Kort nieuws

Nieuws

Repaircafé
HOORN - Iets te repareren? Ga bij het Repaircafé in wijkcentrum Grote Waal, Grote Beer 3 in Hoorn, samen met het enthousiaste team aan de slag. Een broek inkorten? Een kapotte stofzuiger of zelfs een koelkast die niet meer werkt? Niet weggooien maar samen repareren! Kom langs op de dinsdagmiddag (om de week) tussen 13.30 en 15.30 uur. Data: 17 april, 15 en 29 mei, 12 en 26 juni). Ook voor het bijknippen van een kapsel is een vrijwilliger aanwezig. Meer informatie: 0229-280940.
Lezing Trans-Siberische spoorlijn

TWISK - Het achtste wereldwonder, zo werd de Trans-Siberische spoorlijn bij de oplevering in het begin van de twintigste eeuw genoemd. De kranten vergeleken de voltooiing van de spoorlijn met de ontdekking van Amerika en de aanleg van het Suezkanaal. Met een lengte van 9.289 km is het nog altijd de langste spoorweg ter wereld, die als een ijzeren as door zeven tijdzones gaat en Europees Rusland en Siberië tot een geheel maakt. Elena Bronnikova geeft donderdag 19 april om 20.00 uur een lezing in het dorpshuis, Dorpsweg 91 in Twisk. Deze avond wordt verzorgd door de Vrouwen van Nu, afdeling Twisk. Entreeprijs niet leden: 2,50 euro.
Darttoernooi
ZWAAGDIJK-WEST - JB Zwaagdijk houdt vrijdag 20 april om 20.00 uur het jaarlijkse darttoernooi in dorpshuis De Wildebras, Balkweiterhoek 56 in Zwaagdijk-West. Wie mee wil doen aan de wedstrijden, kan zich opgeven via JB.Zwaagdijk@gmail.com en op de avond zelf tot ongeveer 19.30 uur. De zaal is om 19.00 uur geopend en de deelnemers kunnen dan ingooien. Inschrijfgeld bedraagt vijf euro en de darters maken kans om mooie prijzen te winnen. Meer informatie: www.facebook.com/jbzwaagdijk.
Jubileumfeest
HOORN - Jan Schneider heeft in tien jaar tijd in zijn lesruimte aan de Hoornse Gasfabriekstraat talloze gitaar- en basleerlingen voorbij zien komen. Enkele daarvan staan zondag 15 april met hun band op het podium van Manifesto: een feestje ter ere van zijn jubileum. Er spelen zes bands en artiesten: Plug & Play, Joey Vriend, Liquid Blue, Springsteen & Wij, The Gear en Breakout. In iedere band speelt minimaal één leerling of oud-leerling. Aanvang 13.30 uur, vrij entree. Het adres van Manifesto is Holenweg 14c in Hoorn.
Still Alice
HOORN - De film ‘Still Alice’ is maandag 16 april te zien in het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn. Aanvang van de film 20.00 uur, inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur. De film gaat over een vijftigjarige docente taalkunde aan de Harvard Universiteit, die op het toppunt van haar carrière te maken krijgt met geheugenproblemen. Ze blijkt te lijden aan de ziekte van Alzheimer en moet als sterke, onafhankelijke vrouw zien om te gaan met de gevolgen van deze diagnose, die haar leven zal veranderen. Na afloop van de film is er voor wie dat wil een nagesprek. Iedereen is welkom. Toegang vrij, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
AD(H)D bij volwassenen
HOORN - GGZ Noord-Holland-Noord verzorgt donderdag 19 april in samenwerking met de gemeente een informatieavond ‘Volwassenen met AD(H)D’. De bijeenkomst is van 19.00 tot 21.00 uur en vindt plaats aan de Maelsonstraat 1 in Hoorn. Familieleden, mantelzorgers en direct betrokkenen zijn van harte welkom. Mevrouw P. Tamis, verpleegkundig specialist van Amici Zorgt, houdt een inleiding. Een ervaringsdeskundige van RCO de Hoofdzaak vertelt hoe het is om te leven met AD(H)D en welke hulp doeltreffend is. Reserveren kan via 088-6565010. Meer informatie op www.ggz-nhn.nl/agenda .
Accordeon
BERKHOUT - Accordeonvereniging Con Zelo geeft zaterdag 21 april een voorjaarsconcert in de Berkhouter kerk, Kerkebuurt 172 in Berkhout. De twee orkesten van de vereniging staan onder leiding van Christa Groeneveld. Extra verrassing is het accordeonkwintet Vijfkwarts, bestaande uit leden van het A-orkest. Verder verzorgt het koperkwintet Emergo uit Castricum een intermezzo. De muzikale avond begint om 20.00 uur. Reserveren: 0229-581693 of elly.h@kpnmail.nl.
Sporten zonder stigma
ENKHUIZEN - Team Sportservice West-Friesland houdt woensdag 18 april bij voetbalvereniging Dindua (op Sportpark Immerhorn) in Enkhuizen een themabijeenkomst over wat sportclubs voor mensen met psychische klachten (kunnen) betekenen. Mensen met een psychische kwetsbaarheid ervaren dikwijls drempels bij het gaan sporten. Zij hebben bijvoorbeeld te kampen met gevoelens van onzekerheid en schaamte; ze voelen zich anders. Sportclubs kunnen hierin een actieve rol spelen. Maar hoe voorkom je dat mensen met psychische klachten hun lidmaatschap opzeggen? Of zorg je ervoor dat zij zich toch aanmelden bij de club? Tijdens de bijeenkomst wordt met de aanwezigen de discussie aangegaan vanuit drie perspectieven: de sporter, de trainer en de bestuurder. Ervaringsdeskundige sporters/sporttrainers vertellen over hun ervaringen met sportclubs. En een bestuurder vertelt over waarom en hoe zijn club een aanbod heeft ontwikkeld. Bestuurders, trainers, coaches en begeleiders van reguliere- en aangepaste sportclubs en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden: https://jouw.teamsportservice.nl/west-friesland/ . Meer informatie: 0229-287700 of pbakker@teamsportservice.nl .
Verzoening
BLOKKER - De oecumenische werkgroep ‘Op zoek naar nieuwe vormen’ heeft voor de viering op zondag 15 april een dienst voorbereid met als thema ‘Verzoening’. De dienst begint om 10.00 uur in de oude hervormde kerk aan de Westerblokker, hoek Kolenbergstraat in Blokker. Na afloop is er koffie/thee en gelegenheid om bij te praten. Iedereen is van harte welkom.
Componisten

