V.l.n.r.: Marjolein Douwstra, Rob Voogel, Mary-Ann van Oort, Jeroen en Tanja ten Broek. Een aantal ouderraadsleden ontbreekt op deze foto.
V.l.n.r.: Marjolein Douwstra, Rob Voogel, Mary-Ann van Oort, Jeroen en Tanja ten Broek. Een aantal ouderraadsleden ontbreekt op deze foto. ((Foto: Foto Hoekstra))

Vso De Stormvogel in Hoorn houdt informatiemarkt

HOORN - Ouders, verzorgers en andere belangstellenden zijn zaterdag 2 november tussen 13.00 en 16.00 uur van harte welkom op vso (voortgezet speciaal onderwijs) De Stormvogel. Die middag vindt daar namelijk een grote informatiemarkt plaats waar diverse organisaties vertegenwoordigd zijn met stands en clinics. "We organiseren de informatiemarkt één keer in de drie jaar; dit is de derde editie", vertelt Rob Voogel, sinds 1986 adjunct-directeur. "Iedereen die wil weten wat de mogelijkheden zijn op het gebied van vrijetijdsbesteding, werken en wonen voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking, is van harte welkom."

Op vso De Stormvogel volgen leerlingen met een verstandelijke en soms ook lichamelijke beperking onderwijs. Zij zijn tussen de twaalf en twintig jaar. "We beschikken over verschillende vaklokalen voor bijvoorbeeld groeneducatie, huishoudkunde, beeldende vorming en algemene technieken. Daarnaast zijn er natuurlijk theorielokalen. Na De Stormvogel gaan de leerlingen aan het werk. Zij komen bijvoorbeeld terecht bij organisaties zoals WerkSaam of in een activiteitencentrum, of in het vrije bedrijf zoals supermarkt, kinderdagverblijf of in de groenvoorziening. Ook voor mensen met een beperking is heel veel mogelijk. Onze leerlingen lopen ook stage; op school hebben wij dan ook een stagebureau met vier stagebegeleiders."

Zuinig

Rob begon in 1977 als stagiair op de Beatrixschool aan de Johannes Poststraat in Hoorn. In 1979 kreeg hij een baan als leerkracht op de Eenhoorn aan de Eikstraat, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen en kinderen met een meervoudige handicap. Hij maakte de ontwikkelingen in het speciaal onderwijs van dichtbij mee. "In die tijd ging het er nog heel anders aan toe", blikt Rob terug. "Kinderen van vijf zaten gewoon bij kinderen van negentien op dezelfde school. Dat kan je je nu niet meer voorstellen. De Stormvogel is er begin jaren tachtig bij gekomen en sinds 2006 zitten we op de huidige locatie. We zijn hier erg tevreden. En wat zo mooi is: we merken dat onze leerlingen heel zuinig zijn op 'hun' schoolgebouw. Ze gaan ook meestal voorzichtig met het schoolmateriaal om."

Ouderraad

De organisatie van de informatiemarkt is in handen van de ouderraad, in samenwerking met Rob en collega Marjolein Douwstra. "De ouderraad heeft allerlei organisaties, instellingen en bedrijven benaderd. In onze gymzaal laten diverse sportclubs uit de regio hun activiteiten zien. Ook verzorgen zij clinics. Iedereen mag meedoen! De West-Friese Hockeyclub is bijvoorbeeld van de partij, maar ook voetbalvereniging HOSV en Vereniging Paardrijden Gehandicapten Opmeer. Verder zijn er stands en presentaties van onder andere zorgboerderijen, Esdégé Reigersdaal, WerkSaam, Toneelgroep Eenhoorn, Leekerweide, SailWise, het Thomashuis, Stichting Edutainment, de Coenstad Rollies en Odion. Zij laten allemaal zien wat ze te bieden hebben door middel van stands die door de hele school te vinden zijn. Koffie, thee en limonade zijn natuurlijk verkrijgbaar. Ik zou zeggen: kom gezellig langs! Niet iedereen weet wat er allemaal mogelijk is. De informatiemarkt kan bezoekers op allerlei ideeën brengen. En dat is natuurlijk precies onze bedoeling", besluit Rob.

De informatiemarkt is zaterdag 2 november van 13.00 uur op De Stormvogel, Van Oostzanenstraat 11 in Hoorn. Meer informatie over de school staat op www.vsodestormvogel.nl.

Meer berichten