Kort nieuws

Nieuws

Springlevende honderdjarige

HOORN - Oratoriumvereniging Soli Deo Gloria bestaat honderd jaar. Op dit moment telt het koor 83 leden en viert het zondag 16 december om 14.30 uur springlevend zijn jubileum met een feestelijk concert in de Oosterkerk aan het Grote Oost 58-60 in Hoorn. Op het programma staan de felicitatiecantate nr. 214 van Bach, de Krönungsmesse van Mozart en het Magnificat van Rutter. Het wordt een feestelijk programma waarin Soli met het Eenhoornzegel geëerd wordt voor de betekenis die ze afgelopen eeuw voor de stad heeft gehad. Burgemeester Jan Nieuwenburg ontvangt het gedenkschrift van Soli. Een deel van deze geschiedenis is nu al in de gang van de Oosterkerk in een expositie te zien. Met het heffen van het glas wordt ten slotte een springlevende honderdjarige in het zonnetje gezet. Het concert begint om 14.30 uur. Meer informatie en het bestellen van kaarten: www.solideogloria-hoorn.nl.
Afsluiting

HOORN - De spoorwegovergang bij het Keern in Hoorn is tussen woensdagavond 19 december 18.00 uur en donderdag 20 december 5.00 uur vanwege onderhoud afgesloten voor auto’s. Auto’s van en naar de binnenstad worden omgeleid over de Provincialeweg via de Liornestraat en Pollstraat of Middelweg en De Weel. Ook bussen maken gebruik van een omleiding. Fietsers en voetgangers kunnen over de overgang. Treinverkeer van en naar Hoorn rijdt - tussen de werkzaamheden - gewoon door.
Glijtoren

SCHELLINKHOUT - Spelen met water en zand, over de sloot balanceren, met de kabelbaan tussen de bomen roetsjen, hutten bouwen, klauteren in het klimparcours; kinderen kunnen heerlijk spelen, ravotten en ontdekken in Natuurspeeltuin Skik in Schellinkhout. Dankzij financiële bijdrage van de gemeente Drechterland is de basisaanleg van de natuurspeeltuin gerealiseerd en kan er al volop gespeeld worden. Kinderen uit Schellinkhout hebben vorig jaar mee geholpen bij het ontwerp voor de natuurspeeltuin. In september hebben kinderen van de Jan Luykenschool letterlijk hun steentje bijgedragen bij de metselwerkzaamheden in de speeltuin. Op het verlanglijstje van de kinderen staat nog een mooie glijbaan en het compleet maken van het klimparcours. Rabobank West-Friesland en Jantje Beton gaan de natuurspeeltuin met een mooi bedrag ondersteunen. Maar daarmee zijn ze er nog niet helemaal. Daarom is de stichting Natuurspeeltuin Skik gestart met crowdfunding via 'Het lukt ons' om zo de laatste eindjes bij elkaar te breien. Wie helpt mee? Een bedrag overmaken kan via www.hetluktons.nl: 'Een Glijtoren voor Natuurspeeltuin Skik'. Bedrijven krijgen een eervolle vermelding als ze de speeltuin met minimaal vijfhonderd sponsoren.
Sociaal eetcafé

OPPERDOES - Senioren, chronisch zieken, gehandicapten en mantelzorgers eten dinsdag 18 december om 17.30 uur gezamenlijk in dorpshuis De Torenschouw, aan de Torenstraat in Opperdoes. Jos Klaver bereidt een speciaal feestelijk kerstbuffet. Vooraf een kerst-amuse, daarna gebraden varkensrib met peperjus en gehaktballetjes in stroganoffsaus met stoofpeertjes, aardappelkroketjes en haricors-verts met spekjes. Als dessert een kerst-ijstaart. Het diner kost 12,50 euro, exclusief de drankjes. Dit keer met live muziek. Aanmelden kan via tel. 0227-542250. Inspreken op de voicemail kan ook of stuur een e-mail naar info@torenschouw.nl.
Back-up

