West-Friese raden bekrachtigen maatschappelijke opgaven tot 2025

Algemeen

HOORN - De gemeenteraden in West-Friesland hebben de ambitie om een aantrekkelijke Top-tienregio te zijn op het gebied van wonen, werken, zorg onderwijs, verkeer en vrije tijd. De afgelopen maanden hebben de gemeentebesturen samen met West-Friese partners zoals ondernemers, maatschappelijke -, zorg- en onderwijsinstellingen de opgaven voor de komende jaren verkend. Zo ontstaat het Pact van Westfriesland 7.1: 7 gemeenten, 1 geluid. De richting is nu vastgesteld door de raden. Later dit jaar volgt een uitvoeringsprogramma waarin deze wensen en ambities van de regio worden uitgewerkt. Opgaven die mogelijk worden uitgewerkt zijn een regionale strategie en investeringen voor evenementen, recreatie en toerisme, het uitvoeren van een stresstest voor klimaat, het verduurzamen van bedrijventerreinen en het bereikbaar houden van voorzieningen in de kernen.

Wat zijn de wensen voor de toekomst van de regio? West-Friesland is een regio waar je wilt wonen, werken en recreëren. Dat willen de gemeenten behouden en voortzetten voor hun inwoners en bedrijven. Samenwerken doen zij al jaren en op veel manieren, maar de wereld verandert en de wensen van inwoners en organisaties daarmee ook. In de gesprekken met West-Friese partners zijn verschillende ambities geuit en activiteiten die daaraan bij kunnen dragen. Voorbeelden zijn:

- Versnellen van woningbouw, werken aan een eerlijker woonruimteverdeelsysteem;

- Toekomstbestendiging werk- en retaillocaties;

- Regionale strategie en investeringen voor evenementen, recreatie en toerisme;

- Stresstest uitvoeren voor klimaat;

- Verduurzamen van bedrijventerreinen;

- Bereikbaar houden van voorzieningen in de kernen;

- Bereikbaar houden van regio via OV, autowegen en recreatieve verbindingen;

- Eén informatie/energieloket voor inwoners en ondernemers;

- Uitvoeren van de nieuwe strategie zorg en inkoop: meer sturen op resultaat van de zorg met meer inbreng van de cliënt.
 

De bestuurlijk trekkers van het Pact zijn drie burgemeesters, Jan Nieuwenburg (Hoorn), Gertjan Nijpels (Opmeer) en Michiel Pijl (Drechterland). Zij zijn trots op deze eerste mijlpaal voor de toekomst van de regionale samenwerking.
Jan Nieuwenburg: "We willen de regio de komende jaren leefbaar, levendig en vitaal houden met een rechtvaardig sociaal beleid. We gaan samen werken aan klimaatneutrale doelen en geven ruimte voor talent en innovatie. Daarnaast hebben we oog voor de basis die de regio biedt aan ondernemers binnen de agrarische sector en voor kleine -en middelgrote ondernemers. Dat maakt onze regio uniek. Bovendien hebben wij de metropool regio Amsterdam (MRA) veel te bieden."
Gertjan Nijpels: "Onze ambities zijn stevig, maar wel voorwaarden voor een welvarende toekomst. In tijden waarin de financiën en taken onder druk staan en er veel wordt verwacht van gemeenten, zijn wij trots op de samenwerking en toekomstplannen. Het Pact is geen papieren tijger, maar we voegen nu al de daad bij het woord. We investeren gezamenlijke in evenementen zoals de West-Friese Iron Man en zetten we de regio op de kaart met het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in 2020."

Michiel Pijl: "Onze ambities waarmaken kan alleen, als we daar gezamenlijk de schouders onder zetten. De regio kan opgaven aanpakken dankzij de grote slagkracht van West-Friese partners binnen het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs en maatschappelijke veld. Zij zijn bij de uitwerking en uitvoering nauw betrokken."

Historie

Het eerste Pact dateert van 2013. Na vijf jaar is deze geëvalueerd. Hieruit kwam naar voren dat het Pact voortgezet moet worden met meer focus in de opgaven en ambities. In het afgelopen jaar is daaraan hard gewerkt met de hulp van ondernemers, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties.

Nu de opgaven en ambities voor het Pact door alle gemeenteraden zijn vastgesteld, is de volgende stap om deze in de komende maanden verder uit te werken tot een concreet uitvoeringsprogramma. Hierbij worden opnieuw de gemeenteraden, het West-Friese bedrijfsleven, maatschappelijke-, zorg- en onderwijsinstellingen en overheidspartners betrokken. Samen zijn zij eigenaar van het Pact van Westfriesland 7.1. In het uitvoeringsprogramma wordt een korte termijn van 2 jaar en langere termijn van 5 jaar aangehouden voor het realiseren van de doelen. In november buigen de raden zich over een concept uitvoeringsprogramma. In het voorjaar van 2020 wordt het uitvoeringsprogramma apart aan de gemeenteraden voorgelegd ter besluitvorming.