Sigrid van der Meulen (l) en Ella Siekman.
Sigrid van der Meulen (l) en Ella Siekman. ((Foto: aangeleverd))

Crowdfunding voor Gouden Eeuwers Dirk & Dirkje

HOORN - Bij het Westfries Museum komen deze zomer twee unieke Gouden-Eeuwkostuums waarmee bezoekers hun eigen Gouden Eeuw-selfie kunnen maken. De kostuums voor Dirk & Dirkje worden gemaakt door kunstenares Ella Siekman. Om van de kostuums echte eyecatchers te maken zijn de initiatiefnemers een crowdfundingactie gestart.

Het initiatief voor Dirk & Dirkje komt van Sigrid van der Meulen. Deze Hoornse is copywriter van beroep en kwam door Hoorn Stad van de Gouden Eeuw op het idee voor Dirk & Dirkje. "Hoe leuk zou het zijn als je een stap terug in die tijd kunt zetten? Met Dirk & Dirkje, in bijzondere Gouden Eeuw-kostuums, kan dat heel makkelijk. Zonder omkleden. Je gaat gewoon achter Dirk (het herenkostuum) of Dirkje (het dameskostuum) staan. Zo lijkt het of je het kostuum aan hebt. Dan zet je jezelf of een ander op de foto. Zo simpel is het!" Sigrid is creatief, maar ook een organisator. Vergunningen aanvragen, logo's verzinnen, publiciteit regelen? Ze draait er haar hand niet voor om. "Alleen kostuums maken, dat kan ik niet. Daarom had ik iemand nodig die deze kostuums precies zo groots en opvallend tot leven kon brengen als ik in mijn hoofd had. Ik ben ontzettend blij dat dat gelukt is. Want Ella is al net zo enthousiast over Dirk & Dirkje als ik!"

Weerbestendig

Ella Siekman is theatervormgever en maakt kostuumkunst. Ze heeft een grote voorliefde voor het vertalen van historische kostuums naar het nu. "Ik word aangetrokken door niet-textiele materialen en werk graag met plastics of metaalgaas. Voor de Dirk & Dirkje-kostuums laat ik me inspireren door schilderijen uit de zeventiende eeuw." Extra uitdagend is dat de kostuums weerbestendig moeten zijn. Overdag staan ze voor het museum, gratis voor iedereen. Na sluitingstijd staan ze veilig achter de hekken.

Voor een deel van het project is er al subsidie. Maar om iets echt bijzonders neer te zetten zijn speciale materialen en decoraties nodig. Hiervoor zijn Sigrid en Ella een crowdfundingactie begonnen. Inmiddels is al eenderde van het streefbedrag binnen. Voor wie het project steunt, zijn er leuke tegenprestaties, zoals een exclusieve gouden-eeuwmolensteenkragen workshop, een digitale fotolijst of een exclusieve ontvangst en rondleiding door het Westfries Museum. Meedoen kan al vanaf tien euro. Meer informatie: www.voordekunst.nl/projecten/9014-2-kostuums-voor-gouden-eeuw-selfies .

Meer berichten