HOORN - Muzikant en muziekliefhebber Carel Brouwers verzorgt zondag 15 april om 15.00 uur in Theater Het Pakhuis een lezing de tweede lezing over de componisten Bach en Mozart. Belangstellenden zijn van harte welkom. Het adres is Onder de Boompjes 21 in Hoorn.
Alzheimer Café
HOORN - Het Alzheimer Café Hoorn houdt woensdag 18 april een bijeenkomst in het Hoge Hop, Roerdomp 2 in Hoorn. Het onderwerp van deze avond luidt: ‘We redden het niet meer thuis. Wat nu?’. Er worden mogelijkheden besproken voor dagbesteding, logeren en inzet van vrijwilligers. Als deskundigen zijn uitgenodigd Bernadette Vonk, sociaal werker en coördinator vrijwilligers bij MEE & De Wering, en Kirsten Gruijters, werkzaam bij Warm Thuis, over dagbesteding en logeren. Gespreksleider deze avond is Jeanet Lakeman. Het programma begint om 19.30 uur, koffie en thee staan om 19.00 uur klaar. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: Ellen Bos-Ruijer, e.ruijer@geriant.nl of 0229-741741.
Digitaal lezen
HOORN - De HCC!-SeniorenAcademie presenteert woensdag 18 april een bijeenkomst in het Sport Centrum aan de Holenweg in Hoorn, bedoeld voor de beginnende en de minder gevorderde computergebruikers. De ochtend staat in het teken van 'digitaal lezen'. Aanvang 10.00 uur. De toegang is gratis voor leden van de HCC; niet-leden zijn van harte welkom voor een kennismakingsbijeenkomst. Meer informatie: 06-83351218 of f.bieri@hccnet.nl.
Ruilbeurs
BLOKKER - De vereniging van lucifersmerken houdt zondag 15 april haar jaarlijkse ruilbeurs in De Nadorst, Westerblokker 171 in Blokker. Hier kunnen zowel lucifersmerken, suikerzakjes en sigarenbandjes geruild worden. De ruilbeurs is ook geschikt voor verzamelaars die hun hobby weer willen oppakken. Bezoekers zijn van 10.00 tot 15.00 uur van harte welkom. De entree is 0,50 cent. Meer informatie: rstuut@lucifer-merken.nl of sigaren-bandjes@ziggo.nl. Telefoon: 0229-215681.
Het Grote Gesprek

