Eerste kievitsei gevonden

  Nieuws
De vinders van het eerste kievitsei in Noord-Holland: Feiko Inia (l) en Theo Reus (r). (Foto: Wim Tijsen)
De vinders van het eerste kievitsei in Noord-Holland: Feiko Inia (l) en Theo Reus (r). (Foto: Wim Tijsen) (rodi.nl)

BERKHOUT – Het eerste kievitsei van Noord-Holland is op 20 maart bij Berkhout gevonden door weidevogelbeschermers Theo Reus uit de Goorn en Feiko Inia uit Berkhout. Zij belden direct met Wim Tijsen van Landschap Noord-Holland om de vondst te laten controleren.
Het nestje lag op het maïsland van een veehouderij aan de Bobeldijk in de Leekerlanden bij Berkhout. Dat de weidevogels het moeilijk hebben, blijkt uit deze vondst. Het is weliswaar het eerste kievitsei van Noord-Holland, maar na inspectie van Wim Tijsen bleek dat het ei vermoedelijk bevroren is geweest en dat de kievit het nest heeft verlaten.
“Vermoedelijk is de kievit door de erbarmelijke weersomstandigheden van afgelopen dagen gestopt met de verdere eileg. Normaal gesproken wordt het nest elke dag aangevuld met één ei tot een totaal van maximaal vier eieren en dan gaat de vogel de eitjes bebroeden”, aldus Wim Tijsen. “Dit nest bestond uit één ei en na uitvoering van een aantal testen, heb ik de conclusie getrokken dat het ei in een verlaten nest heeft gelegen en bevroren is geweest. Een vers ei ziet er namelijk anders uit en ligt ook op een andere manier in het nest. Aan het einde van de week, na een tweede observatie van de weidevogelbeschermers, weten we pas echt zeker of het hier om een verlaten nest gaat, als er geen eieren bij zijn gekomen en de kievit niet op het nest zit.”
In de gemeente Giessenlanden in de provincie Zuid-Holland werd 14 maart het eerste kievitsei van 2018 gevonden.

Meer berichten