Het publiek mag zaterdag 25 mei helpen bij het laden en lossen van een vrachtschip.
Het publiek mag zaterdag 25 mei helpen bij het laden en lossen van een vrachtschip. ((Foto: aangeleverd))

Laden en lossen bij Centrum Varend Erfgoed

HOORN - Bemanningsleden van enkele historische schepen van het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn geven zaterdag 25 mei een demonstratie 'Laden en Lossen'. Aan de Oude Doelenkade staan zakken brandhout, kisten stukgoed en tonnen olie klaar om aan boord te hijsen. Het publiek mag een handje te helpen. Kinderen kunnen met hijsen en andere leuke opdrachten een 'Ketelbinkie'-certificaat verdienen.

In de Gouden Eeuw was het in de haven van Hoorn een drukte van belang. Handkarren ratelden over de keien met lading uit de vrachtschepen. Mannen sjouwden zakken en manden af en aan, zeelieden kuierden over de kades en venters gingen met verse vis de straat op. Nog tot begin 1900 werd vracht van heinde en ver over water aangevoerd. In de havens werd alles gelost voor verder transport het binnenland in. Met de huidige laad- en lostechniek is het moeilijk voor te stellen hoe het er vroeger aan toe ging. Dorien de Bruijne van vrachtschip Disponibel: "We laten zien hoe de lading vroeger met handkracht aan en van boord werd gehesen. Daarbij gebruiken we hijswerktuigen van vroeger. Zo houden we de kennis levend en de historie van onze schepen in stand."

Om 11.00 uur varen de schepen op traditionele wijze - zonder motor, dus CO2-vrij - van het Oostereiland naar de Oude Doelenkade. Daar afgemeerd beginnen de voorbereidingen voor het laden en lossen. Van de botter MK 63 worden manden vis gelost en met een bakfiets wordt de stad in gereden. Wie eens met zo'n oud vissersschip wil meevaren, kan tegen betaling een zeiltochtje maken. De bijdrage is bestemd voor onderhoud van het schip. Rond 15.00 uur, als de lading aan en van boord is gehesen, vertrekken de schepen weer naar hun ligplaats in de Museumhaven aan het Oostereiland.

Meer berichten