VENHUIZEN - Tijdens het Grote Gesprek in de hervormde kerk aan de Kerkweg 113 in Venhuizen staat zaterdag 21 april Inloophuis Pisa centraal. Wiek Luza (coördinator en begeleider) en Wil Groenendijk (assistent-coördinator, begeleider en gastvrouw) geven deze middag meer informatie over deze bijzondere plek aan de Draafsingel in Hoorn. Pisa is er voor jong en oud en voor iedereen die geconfronteerd is met de ziekte kanker. Belangstellenden zijn van 14.00 tot 16.00 uur welkom.
Voorjaarswandeling

OUDENDIJK - Vanuit eetcafé Les Deux Ponts aan de Slimdijk 2 in Oudendijk start zondag 15 april om 14.00 uur een voorjaarswandeling. De gids laat de mooiste plekjes van de polder Werelderfgoed Beemster en de oude veenpolder Mijzen zien. Neem een kijker mee en trek stevige wandelschoenen aan. De wandeling is circa 6,5 kilometer lang. Kosten: 3,50 euro (kinderen tot twaalf jaar 1,50 euro). Meer informatie: 0299-365645 of 0229-541275.
Sjoelen
HOORN - Voor de laatste keer dit seizoen kunnen liefhebbers zondag 15 april komen sjoelen in wijkcentrum de Zaagtand, St. Eloystraat 106 in Hoorn. Aanvang 13.30 uur, einde 16.30 uur. Deelname kost 2,50 euro. Meer informatie: 0229- 218312.
Jeu de boules

ZWAAG - Petanquevereniging de Bouledozers in Zwaag verzorgt zaterdag 21 en zondag 22 april het Nationaal Kampioenschap Tête-à-tête. De opening wordt rond 9.30 uur verricht door sportwethouder Ben Tap. De wedstrijden beginnen om 10.00 uur, zowel op zaterdag als op zondag. Beide dagen gaan de wedstrijden tot ongeveer 18.00 uur door. Bij de spelvorm tête-à-tête speelt men één tegen één. Er zijn drie categorieën: mannen, vrouwen en jeugd, die tegelijkertijd spelen. Het definitieve programma staat binnenkort op www.nlpetanque.nl. Publiek is van harte welkom, de toegang is gratis. Het terrein is te vinden aan het Leekerpad 8 in Zwaag (de laatste afslag links aan het Keern).
Winterhard

HOORN - Gerard van Buiten, hortulanus van de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht, geeft donderdag 19 april om 20.00 uur bij Groei & Bloei een presentatie met als titel 'Hoe hard is winterhard?' Deze bijeenkomst is in cultureel centrum de Huesmolen, Huesmolen 60 in Hoorn. In onze tuinen kweken we graag de meest bijzondere planten. Veel van die planten komen uit gebieden met een heel ander klimaat dan het onze en dat zorgt soms voor problemen. Met de winterhardheid bijvoorbeeld. Van sommige planten weten we niet beter dan dat ze bij ons eigenlijk alleen als eenjarige, of alleen als kamerplant te kweken zijn. Van andere soorten is het minder duidelijk. Een plant die bij de één probleemloos de winter doorkomt, legt bij de ander consequent het loodje. Hoe zit dat nou eigenlijk met winterhardheid? Hoe hard is winterhard? Leden van Groei & Bloei hebben gratis entree, niet-leden betalen 2,50 euro.
Con Zelo

