Kort nieuws

Nieuws

Jouw West, Mij Best

MEDEMBLIK - Indianen, duels, een saloon met barmeid, een moeder, een paar vreemde 'strangers', enkele heetgebakerde cowboys en een sheriff; dat zijn globaal de bijzondere ingrediënten die voorbijkomen in het nieuwe stuk van Medemblikker Toneelgroep Sint Pieter. De regie is in handen van Heleen van Wiechen. De voorstelling 'Jouw West, Mij Best' is 23 en 24 maart om 20.00 uur te zien in verenigingsgebouw Sint Pieter, Ridderstraat 9 in Medemblik. Kaarten bestellen: 0227-542156 of reserveren@mtgsintpieter.nl.
Sjoelen

HOORN - Zin om te sjoelen? Kom zondag 18 maart om 13.30 uur naar wijkcentrum de Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn. De middag duurt tot 16.30 uur, iedereen is welkom. Deelname kost 2,50 euro. Meer informatie: 0229-218312.
Yogym

WIJDENES - Bewegen is belangrijk, zeker als je ouder wordt. In Wijdenes beweegt wekelijks een groep 65-plussers op de woensdag tussen 14.00 en 15.00 uur samen in dorpshuis de Wiekslag aan de Molenweg in Wijdenes. De gecertificeerde lesgeefster Tineke Komen verzorgt een uitdagende en passende les voor de groep. Zij schenkt hierbij extra aandacht aan persoonlijke begeleiding, denk bijvoorbeeld aan een verantwoorde houding tijdens de oefeningen. De verschillende beweegfacetten komen tijdens de les aanbod, zo wordt er tijd besteed aan het verbeteren van de conditie, krachtontwikkeling, balans en worden er opdrachten gedaan ten behoeve van de coördinatie. Naast de fysieke gesteldheid trainen zij ook de hersenen en werken zij aan ontspanning door ademhalingsoefeningen. De hele maand maart kunnen geïnteresseerden gratis deelnemen. Kom daarom deze maand een keer langs. Meer informatie: Pearl Haakman, phaakman@teamsportservice.nl of 0229-287700.
Aquarium
HOORN - Aquarium Vereniging Black Molly presenteert dinsdag 20 en 27 maart en 3 april een aquariumcursus van drie avonden in het gebouw van SV Always Forward, Holenweg 4 in Hoorn. Deze cursus richt zich op iedereen die een zoetwater-aquarium heeft of met deze hobby wil beginnen. Alle facetten van het aquarium houden komen aan bod, zoals: waar moet je op letten bij het kopen van een aquarium?, hoe richt je hem in?, aquariumvissen en het herkennen van visziekten. Deelname kost vijftien euro voor drie avonden. Deelnemers die zich na afloop inschrijven bij Black Molly, krijgen het bedrag terug. De avonden beginnen steeds om 20.00 uur. Opgeven kan bij Anita Breedijk, 0229-503591 of info@avblackmolly.net. Meer informatie: www.avblackmolly.net en www.facebook.com/avblackmolly.
Join the Band

HOORN - Wegens groot succes organiseert Muziekschool Boedijn voor de vierde keer het 'Join the Band'-project. Deze stoomcursus 'in een popband spelen' heeft als afsluiter een spetterend optreden op een professioneel poppodium. Binnen enkele weken stampen de popdocenten samen met meer dan zestig muzikanten zeven nieuwe bands uit de grond. Twee weken lang repeteren de bandleden onder leiding van hun coaches in Muziekschool Boedijn om daarna mee te maken hoe het is om op een groot podium te spelen. Een crossover-project met ook nog eens bandleden van alle leeftijden: volwassenen, kids, tieners en jongeren. Op het repertoire staan hits van onder andere Pink, Coldplay en eigen werk. Interesse? Kom zondag 18 maart naar Manifesto, Holenweg 14c in Hoorn. Docenten zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Special guest deze middag is de band Madlife, de band van bassist/ zangeres Madelief van Vlijmen die ooit bij Boedijns popschool voor het eerst op het podium stond en nu studeert aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast zijn er optredens van The Lions, The Mobiles, NONAME, The Riffraffs ,The Dogs, High & Dry en Bridges. Aanvang 15.00 uur, entree is gratis.
Festival Hoorn-Oude Muziek Nu

