Oproep aan kunstenaars

REGIO - De Boterhal in Hoorn haakt vanaf 11 mei aan bij de landelijke aandacht voor Rembrandt en de Gouden Eeuw met een expositie in de Boterhal onder de titel 'Het Warenhuis St. Jan'. Zij zijn op zoek naar kunstenaars uit Hoorn en wijde omgeving om hieraan mee te werken.

Het gaat om het maken van een Wunderkammer of Rariteitenkabinet, in de vorm van een kist, krat, of kastje (al dan niet op een paar kekke pootjes), hoog, laag, krom, organisch, strak of barok - zelfgemaakt, verbouwd of bestaand. De diepte van het 'Kammertje' mag niet meer zijn dan 25 cm, qua breedte of hoogte mag je naar eigen inzicht en inspiratie helemaal los gaan. Verder moet het object op te hangen zijn (tenzij er pootjes onder zitten) en mag het niet te zwaar worden: vanwege de monumentenstatus mag er namelijk niet in wanden of plafonds worden geboord.

De Inhoud moet betrekking hebben op de bonte verzamelingen die ontstonden door het vele reizen naar nieuwe oorden tijdens de 17e eeuw. Dit mag op diverse manieren uitgedrukt worden. Door er een persoonlijke reis (of meerdere reizen) aan te verbinden, ontstaan zowel een persoonlijk als een gemeenschappelijk thema. In het midden van de expositieruimte geven enkele kostuumdesigners hun visie geven op de kleding die een 17e eeuwer gedragen zou kunnen hebben, indien zij over onze hedendaagse materialen konden beschikken.

Tjokvol warenhuis

De hoop is dat de wanden van de Boterhal straks geheel gevuld zullen zijn, als een tjok­vol 17e-eeuws warenhuis, waarbij bezoekers hun ogen uitkijken en meerdere keren langskomen om zich steeds opnieuw te verwonderen en te vergapen. Daarnaast bestaat het idee ook andere cultuurinstellingen te vragen of zij, in het kader van de Gouden Eeuw, interesse hebben hun ruimtes met een of meer 'Kabinetjes' uit te rusten.

Inschrijven kan tot 1 mei via www.boterhal.com en info@boterhal.com. Kosten: vijftig euro. Leden van de Boterhal exposeren gratis. De inschrijving is geldig na overboeking. Bij het terughalen van het kastje op de dag van afsluiting ontvangt de kunstenaar twintig euro retour. Meer informatie volgt na inschrijving.

Meer berichten