HOORN - De HCC!-SeniorenAcademie geeft woensdag 19 december een lezing over 'Workshop beveiliging modem, antivirus rescue cd/stick en back-up maken van Windows'. De bijeenkomst vindt van 10.00 tot 12.00 uur plaats in het Sport Centrum, Holenweg 14a in Hoorn. Meer informatie: 06-83351218 of f.bieri@hccnet.nl.
Sjoelen

HOORN - Iedereen is zondag 16 december van harte welkom in wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, om een middagje te sjoelen. De middag duurt van 13.00 tot 16.30 uur en de kosten zijn 2,50 euro. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie: 0229-855700 of zaagtand@netwerkhoorn.nl.
Balfolk

ENKHUIZEN - In hotel-restaurant Die Port van Cleve aan de Dijk 74-76 in Enkhuizen vindt zondag 16 december vanaf 14.00 uur een midwinter-balfolk-middag plaats. Het Trio Folie du Nord brengt een programma met balmuziek van Frankrijk tot Scandinavië. Doedelzak, draailier, trekharmonica en accordeon vormen naast viool, fluiten, nyckelharpa, säckpipa en baroktrombone het instrumentarium voor dit bal. De dansinstructie begint om 13.00 uur en is geschikt voor alle niveaus. Een deel van de instructie-tijd is gewijd aan de hambo, een vrolijk zwierende Zweedse dans. Zin om deze dans te leren? Kom dan langs. Het andere deel van de dansinstructie bestaat uit een Andro-variatie: de Andro Retourné. Natuurlijk is ook het AdHoc Orkest (huisband van het Enkhuizer Balfolk) er weer bij, met vooral traditionele Franse balfolk muziek. Het bal begint om 14.00 uur, entree 7,50 euro.
Top 2000 in de kerk

WERVERSHOOF - In de Werenfriduskerk aan de Dorpsstraat 73 in Wervershoof laten enthousiaste talenten (zangers en zangeressen) uit Wervershoof zondag 16 december om 14.00 uur hun favoriete nummers uit de Top 2000 horen. De presentatie van dit concert is in handen van Marryelle Deen, Jos en Piet Breg en het AOW-jongerenkoor. De entree is gratis. Na afloop is er een collecte.
Kerstwandeling

HOORN - Wijkcentrum De Zaagtand aan de Sint Eloystraat 106 in Hoorn is elke maandag het startpunt van een wandeling door de wijk. Die begint om 14.00 uur en duurt ongeveer een uur. Daarna drinken de wandelaars een kopje koffie of thee in het wijkcentrum. De deelnemers wandelen in een rustig tempo, gezelligheid staat voorop. Speciaal voor de feestdag krijgt deze activiteit een bijzondere twist. Maandag 17 en 24 december zijn er kerstwandelingen en biedt De Zaagtand elke deelnemer een kopje koffie of thee met iets lekkers aan. Aanmelden is niet nodig. Wijkcentrum De Zaagtand is bereikbaar op 0229-855700 of zaagtand@netwerkhoorn.nl.
Volg de ster

OOSTWOUD - De protestantse gemeente Thomas verzorgt woensdag 19 december een kerstwandeling door de Dorpsstraat in Oostwoud. De start is om 19.30 uur bij d'Oude School aan de Tripkouw 42 in Midwoud. De deelnemers lopen naar de kerk van Oostwoud, waar warme chocolademelk en glühwein en een kort programma wachten. Onderweg zijn lichtjes te zien, zijn muziek en een gedicht te horen en zingen de wandelaars een lied. Jong en oud is welkom! Meer informatie: 0229-201074.
Serious Request