HOORN - Het 22e Festival Hoorn-Oude Muziek Nu vindt van 1 tot 3 juni in de Oosterkerk in Hoorn plaats. Het thema dit jaar luidt 'De Fluit van Assisi - Un Segreto Musicale.' Italië, Assisi en Franciscus staan centraal in dit festival dat uiteraard geheel op Italië en de Italiaanse dans en muziek is gericht. En dat uitgevoerd door professionele ensembles met nieuwe of vernieuwende programma's. Een greep uit het rijke festivalprogramma: Accademia Amsterdam (muziek) en Fiori de Folia (dans) met flitsende muziek uit het Italië van de zestiende eeuw; uniek repertoire uit de abdij van Assisi met muziek rond Franciscus, een grootse historische Italiaanse optocht ('Sfilata') op zaterdag 2 juni door het centrum van Hoorn (iedereen kan meedoen!) en een muzikale vaartocht met De Halve Maen. Het Margaretha Consort brengt een Vivaldi-programma met onder andere het feestelijke Gloria. In het festival wordt voor het eerst samengewerkt met de Stichting Kunst met Plezier (www.kunstmetplezier.nl) die zich sterk maakt voor kunstbeoefening door kinderen en volwassenen met een beperking. Meer informatie en kaartverkoop: www.oudemuzieknu.nl.
Klimaatverandering

TWISK - Martijn Smit geeft donderdag 22 maart om 20.00 uur een lezing over klimaatverandering in het dorpshuis aan de Dorpsstraat in Twisk. Het verhaal van hem is gebaseerd op het verhaal van Al Gore, bij wie Martijn in de zomer van 2017 een training volgde in Seattle. Na deze ervaring was hij zich meer dan ooit bewust van hoe mooi het wereldwijde ecosysteem in elkaar steekt en hoezeer de mensen dat systeem nu aan het verstoren zijn. In zijn verhaal neemt Martijn belangstellenden mee in hoe groot de noodzaak is om het huidige systeem te veranderen en hoezeer men de oplossingen daarvoor al in handen heeft. Gratis toegang voor leden van NUT Twisk, niet leden betalen 3,50 euro entree. Opgeven via reserveren@nuttwisk.nl.
Alzheimer
HOORN - Het Alzheimer Café Hoorn houdt woensdag 21 maart een bijeenkomst in wijkcentrum Kersenboogerd, Brederodegracht 1 in Hoorn. Deze avond staat in het teken van een boekbespreking. Hugo Borst licht zijn boeken 'Ma' en 'Ach moedertje' toe. Hij vertelt zelf over zijn ervaringen met zijn moeder met de ziekte van Alzheimer, die hij een aantal jaren verzorgd heeft en inmiddels in het verpleeghuis woont. De gespreksleider van deze avond is Jeanet Lakeman. Wie erbij wil zijn, kan zich aanmelden via jolanda.griek@omring.nl. Het programma begint om 19.30 uur, koffie en thee staan om 19.00 uur klaar. De toegang is gratis. Meer informatie: Ellen Bos-Ruijer, e.ruijer@geriant.nl of 0229-741741.
'Piep zei de muis'

HOORN - Soms gebeuren er dingen in een gezin waar een kind zich geen raad mee weet. Een ouder die ziek is, een scheiding, verdriet, ruzie of geweld. Mogelijk kan een kind dan een steuntje in de rug gebruiken. Dinsdag 20 maart start in Hoorn 'Piep zei de muis', een doe- en praatgroep voor kinderen van vier tot en met zeven jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis of in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van stress en spanningen. De doe- en praatgroep is een leuke groep waar kinderen plezier hebben, vriendjes maken en iets helemaal voor zichzelf hebben. Spanningsvolle omstandigheden raken iedereen binnen het gezin. Daarom zijn er voor de ouders een aantal ouderbijeenkomsten waar zij, samen met andere ouders, leren wat zij kunnen doen om hun kind te ondersteunen. Aanmelden kan via e-mail: ppoland@triversum.nl. Bellen kan ook: Petra Poland, 06-23116109. Deelname is gratis. Meer informatie: www.ggz-nhn.nl/piepzeidemuis .
SeniorenAcademie

