'Coroneske' kunst bij expositie 'Vrijheid' in Expoost Hoorn

Cultuur
Acht van de elf kunstenaars die in Expoost hun 'coroneske' werken laten zien.
Acht van de elf kunstenaars die in Expoost hun 'coroneske' werken laten zien. (Foto: Regina Maria de Jager )

HOORN - Tijdens de expositie 'Vrijheid' (te zien tot en met 30 augustus) bij Expoost in Hoorn is een gedeelte ingeruimd voor 'coroneske' kunst. Stichting Kunst in de Kas organiseerde de afgelopen maanden een 'virtuele expositie' rondom dit thema. Elf werken zijn nu ook in hun originele vorm te zien. De kunstenaars reflecteren met hun werk op de onvrijheid die de huidige coronatijd met zich meebrengt.

"Wij kunnen dit jaar van alles vertellen over onvrijheid. We hebben de afgelopen tijd moeten leven met een vijand. Geen dictator, maar corona. We kunnen het niet zien, maar het raakt ons allemaal”, zo zei wethouder Kholoud al Mobayed tijdens de besloten opening van de expositie 'Vrijheid' in het pop-up museum Expoost. "Ik hoop van harte dat wij hier volgend jaar weer staan en dat we dan denken aan het moment van onvrijheid in een periode van echte vrijheid, een periode zonder beperkingen."

Kunstenaars

Anja Bulthuis maakte 'Grenzeloos'; ze beleefde intens het grenzeloze in de natuur. Aswin Vestjens schilderde in deze rare tijd - waarin niemand precies weet waar hij aan toe is en niets is wat het lijkt - 'De goochelaar'. Paapi vindt dat we ons niet druk moeten maken en gelukkig moeten blijven; hij maakte 'Stewie 19'. Volgens Ilona Palásthy daagt de coronacrisis ons uit om met creatieve en werkbare oplossingen te komen; ze schilderde 'Nightkid'. Noortje Peerdeman heeft te doen met verliefde mensen; haar kunstwerk is getiteld 'Doubt'. Bij Anouschka Dijkstra blijft de creativiteit er wel; deze 20-jarige kunstenaar in de dop maakte 'Mush'. Charles Gilbert ziet met zijn kunstwerk 'Meisje op de brug' het uiterste in de mensen naar boven komen. Bep Roet genoot – ondanks corona – van de overvloedige lentezon. Zij maakte 'corona-sferen'. Carin Korse verloor mensen uit het oog, maar zeker niet uit het hart. Haar kunstwerk is getiteld 'Wees lief voor elkaar'. Anita Eijken maakte 'Lang leve de vrijheid'; ondanks de corona-beperking houdt zij het blije gevoel dat we in een vrij, democratisch land leven. Lenie van der Laan gaf in een tijd waarin we elkaar niet mogen knuffelen een klaproos in plaats van een klapzoen.

Vrijheid

De expositie 'Vrijheid' wordt ingevuld door de kunstenaars Arno van de Pol, Jaap Stiemer, René van Leeuwen, Thom van de Gulik, Kenneth Stamp en Mandak Azizi. Mandak vluchtte eind 2015 uit Iran. Voor deze jonge Koerd is schilderen zijn leven. Hij weet als geen ander (on-)vrijheid te verbeelden. Ook is er een prachtige foto te zien die Jamila Chamach maakte voor een project van Wereldvluchtelingendag.

Praktisch

De expositie 'Vrijheid' duurt tot en met zondag 30 augustus. Expoost is geopend op woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur en is gevestigd aan de Roode Steen 15 in Hoorn. De toegang is vrij.