbij ook weer het uitwisselen van elkaars verhalen en achtergronden centraal stond. En de voorstelling Friends To Be werd ontwikkeld, waarbij onderzocht wordt of vriendschap mogelijk is tussen een Westerling en een Arabier. Deze voorstelling wordt momenteel volop gespeeld op scholen en instellingen.

Ook voor de toekomst liggen nog volop plannen op tafel. Zo worden de verschillende projecten nu ook aan andere gemeenten aangeboden en wordt bekeken wat landelijk gezien de mogelijkheden zijn. Zo is Friends To Be opgepikt door een landelijk opererend impresariaat. En plannen voor een vervolgvoorstelling zijn in de maak. Vorig jaar werd de Europese Amateo Award al door stichting Op Roet binnengehaald.

Vanaf september 2019 kan iedereen in Nederland zijn of haar stem uitbrengen en op 16 november (de UNESCO-dag van de Verdraagzaamheid) volgt de prijsuitreiking in Amsterdam. Meer informatie over de prijs 'Ambassade van de Verdraagzaamheid': www.eenlandeensamenleving.nl of www.op-roet.nl .

Meer berichten