Herdenking Februaristaking

  Nieuws
(Beeld aangeleverd)
(Beeld aangeleverd) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - In Amsterdam vond 25 februari 1941 een massaal protest tegen de Jodenvervolging plaats: de Februaristaking. ‘Staakt! Staakt Staakt!’ stond er boven het manifest dat verspreid werd na de razzia op 427 joodse mannen. Arbeiders staakten op de werven, het trampersoneel legde het openbaar vervoer plat. Gemeentelijke diensten, winkels, kantoren en scholen werden gesloten. Tienduizenden Amsterdammers gingen de straat op. Ook naar andere plaatsen sloeg de actie over: de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp.

De Februaristaking is de geschiedenis ingegaan als een van de grootste daden van verzet in de strijd tegen het Hitler-fascisme. In 1952 wordt het monument De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam onthuld als hét symbool van verzet van gewone mensen tegen een gewelddadige bezetter. (www.februaristaking.nl)
Op het affiche voor de herdenking 2018 heeft kunstenaar Dominique Himmelsbach de Vries de Dokwerker afgebeeld als ‘oproerkraaier’, een oude man die door zijn verhaal oproept tot ‘nooit weer ’.

Jaar van Verzet
Om het thema Jaar van Verzet gestalte te geven woont een afvaarding van Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatiecomité Enkhuizen de herdenking op 25 februari in Amsterdam bij. Wie deze herdenking ook wil bijwonen kan zich opgeven om gezamenlijk per trein naar Amsterdam te gaan. De herdenking begint om 16.45 uur; het defilé langs de Dokwerker om 17.00 uur.
Opgave is mogelijk bij Simon Keesman. Telefoon: 06-53762101 of via www.4en5meienkhuizen.nl. E-mailadres: 4en5meiadcomite@gmail.com.

Meer berichten