(Foto: Foto Hoekstra)

Hatseflatsers 'bezorgen' carnavalsfeest

ZWAAG - Sinds de brugklas doet carnavalsgroep de Hatseflatsers - jongens en meiden tussen de vijftien en achttien jaar - steevast mee aan de grote optocht in Zwaag. Dit jaar is het hun zesde keer op rij. Al maandenlang zijn ze aan hun praalwagen aan het bouwen voor 'de mooiste en grootste optocht boven de rivieren' die vandaag - zondag 3 maart - de straten van Zwaag siert.

In de loods op de Oudijk in Westwoud wordt keihard gewerkt om de wagen ook dit jaar op tijd af te krijgen. De Hatseflatsers komen weer met een schitterende creatie op de proppen. Vorig jaar werden ze eerste bij de loopgroepen, dus ze hebben een naam hoog te houden. "Ons thema is 'Vandaag besteld, gister in huis'", legt Hatseflatser Wouter Nannings (17) uit Zwaag uit. "Het komt erop neer dat wij het carnavalsfeest 'bezorgen' in de Witte Valk, waar de prijsuitreiking na de optocht plaatsvindt." Op de praalwagen schitteren onder meer Pieter Post en het bekende mannetje van Bol.com. Ook hebben de Hatseflatsers het gezicht van Prins PatríQ gecreëerd. "Natuurlijk hopen we weer op een eerste prijs. Elk jaar groeien we als groep verder en maken we nóg mooiere creaties. Volgend jaar willen we daarom bij de wagens (gemotoriseerde creaties, red.) meedoen. We zitten vol ambities", glundert Wouter. "Dit jaar is onze wagen zes meter hoog. De hoogste onderdelen kunnen we pas op het veilingterrein op de dag zelf op de wagen plaatsen. De bomen langs de Oudijk zitten ons anders in de weg", lacht hij.

Muziekje erbij

De groep heeft in de loop der jaren flink wat ervaring opgebouwd. "We zijn natuurlijk klein begonnen", blikt Wouter terug. "In de beginjaren konden we nog niet met een boormachine overweg en moet je ons nu zien. Ik ben zelf vrij technisch ingesteld en vind het leuk om te klussen. Gezellig met je vrienden, een muziekje erbij; wat wil je nog meer? Als we onze wagen na de optocht gesloopt hebben, hebben we alweer zin om een nieuwe te bouwen. Het is gewoon een mooie hobby. De laatste weken voor de optocht zijn we elke avond in de loods te vinden. En net als vorig jaar, zullen we de avond voor de optocht de laatste puntjes op de i zetten. Omdat een aantal van ons in het examenjaar zit, zijn we dit jaar wel extra vroeg begonnen."

Kweekvijver

Om deelname met een grote creatie aan de optocht een beetje betaalbaar te houden, kunnen de Hatseflatsers rekenen op de bijdragen van sponsors. "Die zijn echt hard nodig, anders red je het gewoon niet. Een carnavalswagen kost een paar centen. En gelukkig bestaat de Kweekvijver", benadrukt Wouter. "Jonge wagenbouwers tussen de twaalf en achttien jaar krijgen een steuntje in de rug. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee." Eindelijk is het 3 maart zover; dan mogen de Hatseflatsers hun prachtwagen aan het publiek laten zien. "Altijd weer een spannende dag. Bewegen de poppen? Is er niets kapot? We hopen op rustig weer, dat scheelt al iets." Maandenlang bouwen voor een paar uurtjes feest. Is dat het eigenlijk wel waard? "Zeker weten!", stelt Wouter. "Daar hoef ik niet eens over na te denken. Het is gewoon een feest om mee te lopen in de optocht. Mensen kijken naar onze creatie, waar we ontzettend trots op zijn. Dat gevoel van 'we hebben iets bereikt samen', daar doen we het voor. Dat zijn die bloed, zweet en tranen meer dan waard!"

De Hatseflatsers zijn Danny Zwart, Jeno Bot, Alysha Slot, Amber Jesterhoudt, Amber van den Berg, Dion Bot, Edwin Zwart, Gijs Karsten, Joëlle Goevaers, Joris Schipper, Lieke Wijnen, Tobias de Boer, Aranka Deun, Daan de Boer, Maureen de Vries, Pascal Keijer en Wouter Nannings. Ze lopen met nummer 43 mee in de optocht. Kom hun wagen, en natuurlijk de vele andere creaties, zondag 3 maart bewonderen. Start om 13.00 uur vanaf de Oude Veiling in Zwaag. De toegang is gratis. Parkeren kan op industrieterrein Westfrisia. Meer informatie: www.carnavalzwaag.nl.

Meer berichten