(Foto: Jeroen Oosterveld)

Nationale Oldtimerdag feest van herkenning

LELYSTAD - De 35e editie van de Nationale Oldtimerdag vindt zondag 16 juni plaats. Een evenement dat in de loop van de jaren is uitgegroeid tot de grootste oldtimershow van de Benelux. Maar liefst vierhonderd historische automobielen, verdeeld in zeven verschillende leeftijdsklassen, komen pruttelend en ronkend voorbij op de Bataviaboulevard in Lelystad.

Elk jaar kent het programma diverse hoogtepunten. Ditmaal wordt een extra accent gelegd op honderd jaar Citroën, het 22e lustrum van het fameuze Franse automerk Bugatti en honderd jaar Alvis.

Citroën

"De automobielhistorie kent vele markante persoonlijkheden die hun stempel hebben gedrukt op de ontwikkeling van het automobiel", vertelt William van der Meulen, voorzitter van de organisatiecommissie. "André Gustave Citroën is daar een voorbeeld van. De achterkleinzoon van de Amsterdamse groenten- en fruithandelaar Roelof Limoenman ontwikkelde zich tot een visionair op het gebied van de automobielindustrie. De zoon van Roelof (Bernhard) veranderde de naam in Citroen. André Citroën, zoon van de naar Parijs verhuisde Levie Citroen, heeft Nederlandse roots, waarbij hij op het verzoek van een lyceumleraar in Parijs een trema zette op de e in zijn naam, zodat de Fransen het beter konden uitspreken. Samen met Citroën Nederland wordt een jubileumtentoonstelling gepresenteerd met vele Citroën-modellen vanaf de A uit 1919."

Bugatti

Het 'Bugatti Memorial' schenkt aandacht aan hetgeen 'Le Patron' Ettore Bugatti (geboren in Milaan) en zijn zoon Jean ons aan rijdende kunstwerken achterlieten. "Bugatti begon zijn fabriek op het landgoed Chateau St. Jean in het toen nog Duitse Molsheim in de Elzas. Het automerk spreekt tot en met vandaag tot de verbeelding van vele autoliefhebbers en de historische modellen zijn kostbare en exclusieve automobielen." Het is een unicum dat maar liefst vijftien verschillende modellen uit de periode van 1909 tot en met 1939 bijeen komen.

Alvis

Alvis is een Brits automerk dat voor WO II bekend werd door haar sterke en betrouwbare open tourers (sportwagens) en dat na WO II zich toelegde op de productie van enigszins statige drophead coupés en saloons. Een style-icoon uit de Britse automobielgeschiedenis.

Naast deze presentaties heeft de Nationale Oldtimerdag aandacht voor de 'Belle Epoque' (1890-1920) en voor 'The Roaring Twenties' (1920-1930). De oudste inschrijving tot nu toe is een zeldzame Peugeot 14 Deux Places 1897. Een primeur is de line-up van 'Classic Super Cars' met daarin automobielen uit de voorgaande decennia van onder andere Ferrari, Aston Martin, Lamborghini, Jaguar en Maserati.

De Nationale Oldtimerdag in Lelystad is gratis toegankelijk en duurt van 09.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten