Om zoveel mogelijk geld in te zamelen, heeft Isabella onder andere cupcakes verkocht.
Om zoveel mogelijk geld in te zamelen, heeft Isabella onder andere cupcakes verkocht. ((Foto: Vincent de Vries))

'Iedereen in de wereld moet kunnen voetballen'

HOORN - Het is een van haar grootste hobby's: voetballen. Dat doet de elfjarige Isabella Tillemans uit Hoorn al zo'n vier jaar bij Always Forward. "Ik hou wel van wilde sporten", lacht ze. "Lekker met je voet tegen een bal trappen; dát vind ik leuk." Omdat Isabella het iedereen gunt om te kunnen voetballen, besloot ze afgelopen februari mee te doen met de actie TeamLaLeague. 41 profvoetbalsters van clubs uit de Eredivisie Vrouwen proberen om in honderd dagen zoveel mogelijk geld op te halen voor voetbalprojecten van La League in Brazilië en Nicaragua. Daarbij is alle hulp natuurlijk welkom. De actie loopt nog tot en met zondag 12 mei.

Meidenvoetbal helpt ongelijkheid tussen meiden en jongens tegen te gaan. Naast beweging en plezier, draagt voetbal namelijk bij aan de eigenwaarde, kracht en het zelfvertrouwen van meisjes. Met TeamLaLeague willen Plan International Nederland, Johan Cruyff Foundation en Women Win daarom zoveel mogelijk meiden laten voetballen. Niet alleen in Nederland, maar ook in ontwikkelingslanden. Ook krijgen meiden tijdens de voetbalprojecten van La League onder andere life skills trainingen en seksuele voorlichting. "Zelf speel ik in de spits", zegt Isabella. "Ik houd van teamsporten en vind het vooral leuk om te scoren. Met het geld dat we met TeamLaLeague inzamelen, kunnen meiden in Brazilië en Nicaragua bijvoorbeeld een voetbaltenue of een bal aanschaffen. Net als jongens moeten zij kunnen voetballen. Gelijkheid en voor iedereen dezelfde kansen; dat vind ik heel belangrijk. Zelf ben ik slechthorend. Ik ben blij dat ik hier in Nederland de kans krijg om te voetballen. Dat gun ik andere meisjes ook."

Kika van Es

Alle 41 profvoetbalsters zijn coach van hun eigen team. "Ik zit in het team van Kika van Es", legt Isabella uit. "12 mei mag ik naar de finaledag in Zeist. Daar zijn de eredivisiespeelsters aanwezig die je dan kan ontmoeten. En omdat ik meer dan 150 euro heb opgehaald, krijg ik een gouden hesje. Uit alle meiden die zo'n hesje hebben, kiest Kika een definitieve selectie. Natuurlijk hoop ik dat ik daarbij zit! Tijdens de finaledag kun je clinics volgen en wedstrijdjes doen. Het wordt sowieso een leuke dag."

Cupcakes

Om zoveel mogelijk geld in te zamelen, heeft Isabella tijdens de projectafsluiting op haar school, de Mariaschool in Hoorn, cupcakes verkocht. Daarbij heeft ze hulp gekregen van schoolgenootjes Jessy (10), Levy (10) en Donna (11). Ook Isabella's zusje Felicia (8) heeft geholpen. Daarnaast zijn via de website van TeamLaLeague, waar Isabella een eigen pagina heeft, veel donaties binnengekomen. "In totaal zit ik nu op bijna tweeduizend euro", glundert Isabella. "Ik wil heel graag op 2500 euro uitkomen, dat is mijn doel."

Wie de actie van Isabella wil steunen, kan terecht op haar pagina via www.teamlaleague.nl/actie/isabella-tillemans . Op www.teamlaleague.nl is meer informatie te vinden over de voetbalprojecten.

Meer berichten