In gesprek over eenzaamheid

Algemeen

HOORN - De gemeente zet zich de komende jaren in om samen met partnerorganisaties eenzaamheid in Hoorn te verminderen. Om een goed beeld te krijgen over hoe inwoners zelf denken over eenzaamheid zijn gemeente en partners hierover met hen in gesprek. De gemeente vraagt inwoners van Hoorn om hun ervaringen te delen in een een-op-eengesprek. Wethouder Kholoud al Mobayed voerde afgelopen week de eerste gesprekken.

Wethouder Kholoud al Mobayed: "Voor een groeiend aantal mensen is eenzaamheid een dagelijkse realiteit. We willen ons samen met partners en inwoners inzetten om eenzaamheid te herkennen en te verminderen. In onze gemeente worden verschillende vormen van hulp aangeboden aan mensen die eenzaam zijn, maar we weten nog onvoldoende of het aanbod goed aansluit bij de vraag. Zijn er ook andere vormen van ondersteuning nodig? En hoe kunnen we eenzaamheid voorkomen? Om antwoord op deze vragen te krijgen, zijn we samen met onze partners in gesprek met inwoners over eenzaamheid."

In gesprek

"We zijn benieuwd naar persoonlijke ervaringen, welke situaties van invloed zijn geweest op eenzaamheid, en wat mensen nodig hebben om hun gevoel van eenzaamheid te verminderen. Ook gaan we graag in gesprek met mensen die een periode van eenzaamheid hebben doorbroken. Wat heeft hen daarbij geholpen en welke rol hebben ze daar zelf in gespeeld? Elk verhaal is uniek. En er is geen standaardoplossing. Maar we hopen door met inwoners van jong tot oud met diverse achtergronden in gesprek te gaan, een goed beeld te krijgen van eenzaamheid in Hoorn. Zodat we kunnen helpen in het voorkomen van eenzaamheid en handvatten kunnen bieden aan onze inwoners om eenzaamheid te doorbreken."

Waardevolle gesprekken

Wethouder Al Mobayed heeft afgelopen week de eerste een-op-eengesprekken gevoerd met mensen die eenzaam zijn. "Wat fijn dat mensen tijd willen vrijmaken om hun ervaring met ons te delen. Het waren mooie, waardevolle gesprekken die veel inzicht bieden. Ik hoop dit jaar nog meerdere van dit soort gesprekken te mogen hebben."

Aanmelden 

Ervaringen met eenzaamheid delen, zodat gemeente en partners betere ondersteuning kunnen bieden? Aanmelden voor een een-op-eengesprek kan door contact op te nemen met Selami Yuksel, beleidsmedewerker van de gemeente Hoorn. E-mail: s.yuksel@hoorn.nl. Telefoon: 0229-252200.

Wat gebeurt er na aanmelding?

De gemeente neemt contact op om een afspraak te maken voor een gesprek. Een medewerker van de gemeente of van een van de partners komt thuis om in gesprek te gaan. De gemeente werkt hierin samen met de partners: Gezondheidscentrum Kersenboogerd, MEE&De Wering, Stichting Netwerk en 1.Hoorn. De opbrengst van de gesprekken wordt anoniem verwerkt. De informatie wordt gebruikt om te bepalen op welke wijze de gemeente en andere organisaties het beste kunnen helpen in het voorkomen van eenzaamheid en het verzachten of oplossen ervan.