Taalmaatjes en -trainers gezocht

  Nieuws
Een taaltrainer begeleidt mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. (Foto: aangeleverd)
Een taaltrainer begeleidt mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

REGIO - Eén op de negen mensen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Dit kunnen anderstaligen zijn die de Nederlandse taal nog aan het leren zijn of mensen die hier geboren en getogen zijn, maar ergens in hun leven een taalachterstand hebben opgelopen. Taalmaatjes en taaltrainers kunnen deze mensen helpen! Daarom is het Vrijwilligerspunt op zoek naar mensen die deze leuke vrijwilligerstaak op zich willen nemen.
Een taalmaatje helpt anderstaligen met het Nederlands. Door te praten over alledaagse dingen en vragen te stellen zoals ‘hoe was je dag?’, ‘wat ga jij vanavond eten?’, ‘wat zijn je hobby’s?’, ‘welke sport doe jij?’. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn; het gaat juist om de dingen die mensen dagelijks meemaken. Door te vertellen, een uurtje per week, oefent een anderstalige samen met zijn of haar taalmaatje het Nederlands. Het is bewezen dat dit erg helpt. Ook het sociale contact is belangrijk voor mensen, die vaak niet zoveel kennissen hebben in de buurt.
Een taaltrainer begeleidt mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit kunnen anderstaligen zijn of mensen die hier geboren en getogen zijn. Een taaltrainer begeleidt een deelnemer één-op-één of in een klein groepje, voor een periode van een jaar. Er wordt wekelijks met elkaar afgesproken.
Ook taalmaatje of taaltrainer worden? Vrijwilligerspunt biedt regelmatig trainingen aan waarin vrijwilligers worden opgeleid tot taalmaatje of taaltrainer. Deze training bestaat uit vier dagdelen op de woensdagmiddag. Woensdag 5 september van 13.30 tot 16.30 uur gaat er weer één van start. Hier graag aan deelnemen? Geef dan op via: Taalhuis Westfriesland, Maelsonstraat 20 in Hoorn, 0229-216499, info@taalhuiswf.nl of www.taalhuiswf.nl.

Meer berichten