In zijn vertelvoorstelling 'Verrekening van de liefde' brengt verteller Julian Wijnstein slaaf Tabo tot leven.
In zijn vertelvoorstelling 'Verrekening van de liefde' brengt verteller Julian Wijnstein slaaf Tabo tot leven. ((Foto: aangeleverd))

Het verhaal van slaaf Tabo in Het Pakhuis in Hoorn

HOORN - In zijn vertelvoorstelling 'Verrekening van de liefde' brengt verteller Julian Wijnstein zondag 22 september slaaf Tabo tot leven die staat afgebeeld op een bekend schilderij uit 1727 dat in het Westfries Museum in Hoorn hangt. De vertelvoorstelling is om 15.00 uur te zien in Theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21 in Hoorn.

De zwarte bediende Tabo Jansz migreerde als kind vanuit West-Indië naar West-Friesland. Hij diende hier Adriaan van Bredehoff, de Hoornse bewindhebber van de West-Indische Compagnie, en verkeerde hierdoor als enige zwarte jongen in de hoogste kringen van de samenleving. Toen Bredehoff in 1733 overleed, kreeg Tabo zijn vrijheid terug, maar ook een aanzienlijk geldbedrag. Was deze erfenis een daad van vroomheid of was het de uitkomst van een ontluikende liefde? Samen met zijn publiek gaat Wijnstein op zoek naar de betekenis van een erfdeel uit de Hoornse Gouden Eeuw.

Meer informatie en tickets: www.pakhuishoorn.nl.

Meer berichten