MEDEMBLIK - De dj’s Sander Hoogendoorn en Eva Koreman van 3FM Serious Request: Lifeline komen vrijdag 21 december naar de gemeente Medemblik. De gemeente en de gemeenteraad hebben de handen ineengeslagen en komen samen in actie voor het Rode Kruis. 21 december organiseren zij van 8.00 tot 20.00 uur een reanimatiecursusmarathon en braderie in het gemeentehuis. Met het opgehaalde geld kan het Rode Kruis reanimatiecursussen organiseren en AED's ophangen. Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan een cursus in ruil voor een donatie aan Serious Request. Wie die cursus succesvol doorloopt, ontvangt na afloop een reanimatiecertificaat. Deelnemers mogen zelf het te doneren bedrag bepalen. Aanmelden voor deze actie kan op www.medemblik.nl/seriousrequest . Trikon Coaching en Training is samen met Jeremy de Visser personal training op 21 december in Wognum aanwezig bij de acties voor Serious Request. "Wij halen geld op voor het Rode Kruis. Deze dag gaan wij terug naar onze roots, de politie. We leren deelnemers hoe ze een verdachte op een veilige manier aanhouden, net als een echte politieagent." Naast de reanimatietrainingen en workshops wordt een braderie met activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Aan het eind van de dag treden onder andere Laugh Don't Cry en BiGGiG op. Daarna, om 21.00 uur, vertrekken de 3FM-dj’s naar Hoorn. Meer informatie: www.medemblik.nl/seriousrequest .
Kerst-meezingavond

HOORN - In de recreatieruimte van het Betsy Perk in Hoorn (Kersenboogerd) vindt zondag 16 december een kerst-meezingavond plaats. Deze avond is een initiatief van christenen uit verschillende kerken in de omgeving. Het begint om 19.30 uur met een kopje koffie of thee en de avond duurt tot circa 21.30 uur. Er worden traditionele en nieuwere kerstliederen gezongen, onder begeleiding van een enthousiaste groep zangers en muzikanten. Jong en oud is welkom, de toegang is gratis. Meer informatie: 0229-275845 of 0229-551885.
Kerstknutselen

MEDEMBLIK - Creatievelingen van alle leeftijden kunnen woensdag 19 en zaterdag 22 december kerstknutselen tijdens Winter Kasteel in Kasteel Radboud in Medemblik. Tijdens deze knutselmiddagen maken zij zelf kerstkaarten. Tijd: 13.00 tot 17.00 uur. De kosten zijn vijf euro per persoon.
Pannenkoekenbakfestijn

HOORN - Kinderen tussen de vier en twaalf jaar uit Hoorn zijn zaterdag 22 december van harte welkom op het grote pannenkoekenfeest in Het Lichtbaken, Maelsonstraat 6 in Hoorn. De organisatie is in handen van Kinderclub Voltreffer. Om 10.30 uur is de start met leuke spellen. Daarna wordt het kerstverhaal verteld over de geboorte van Jezus. Daarna mogen de kinderen zelf pannenkoeken bakken en vervolgens natuurlijk proeven! Het programma is rond 12.15 uur afgelopen. Vanaf dan mogen de ouders ook een vorkje meeprikken. De toegang is gratis en elk kind ontvangt een kerstcadeautje. Meer informatie over de kinderclub: www.kinderclubvoltreffer.nl.
Kaarsen maken

BLOKKER - Kinderen tussen de zes en twaalf jaar kunnen zondag 23 december bij MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2 in Blokker, zelf kaarsen maken. Aanvang 14.00 uur. De kosten zijn 7,50 euro per kind, inclusief materialen. Aanmelden kan via 0229-266344 of info@mak-blokweer.nl. Meer informatie: www.mak-blokweer.nl.
Roken Pas

ZWAAG/BLOKKER - Bridgeclub Roken Pas start woensdagmiddag 9 januari een bridgecursus voor beginners in De Witte Valk aan de Dorpsstraat 175 in Zwaag. Docent Kees de Lange laat in korte tijd zien dat iedereen dit spel onder de knie kan krijgen. Na elf prikkelende avonden gaan de deelnemers door het leven als bridgespelers. De lessen duren circa 2,5 uur. Opgave en inlichtingen: ca.delange@quicknet.nl of 0228-562374. Roken Pas heeft twee speelsessies: op maandagavond in Het Gouden Hoofd aan de Westerblokker in Blokker en in De Witte Valk in Zwaag.