Duncan en Marcel na de overwinning op het Songfestival.
Duncan en Marcel na de overwinning op het Songfestival. ((Foto: aangeleverd))

Marcel Swerissen (36) over zijn grote Songfestival-avontuur

ZWAAG - Hij wilde het zó graag van de daken schreeuwen, maar moest tot de dag van vertrek naar Tel Aviv zijn mond houden over het grote avontuur dat hem te wachten stond. Marcel Swerissen (36) uit Zwaag mocht als zangcoach én backing vocal mee met Duncan Laurence naar het Eurovisie Songfestival. "Een avontuur dat ik natuurlijk nooit meer vergeet", glundert hij. In zijn lesruimte van Vocal Center in Hoorn, waar hij als vocal coach werkzaam is, doet Marcel verslag van zijn Songfestival-belevenissen.

Marcel werkt zo'n zeven jaar als zangcoach bij Vocal Center in Hoorn en Amsterdam. Zelf kampte hij jarenlang met stemproblemen. "Ik was een zanger die zichzelf altijd hees schreeuwde. Wat dat betreft liep ik gewoon te kloten en een oplossing leek er niet te zijn. Tót ik in contact kwam met Robin Verbeek en Dennis Ansems van Vocal Center. Zij hebben mijn leven compleet veranderd. Door hun aanpak was mijn stemprobleem binnen no time opgelost. Met een aantal praktische tools kon ik voorkomen dat mijn stem hees werd. Ik ging weer in mezelf geloven. Ook Robin zag mijn kwaliteiten en bood mij een interne opleiding tot vocal coach aan. Na overleg met mijn vrouw Fiona, mijn grote steun en toeverlaat, ben ik daar helemaal in gesprongen. Ik had en heb een duidelijke missie voor mezelf: ik wil heel graag andere 'Marcels' met stemproblemen helpen. Ik denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden. Mijn specialiteiten zijn onder meer het behandelen van stemproblemen, auditievoorbereiding en rockeffecten."

Warm bad

Gas geven, hard werken en alles aanpakken; volgens Marcel hét geheim van de successen die hij nu mag ervaren. Inmiddels geeft hij les aan minder bekende, maar ook bekende Nederlanders, zoals Famke Louise en de rapper Boef. "Het is allemaal heel snel gegaan. Tijdens die opleiding heb ik zó veel geleerd. Ik bouwde binnen korte tijd een goede naam op en mocht in 2014 vocal coach zijn bij The Voice of Holland, team Ali B. Het voelt ontzettend fijn om mensen te helpen. Ik heb op dit moment het mooiste vak ter wereld! En volgens mij heb ik nog lang niet alle 'Marcels' te pakken, dus voorlopig ga ik hiermee door." Ook zanger Duncan Laurence werkte een aantal jaar als coach bij Vocal Center. "Hij was dus mijn collega. Ik had een goede band met hem en ik voelde al lange tijd dat die jongen een keer zou 'doorbreken'. Hij zingt zó ontzettend goed. Bijna drie maanden geleden belde hij me op. Het was toen net bekend geworden dat hij met 'Arcade' ons land zou vertegenwoordigen op het Songfestival. Hij vertelde dat hij mij heel graag als zangcoach mee wilde nemen. Een geweldige eer natuurlijk. Maar daarnaast vroeg hij ook of ik de backing vocals voor mijn rekening wilde nemen, samen met Sarina Voorn en Kris Rietveld. Duncan wilde zijn nummer graag wat 'bombastischer' laten klinken en vond mijn stem daar geschikt voor. Ik denk dat hij dat goed heeft ingeschat, want de stemmen van Sarina, Kris en mij kleurden heel mooi bij elkaar. En met z'n vieren, met Duncan erbij, wisten we in alle hectiek tóch de rust te bewaren. Vlak voordat we op moesten, sloten we onze ogen en zeiden helemaal niets tegen elkaar. Op die manier wisten we ook onze zenuwen onder controle te houden. En dat was vooral voor Duncan natuurlijk heel belangrijk. Hij moest honderd procent goed functioneren. Als vocal coach was ik vooral bezig met zijn gezondheid. Zijn stem moest gezond blijven. Twee weken lang hebben we als team, zo'n twintig mensen in totaal, keihard gewerkt om alles uit het nummer te halen. Van tevoren kende ik, naast Duncan, helemaal niemand. Maar het voelde als een warm bad. Stuk voor stuk mooie mensen. We hebben met z'n allen een mooie tijd beleefd. Ik mis ze nu al! Wat dat betreft was niet alleen het liedje zelf de kracht, maar ook het hele team eromheen."

Adrenaline

Dat hij als backing vocal niet op het podium in beeld was, vindt Marcel niet erg. "De aandacht lag volledig op Duncan en zijn nummer. Wij stonden wel op het podium, in een hoekje en met zwarte kleding aan. Ik stelde me graag dienstbaar op voor dit nummer. Duncan moest zijn verhaal kunnen vertellen, zonder enige afleiding en poespas. Volgens de bookmakers had Nederland de meeste kans op de winst, maar voor ons was dat helemaal niet zeker. Ik dacht alleen maar: leuk dat ze dat denken. Tot het einde aan toe bleef het spannend." Na de uitslag kwam natuurlijk de ontlading. "Duncan moest zijn nummer nog een keer zingen. Toen besloten we om als backing vocals niet meer in een hoekje te gaan staan, maar ons gewoon zichtbaar te maken op het podium. Daar was het nu hét moment voor", lacht Marcel. "Zo ontzettend gaaf om mee te maken! Een van de grootste podia waarop ik ooit gestaan heb." Nog helemaal vol adrenaline en maar met een half uurtje slaap, stapte Marcel de volgende dag weer op het vliegtuig naar Nederland. "Het ontvangst op Schiphol was geweldig. Vrienden en familie, waaronder natuurlijk mijn ouders, Fiona en mijn zoon Noud (5) en dochter Lynn (4), stonden me op te wachten. Helaas kon ik maar heel even bij ze blijven, want een half uur later moesten we door naar de tv-studio voor de opnamen van Pauw."

Bubbel

Sinds 2012 is Marcel leadzanger van de pop-rockband Melrose. Met ongeveer 120 optredens per jaar timmeren deze mannen goed aan de weg. Voor Marcels Songfestival-avontuur moest de band twee optredens cancelen. "Ik ben de jongens van de band, die verplicht twee weken vakantie hadden, heel dankbaar dat ze mij dit avontuur gegund hebben. Ze begrepen volkomen dat dit een kans was die ik gewoon moest pakken." Inmiddels is Marcel weer teruggekeerd naar het leven van alledag. "Maandagochtend stond ik alweer op het schoolplein en sinds dinsdag ben ik weer aan het werk. Een beetje structuur, dat voelt goed. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik nog een beetje in de 'bubbel' van het Songfestival zit. En dat zal nog wel even duren. Wat de toekomst mij gaat brengen? Geen idee. Ik laat lekker alles op me afkomen. En als er bepaalde deuren opengaan, stap ik naar binnen."

Meer informatie over de band van Marcel is te vinden op www.melrose.nl. Meer weten over Vocal Center? Surf dan naar www.vocalcenter.nl.

Meer berichten