HOORN - De HCC!-SeniorenAcademie presenteert woensdag 21 maart in het Sportcentrum aan de Holenweg 14a in Hoorn een bijeenkomst voor beginnende en minder gevorderde computergebruikers. Thema deze ochtend is 'GPS in de smartphone/tablet'. De presentatie begint om 10.00 uur. De toegang is gratis voor leden van de HCC; niet-leden zijn van harte uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst. Meer informatie: 06-83351218 of f.bieri@hccnet.nl.
Toneel Broekerhaven

BOVENKARSPEL - Toneelvereniging Broekerhaven brengt zaterdag 17, vrijdag 23 en zaterdag 24 maart een komisch toneelstuk op de planken. Dit jaar is gekozen voor de komedie ‘Quatsch…achter slot en grendel’ (geschreven door Diana Monshouwer, regie Anneke van der Wal). Het blijspel is te zien in Het Vereenigingsgebouw, Hoofdstraat 206 in Bovenkarspel. Aanvang 20.00 uur. Entree is 7,50 euro. Voorverkoop 7 euro (bij Drukkerij BorBo, Hoofdstraat 186 in Bovenkarspel). Meer informatie: www.facebook.com/toneelbroekerhaven .
Mythen

VENHUIZEN - Muziekvereniging Venhuizen geeft zaterdag 24 maart een concert in Dorpshuis 't Centrum, Twijver 66 in Venhuizen. Het thema 'Mythen, sagen ende legendes' is tijdens dit concert terug te vinden in de muziek, maar ook in de aankleding van de zaal. Aanvang 20.00 uur, entree zeven euro.
Zondagmiddagsalon
HOORN - In een informele sfeer vertelt beeldend kunstenaar Linda Meulenhoff zondag 18 maart meer over haar werk en probeert zij vragen uit het publiek te beantwoorden. Deze Zondagmiddagsalon vindt om 15.00 uur plaats in de Boterhal aan het Kerkplein in Hoorn. De middag wordt georganiseerd door Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken. De toegang is gratis. De middag duurt tot circa 17.00 uur. Meer informatie: www.boterhal.com en www.lindameulenhoff.nl.
Vogelbeurs

GROOTEBROEK - De StrekerVogelVrienden houden zondag 18 maart een vogelbeurs in clubgebouw Eerste Streker Luchtpost (duivenlokaal) naast zwembad De Kloet aan de Wijzend 12 in Grootebroek. Tussen 9.30 en 12.00 uur is iedereen van harte welkom. Er worden verschillende soorten vogels te koop aangeboden, zoals parkieten, kleur-, postuur- en zangkanaries en verschillende soorten tropische vogels. Ook zijn handelaren aanwezig met voer en vogelbenodigdheden. Meer informatie: 0228-511939 (Erik) of 0229-264703 (Alfons).
Voltooid leven

ENKHUIZEN - Psychiater Paulan Stärcke verzorgt dinsdag 20 maart om 20.00 uur in de Zuiderkerk (Zuiderkerksteeg 1) in Enkhuizen een lezing over 'Voltooid leven'. Tot voor kort ging het bij euthanasieverzoeken om mensen met ernstige lichamelijke klachten. In de afgelopen jaren kwam daar de vraag bij of psychisch lijden ook een reden voor euthanasie kan zijn. Paulan Stärcke is als psychiater betrokken bij de Levenseindekliniek.
Pier IJmuiden

HOORN - De KNNV, vereniging voor veldbiologie in Hoorn, verzorgt zaterdag 24 maart een excursie naar de pier in IJmuiden. Dit is een plek waar veel vogels goed te bestuderen zijn. Per jaargetijde komen veel verschillende soorten hier fourageren en rusten. Vertrek is om 9.00 uur vanaf de Dampten. Opgeven is verplicht en kan bij Douwe Greydanus: 06-14734554 of d.greydanus@quicknet.nl.
Lezing over toekomst

