Website Oorlog in Hoorn verzamelt alle oorlogsverhalen

  Nieuws
Burgmeester Jan Nieuwenburg lanceerde in de Oosterkerk de unieke website vol verhalen, digilessen en ooggetuigenverslagen. (Foto: Vincent de Vries/RM)
Burgmeester Jan Nieuwenburg lanceerde in de Oosterkerk de unieke website vol verhalen, digilessen en ooggetuigenverslagen. (Foto: Vincent de Vries/RM) (rodi.nl)

HOORN - Het lijkt relatief rustig in Hoorn tijdens WOII, maar achter gevels en oorlogsmonumenten gaan ook hier verhalen schuil van moed, verraad en doorzettingsvermogen. Comité 40-45 Hoorn bundelt deze verhalen in de website Oorlog in Hoorn. Burgmeester Jan Nieuwenburg lanceerde woensdag 11 april in de Oosterkerk in Hoorn deze unieke website vol verhalen, digilessen en ooggetuigenverslagen.

De website Oorlog in Hoorn verhaalt over de gewone, maar vaak zo moedige mensen in de stad. Zoals schooldirecteur Koos Poll die een kopstuk van het landelijk verzet blijkt te zijn geweest. Over de dappere vrouwen Aaf Dell en Dieuw van Vliet die onderduikers houden achter het Duitse hoofdkwartier. De website Oorlog in Hoorn, gemaakt in opdracht van Comité 40-45 Hoorn, zorgt ervoor dat de verhalen niet verloren gaan.
Reclamebureau De Praktijk en Communicatiebureau Vitamedia maakten vorig jaar al een app met jeugdspeurtocht en wandeltocht voor volwassen genaamd Oorlog in Hoorn, in opdracht van Comité 40-45 Hoorn. Maar er viel nog zoveel meer te vertellen. Daarom verschijnt nu de gelijknamige website met alle verhalen over de oorlog in Hoorn. Er staan ook digilessen voor het basisonderwijs op. Fundament van de lessen zijn filmpjes met speciaal hiervoor gemaakte scenes, gebaseerd op Hoornse oorlogsverhalen en gespeeld door Hoornse scholieren. Deze digilessen zijn voor alle scholen in Hoorn gratis te gebruiken. Op de website zijn verder video’s te zien met ooggetuigenverslagen, gemaakt door leerlingen van vier middelbare Hoornse scholen. De komende jaren kan de website uitgebreid worden zodat een compleet archief wordt gerealiseerd; interessant voor jong en oud.
Burgemeester Jan Nieuwenburg lanceerde dit bijzondere project tijdens het evenement Bezet & Bevrijd van Comité 40-45 Hoorn op 11 april in de Oosterkerk. Sinds dat moment is de website in de lucht. Kijk op www.oorloginhoorn.nl.

Meer berichten