'Hey het is oké'-campagne

Partnerbijdrage
Ervaringsdeskundige Ilona:
Ervaringsdeskundige Ilona: "Ik had nooit gedacht dat ik van mijn zwakte mijn kracht kon maken." (Foto: aangeleverd)

REGIO - Ervaringsdeskundige Ilona Hanssen van regionale cliëntenorganisatie De Hoofdzaak werkt mee aan de landelijke campagne 'Hey! Het is oké' om angst bespreekbaar te maken. Bij deze campagne van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn landelijk een aantal ervaringsdeskundigen geselecteerd om hun verhaal te doen. Ook bekende Nederlanders met angstklachten werken mee aan deze campagne om het taboe rondom deze klachten te verminderen. De verschillende ervaringsverhalen, tips en informatie over angst zijn te vinden op de campagnesite: www.heyhetisoke.nl.

Hoewel één op de vijf mensen last heeft van een angststoornis, blijft erover praten lastig. Doordat ervaringsdeskundigen als Ilona angststoornissen bespreekbaar maken, zeggen ze eigenlijk dat angst gewoon bij het leven hoort. Ilona vindt het heel bijzonder om mee te werken aan deze campagne. "Het is een kroon op mijn werk als ervaringsdeskundige. Nooit gedacht dat ik van mijn zwakte mijn kracht kon maken. Dat ik datgene waar ik zo hard tegen vocht en niet accepteerde, nu kan ombuigen naar een kracht waarbij ik mensen kan ondersteunen. Afgelopen jaar ben ik me op advies van mijn therapeut gaan richten op het professionaliseren van mijn ervaringsdeskundigheid. Het feit dat je ervaringskennis hebt, wil niet zeggen dat je ook een goede ervaringsdeskundige bent." Bij De Hoofdzaak kan Ilona zich scholen en ontwikkelen tot ervaringsdeskundige. "Op dit moment zet ik mij vooral in om voorlichtingen te geven en deel ik mijn ervaringsverhaal." Andere ervaringsdeskundigen geven ondersteuning in individuele contacten. Ilona wil in de toekomst graag groepen begeleiden en cursussen geven.

Praten met een ervaringsdeskundige of deelnemen aan een cursus of opleidingstraject tot ervaringsdeskundige? Aanmelden kan via www.rcodehoofdzaak.org.