HOORN - Futuroloog Peter van der Wel geeft zondag 25 maart op uitnodiging van Lions Club Hoorn Velius de lezing 'De toekomst is al begonnen'. Deze lezing vindt plaats op het Tabor College, locatie Oscar Romero aan de Bouwsteen 1 in Hoorn. De kosten voor het bijwonen van deze lezing bedragen 25 euro. De gehele opbrengst gaat naar Los Cachorros, een Nederlandse organisatie die zich inzet voor straatkinderen in Peru. Meer informatie over deze organisatie: www.loscachorros.nl. In een vooral visueel college van 55 minuten neemt Peter zijn toehoorders mee naar de nabije toekomst. Hij laat zien welke technologische ontwikkelingen er op ons afkomen. De lezing start om 14.00 uur (inloop vanaf 13.15 uur). Na de pauze gaat hij met het publiek in discussie en is er gelegenheid tot vragen stellen. Aanmelden kan bij Lions Club Hoorn Velius, Nora Borgmann via e-mail: nora.borgmann@hotmail.com. Meer informatie over de Lions Club: www.hoorn-velius.lions.nl.
Activiteiten Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachinemuseum heeft zaterdag 24 en zondag 25 maart vele activiteiten op het programma. Niet alleen staat het museum onder stoom, ook zijn er die dagen verschillende maaldemonstraties vanwege de Wereldwaterdag. Daarnaast wordt de watertafel in gebruik genomen én is er zondag een lezing over de ontwikkeling en betekenis van de stoomlocomotief. De lezing bijwonen kost vijf euro en start om 14.00 uur in het Stoomtheater van het museum. Reserveren is gewenst: info@stoommachinemuseum.nl. Verder wordt de nieuwe watertafel, gefinancierd door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat weekend in gebruik genomen. Op een speelse manier kunnen kinderen hiermee het principe van het waterbeheer leren. Het Stoommachinemuseum te gelegen aan de Oosterdijk 4 in Medemblik. Meer informatie: www.stoommachinemuseum.nl.
Onvergetelijke ontmoetingen

HOORN - 'Onvergetelijke ontmoetingen' is een activiteit voor Hoornse inwoners met geheugenverlies, (beginnende) dementie en hun mantelzorgers. Zij kunnen in wijkcentra van Stichting Netwerk terecht voor contacten, emotionele steun, activiteiten, informatie en advies. Netwerk is op zoek naar betrokken vrijwilligers die willen helpen met het organiseren van deze activiteiten. Ervaring is niet nodig. De vrijwilligers worden begeleid en getraind door medewerkers van Stichting Netwerk en door samenwerkings-partner Geriant. De persoon met geheugenverlies of (beginnende) dementie komt naar de activiteiten van 'Onvergetelijke ontmoetingen'. De deelnemers geven wekelijks invulling aan de activiteiten, bijvoorbeeld een spel doen, muziek maken, lezen, mandala’s kleuren, puzzelen, praten, eten of drinken. Individueel of in groepsverband, zelfstandig, of met ondersteuning van in te schakelen vrijwilligers of professionals, of de mantelzorger. Er wordt gestart vanaf de koffietafel en geëindigd met een lunch. Deze activiteiten vinden op dit moment plaats in wijkcentra De Zaagtand en Kersenboogerd. Vanaf april komen daar de wijkcentra in de Grote Waal en Huesmolen bij. Interesse? Neem contact op met projectleider Nanda Leeuw, 0229-855700 of n.leeuw@netwerkhoorn.nl. Kijk ook op www.netwerkhoorn.nl.
'Verhalen uit je leven'

HOORN - Schrijvers van Humanitas Levensboek verzorgen zaterdag 7 en 14 april een workshop over het schrijven van verhalen uit je leven. De schrijvers van Humanitas zijn getraind en hebben ervaring in het schrijven van levensverhalen. De tweedaagse workshop is bedoeld voor mensen die het leuk vinden om hun eigen levensverhaal of een ander verhaal te schrijven. De workshop is beide dagen van 14.00 tot 16.00 uur in 'Het Lokaal' in de centrale bibliotheek in Hoorn, Wisselstraat 8. Deelname kost vijf euro per middag. Graag aanmelden voor 1 april via levensboekgroep@gmail.com onder vermelding van 'Workshop verhalen april 2018'. Meer informatie: www.levensboek-wf.nl.
Hormoontherapie