BERKHOUT - Accordeonvereniging Con Zelo uit Hoogwoud geeft zaterdag 21 april een concert in de kerk van Berkhout, Kerkebuurt 172. Aanvang 20.00 uur. Reserveren is noodzakelijk: Elly Helder, 0229-581693 of elly.h@kpnmail.nl.
Concert in Pancratius

OOSTERBLOKKER - Camerata Liocorno geeft zaterdag 21 april een concert in Cultureel Centrum Pancratius aan de Oosterblokker 98 in Oosterblokker. Dit doet het koor in samenwerking met vocaal ensemble Intermezzo uit Zaanstad. Aanvang 15.00 uur. Kaarten reserveren: http://camerataliocorno.nl .
Pubquiz
OUDENDIJK - Wie vond ook alweer de telefoon uit? En wat is de hoofdstad van Burkina Fasso? Doe zaterdag 21 april mee aan de Pubquiz in het kerkje van Oudendijk aan de Dorpsweg 24. Teams van maximaal zes personen kunnen zich opgeven. Er zijn leuke prijzen te winnen, waaronder natuurlijk de felbegeerde wisselbeker. Opgeven kan via www.kerkoudendijk.nl. Doe dat vóór woensdag 18 april. De quiz begint om 20.00 uur. Entree is vijf euro per persoon.
Open Koffie Ochtend

HOORN - Wie zin heeft in een gesprek of op zoek is naar een nieuw contact, is donderdag 19 april van harte welkom in Het Lichtbaken, Maelsonstraat 6 in Hoorn. Dan wordt er weer, zoals elke derde donderdag van de maand, een Open Koffie Ochtend gehouden. Vanaf 10.00 uur is er inloop. De koffieochtend duurt tot circa 12.00 uur en wordt afgesloten met een boodschap uit de bijbel en het zingen van enkele bekende gezangen. Meer informatie: www.hetlichtbakenhoorn.nl.
Theaterkerk Hemels

TWISK - Een deel van Theaterkerk Hemels aan de Dorpsweg 121 in Twisk staat in de steigers en tegelijkertijd is de programmering in volle gang. Ook is de kerk een formele trouwlocatie geworden en heeft de eerste uitvaartdienst plaatsgevonden. Wat de programmering betreft: er komen optredens van onder andere Fay Lovsky, Erik Vloeimans, Anne Soldaat, Spinvis, Chris Colleye, Clean Pete, Henk Poort, Carel Kraayenhof en The Holland International Music Sessions. Inmiddels is Dolf Jansen vastgelegd in mei 2019. Zaterdag 21 april treedt om 20.15 uur Skotwal op (West-Friese country/blues), zaterdag 19 mei om 20.15 uur Voice-Over (popklassiekers) en zondag 27 mei om 14.30 uur staan BB6 Burt Bacharach songs (door de band van René Smit) op het programma. Meer informatie: www.theaterkerkhemels.nl of kijk op de Facebookpagina.
Buiten schaken

