Vijftig jaar vriendschap met Kolping Kapelle Kamp-Bornhofen

Algemeen
De Erika Kapel in 1973 in Kamp Bornhofen.
De Erika Kapel in 1973 in Kamp Bornhofen. (Foto: aangeleverd)

ZWAAG - De Erika Kapel uit Zwaag organiseerde in 1969 een uitje voor de leden en de partners naar Duitsland. Het doel was Löf aan de Moezel. Er was op dat moment een muziekfeest in Kamp-Bornhofen gaande en omdat een orkest verstek had laten gaan, werd de Erika Kapel gevraagd om daar een deel van het programma op te vullen. Ze werden beloond met een hapje en een drankje en dat viel in goede aarde. Het eerste contact was gelegd.

De Kolping-Kapelle Kamp-Bornhofen werd vervolgens uitgenodigd om op het eerste Beiers Festival in 1971 in Zwaag te komen optreden. Toen begon het balletje eigenlijk goed te rollen en werden de contacten nog meer versterkt. Door deze uitwisseling kwam de Erika Kapel ook in contact met andere muziekgroepen, die op hun beurt op het Beiers Festival muziek kwamen maken. Zo zijn er nog altijd contacten met muziekgroepen uit Zwitserland en Oostenrijk. En niet alleen de Erika Kapel ging naar Kamp-Bornhofen. In de loop der jaren zijn onder andere muziekvereniging De Herleving uit Zwaag, West Frisia uit Twisk, het Hoorns Harmonieorkest en de Showband Hoorn in het dorp aan de Rijn geweest.

Niet alleen op muzikaal gebied zijn er veel vriendschappen gesloten. Ook vele fans, niet-muzikanten, zijn graag geziene gasten. Zij verhogen door hun aanwezigheid in ruime mate de feestvreugde. De Erika Kapel verhuisde in de loop der jaren van Zwaag naar Hoorn. Het was Piet Stam, die nog vele jaren kapelmeester was. Piet was ook lid van de Showband en zodoende werd van daaruit de kapel voortgezet. Inmiddels bestaat de Erika Kapel niet meer. De contacten zijn er nog wel en die worden voor een groot deel voortgezet vanuit de showband.

Vijftig jaar vriendschap. Dat vraagt om een feestje. Dat gebeurt in het weekend van 28 en 29 september in het verenigingsgebouw De Vesting aan het Doelenplein in Hoorn. Zaterdag 28 september vanaf 20.00 uur is iedereen welkom op het gezamenlijke concert van de beide verenigingen. Deze avond vindt rond 22.30 uur een verrassend intermezzo plaats, waarna ruime gelegenheid is om met elkaar een gezellige avond te hebben. Zondag 29 september kunnen liefhebbers van 11.00 tot 13.00 uur komen Frühschoppen. Onder het genot van muziek en een drankje nog even napraten en het contact versterken. Hierna wordt afscheid genomen vna de Duitse vrienden. nemen we afscheid van onze Duitse vrienden. We kijken dan alweer uit naar een volgend samenzijn.

Iedereen is welkom. De entree is tijdens de feestavond én het Frühschoppen gratis.