HOORN - Saskia de Bie verzorgt dinsdag 3 april van 14.00 tot 16.00 uur bij Inloophuis Pisa aan de Draafsingel 59 in Hoorn een themamiddag over hormoontherapie bij vrouwen. Saskia is een zeer ervaren verpleegkundig specialist oncologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Zij geeft deze middag informatie over verschillende vormen van kanker die worden behandeld met hormoontherapie. Daarnaast is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen. Aanmelden kan via info@inloophuispisa.nl of 0229-758531. Entree is drie euro, inclusief koffie en thee.
Weet je nog wel...
HOORN - Tony Neef, Maaike Widdershoven en Ruud Bos komen donderdag 5 april met hun programma 'Weet je nog wel...' naar het Huis Verloren, Kerkstraat 10b in Hoorn. De voorstelling begint om 20.00 uur. Maaike Widdershoven, Tony Neef en Ruud Bos vormen een hartverwarmend trio dat het publiek met hun programma een onvergetelijke avond bezorgt. Een ode aan het Nederlandse cultuurgoed met tijdloze liedjes en verhalen uit hun rijke beroepsleven. Een feest der herkenning met nummers van onder anderen Robert Long, Wim Sonneveld, Annie M.G. Schmidt, Frans Halsema en Toon Hermans. Ook nummers van André Hazes, Karin Bloemen en Vader Abraham ontbreken niet. Tickets en meer informatie: www.huisverloren.nl.
Singer-songwriterfestival

MEDEMBLIK - In Medemblik vindt zondag 15 april van 16.00 tot 20.00 uur de eerste editie van het singer-songwriterfestival plaats. De organisatie van dit festival is in handen van Jongersoos'72, een club enthousiaste mensen die in het verleden de stand-up-comedy in Medemblik op de kaart hebben gezet en ook bij de oprichting van het nu zo succesvolle Rondomweekend een grote rol hebben gespeeld. Wat kan het publiek verwachten? In acht verschillende cafés/grand cafés/eetcafés in het centrum van Medemblik treden drie singer-songwriters op, dus 24 in totaal. De opbrengst van het festival komt geheel ten goede aan Bake For Life. Deze stichting bouwt bakkerijen in de Afrikaanse landen Oeganda en Kenia. Gehandicapten, wezen, kindsoldaten, alleenstaande moeders en mensen die door omstandigheden op jonge leeftijd school hebben moeten verlaten, werken hier en leren het bakkersvak. Hierdoor krijgen deze mensen een eerlijk bestaan en verdienen ze een salaris waarmee ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Meer informatie staat op www.bakeforlife.nl. De entreeprijs van het singer-songwriterfestival is vijftien euro. Kijk voor alle informatie op www.singandwritefor.nl.
Darttoernooi

ZWAAGDIJK-WEST - JB Zwaagdijk houdt vrijdag 20 april om 20.00 uur het jaarlijkse darttoernooi in dorpshuis De Wildebras, Balkweiterhoek 56 in Zwaagdijk-West. Wie mee wil doen aan de wedstrijden, kan zich opgeven via JB.Zwaagdijk@gmail.com en op de avond zelf tot ongeveer 19.30 uur. De zaal is om 19.00 uur geopend en de deelnemers kunnen dan ingooien. Inschrijfgeld bedraagt vijf euro en de darters maken kans om mooie prijzen te winnen. Meer informatie: www.facebook.com/jbzwaagdijk.
Wijkfestival
HOORN - In Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier is het zondag 1 juli feest. Dan vindt het eerste wijkfestival plaats voor en van de wijkbewoners met muziek, dans, vertellen, theater en andere kunstvormen. Op interessante plekken in de wijk delen bewoners hun talenten en verhalen. Inwoners van Hoorn-Noord of het Venenlaankwartier die leuke ideeën hebben voor het festival kunnen meedoen. Ook mensen die hun tuin of zaak beschikbaar willen stellen, kunnen zich melden. Theatermaakster Ingrid Docter is voor het wijkfestival in opdracht van de gemeente op zoek naar bewoners en hun talenten en verhalen. Ze heeft al diverse talenten gevonden. Ingrid: "In een aantal straten zoeken bewoners elkaar op om samen iets te doen. Een groep bewoners kan ook worden begeleid door een professionele maker. Er zijn vele leuke ideeën en interessante verhalen die een plek gaan krijgen op het festival." Ideeën kunnen aangedragen worden bij Ingrid via ingriddocter@hotmail.com of 06-11352492.