HOORN - Het initiatief van de schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn om te kunnen schaken in de buitenlucht op een prachtige locatie in de binnenstad, heeft alle middelen bij elkaar gekregen via de stadscommunity 'Voor een mooie stad'. De locatie werd snel gevonden nadat de Bibliotheek van Hoorn aanbood om de binnentuin op de Wisselstraat te gebruiken. Dit is de perfecte locatie omdat de schaakstukken makkelijk opgeslagen kunnen worden in het aangrenzende Leescafé. Via de stadscommunity 'Voor een mooie stad' werden inwoners en ondernemers gevraagd mee te helpen. Voor vijf euro kon men één van de benodigde 64 tegels crowdfunden. Diverse ondernemers sponsorden en leverden een bijdrage. Dankzij de kracht van de stad kan de schop dus snel in de grond en kan deze zomer al geschaakt worden in de binnentuin bij Bibliotheek Hoorn.
Tai chi
GROOTEBROEK - Taijischool Shen in Grootebroek organiseert een vrij toegankelijke training Pushing Hands (Tui Shou) op zondag 22 april van 12.00 tot 13.30 uur. Hierbij leren de deelnemers in partneroefeningen hoe ze de ander met weinig kracht uit balans kunnen brengen. Zowel ervaren als onervaren beoefenaars van tai chi zijn welkom. Deelname is gratis, wel graag aanmelden. De locatie is afhankelijk van het weer: het Streekbos of gymzaal Praktijkschool. Meer informatie: www.taijischool-shen.nl of 06-22212446.
Dubbelconcert
ANDIJK - Musici Hendrik van Veen en Hugo van der Meij geven zaterdag 28 april een dubbelconcert in de gereformeerde kerk aan de Middenweg 4 in Andijk. Zij zorgen voor een muzikale verrassing op orgel en vleugel. Aanvang 20.00 uur. Kaarten zijn vooraf aan de kerk verkrijgbaar. Meer informatie: www.zingenenzo.com.
Eettafel

ZWAAG - Schuif een keer aan bij de Eettafel in wijkcentrum de Cogge, Akkerwinde 44 in Zwaag. Geniet samen met buurtbewoners van een zeer smakelijk en betaalbaar driegangendiner. Elke maand wordt een ander diner samengesteld. De Eettafel is elke laatste donderdag van de maand van 17.30 tot 19.30 uur. De eerstvolgende keer is 26 april. De kosten zijn 7,50 euro per keer. Aanmelden kan tot en met de woensdag via 0229-238546.
Stinzenplantenexcursie

HOORN - KNNV Hoorn/West-Friesland verzorgt zondag 22 april een excursie naar het landgoed Elswout in Overveen. Verspreid over het landschap van Elswout staan hoofd- en bijgebouwen schilderachtig gegroepeerd tussen weilanden, vijvers en bosschages. De follies - grappige tuinhuisjes - passen perfect in de romantiek van de voornamelijk Engelse stijl van het park. Het is heel levendig door de hoogteverschillen, de kronkelende paden en bosjes. Er zijn twee wandelroutes: een van 2,5 en een van 4,5 kilometer. Op Elswout zijn 67 bijzondere soorten planten gevonden, waaronder 57 soorten stinzenplanten. Ook voor vogelaars en paddenstoelliefhebbers is Elswout interessant. De deelnemers reizen per trein, deze vertrekt om 9.05 uur vanuit Hoorn en komt om 10.19 uur aan in Overveen. De groep stapt over op Sloterdijk. Aanmelden is verplicht (liefst per e-mail): Clemens Appelman, 0229-244357 of c.uitdenboogerd@quicknet.nl.
Open kerkendag
HOORN - Zes monumentale kerken in de gemeente Hoorn openen zondag 13 mei van 13.00 tot 17.00 uur hun deuren voor publiek. Met als thema 'pelgrimeren' bieden de deelnemende kerken gratis activiteiten voor kinderen en volwassenen. De volgende kerken in de gemeente Hoorn doen mee: Oosterkerk, Foreestenhuis, Koepelkerk, Lutherse kerk, PKN Blokker en de Martinuskerk. De toegang is gratis. Kinderen kunnen onder andere een glas-in-lood-raam ontwerpen, een DOE-orgel bouwen of meedoen aan een speurtocht. Volwassenen kunnen luisteren naar pelgrimsverhalen, meegaan met een rondleiding of zelf een speciale kalender maken. Kinderen krijgen in de kerk een kerfstok. Na afloop van een activiteit krijgen ze een kerfje op hun stok. In de middeleeuwen werd een kerfstok gebruikt om schulden op bij te houden. Een kerfje stond dan voor het geld dat je nog moest betalen voor de drank die je in de herberg had genomen. Tijdens open kerkendag krijgen kinderen bij drie of meer kerfjes limonade of sap. Het volledige programma is te vinden op de Facebookpagina van Platform Religieus Erfgoed Hoorn.