`Met je hart maak je de beste beslissingen` - Jacques en Wanda zetten Nadine Foundation voort in Doesb

  Nieuws
“Nadine nemen we mee in ons hart, zij is altijd bij ons.” (Foto: aangeleverd)
“Nadine nemen we mee in ons hart, zij is altijd bij ons.” (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

HOORN - De Hanzestad Doesburg ligt aan de IJssel in de provincie Gelderland. Sinds 28 maart is dit de nieuwe woonplaats van Jacques en Wanda Beemsterboer. Zij verruilende hun Hoornse appartement aan het IJsselmeer voor een appartement in Doesburg dat uitkijkt over de IJssel. “Het is hier in één woord geweldig!”, laat Jacques weten. “Hoorn was voor ons prima, maar we willen niet meer terug.”
De verhuizing van Jacques en Wanda riep bij veel mensen wél vragen op: hoe zit het dan met de Nadine Foundation? En gaat de Nadine OK Run wel door dit jaar? “De foundation zetten we vanuit Doesburg gewoon voort. En wat betreft de Nadine OK Run; die staat zoals elk jaar op de tweede zondag van oktober gepland. Dit jaar 14 oktober dus. Helaas is dit wel de laatste editie. Dit besluit heeft echter niets met onze verhuizing te maken. Na tien jaar vinden we het mooi geweest. We hebben ons punt - lopen tegen zinloos geweld - wel gemaakt en dat was ons doel.” Leuk om te vermelden is dat Mark Rutte dit jaar meeloopt, net als zes jaar geleden. Fred Teeven is ook van de partij. “Verder is de oud-burgemeester van Hoorn, Onno van Veldhuizen, uitgenodigd. Mocht hij in de gelegenheid zijn, dan is hij er vast en zeker bij. De huidige Hoornse burgemeester, Jan Nieuwenburg, is er sowieso; hij is een van de deelnemers. Ten slotte kunnen we ook vertellen dat Merel Westrik, RTL-nieuwslezeres, aan de start verschijnt.”

Vlinderrots
De Vlinderrots, het monument voor slachtoffers van geweld, in het Noorderplantsoen in Hoorn blijft natuurlijk ook. “Roser Vlug gaat de rots beheren, zij zorgt voor het onderhoud. Maar Wanda en ik blijven verantwoordelijk.” De lezingen die Jacques in het gevangeniswezen verzorgt, gaan ook gewoon door. “Ik wil mijn verhaal over Nadine en de gevolgen van haar overlijden blijven vertellen. Het werkt namelijk. Dat is uit onderzoek inmiddels gebleken. Gedetineerden die het programma ‘Herstel in Beeld’ hebben gevolgd, worden serieus aan het denken gezet.” De inkomsten die Jacques met de lezingen genereert, gaan onder meer naar Fier in Leeuwarden, een expertise- en behandelcentrum voor meiden uit geweldssituaties. “Een fantastische organisatie. De boerderij die op het terrein te vinden is, is vernoemd naar Nadine: Nadines Fiere Farm. Het geld dat wij inzamelen, wordt onder meer besteed aan het onderhoud van deze boerderij en het voer voor de dieren. De Nadine Foundation steunt overigens nog veel meer goede doelen. Deze zijn te vinden op de website.”


Rust
De verhuizing naar Doesburg geeft Jacques en Wanda een dubbel gevoel. “Laat ik voorop stellen dat het positieve gevoel overheerst”, lacht Jacques. “Hoorn ademt voor ons veel verdriet. Daar hebben we het ergste meegemaakt wat een mens kan overkomen (dochter Nadine werd in 2006 vermoord door haar ex-vriend, red.). Ik denk dat Doesburg ons wat dat betreft meer rust biedt. Onze dochter Jacqueline en haar gezin hadden sowieso al plannen om een huis in deze regio te kopen. Hun woning in Hoorn staat nog te koop, maar het is de bedoeling dat ze zo snel mogelijk ook deze kant op komen.” Wanda vult aan: “Jacqueline en ik hebben elkaar na de dood van Nadine beloofd dat we nooit ver bij elkaar gaan wonen. Vandaar deze stap; wij gaan onze dochter en haar gezin achterna. Op dit moment schrijf ik mijn tweede boek en ik merkte dat ik in Hoorn de rust niet kon vinden. Dat kan ik in Doesburg wél. En Nadine nemen we natuurlijk mee in ons hart, zij is altijd bij ons”, benadrukt Wanda.
Pelgrimage
Waar Jacques en Wanda ook zéker mee doorgaan, is de Stichting Pelgrimage Slachtoffers Geweldsmisdrijven (PSG), waar zij in 2017 mede-oprichters van waren. “De stichting organiseert eens per jaar een pelgrimage naar Lourdes, bedoeld voor mensen die een dierbare door een geweldsmisdrijf hebben verloren”, legt Wanda uit. “Zij gaan samen op reis en vertellen elkaar hun verhaal. Het biedt troost en bemoediging. Wij hebben het zelf ervaren als een warm bad waarin je terechtkomt. Je vindt steun bij lotgenoten die soms woordeloos begrijpen wat je allemaal achter de rug hebt.” Het team van begeleiders bestaat uit geestelijk verzorgers van het RK Justitiepastoraat en een casemanager van Slachtofferhulp Nederland. Daarnaast gaat Wanda als ervaringsdeskundige mee. “De bijeenkomsten, vieringen en rituelen - zoals de Kruisweg en de Lichtprocessie - geven niet alleen kippenvelervaringen, maar helpen ook om emoties te delen en met elkaar onder woorden te brengen.” Dit jaar is deze bijzondere reis van 26 september tot en met 1 oktober. Interesse? Meer informatie is te vinden op www.stichtingpsg.nl.
Het bevalt Jacques en Wanda goed in Doesburg. “Wel wachten we met smart op Jacqueline en haar gezin. Die missen we natuurlijk enorm. Maar we weten dat dat wel goed komt.” Wanda: “Met je hart maak je uiteindelijk de beste beslissingen. En weet je wat zo mooi is? We wonen in Doesburg nu aan de IJssel, in Hoorn woonden we aan het IJsselmeer. Door het water blijven we dus tóch met Hoorn verbonden.”
Meer weten? Kijk op www.nadinefoundation.nl. Ook is hier alle informatie te vinden over de Nadine OK Run die zondag 14 oktober plaatsvindt.

Meer berichten