Fotografeer een stolp

Nieuws
Wie maakt de mooiste foto van een stolpboerderij? Doe mee en win een overnachting in een unieke stolp in Julianadorp. (Foto: Ergoedvereniging Bond Heemschut)
Wie maakt de mooiste foto van een stolpboerderij? Doe mee en win een overnachting in een unieke stolp in Julianadorp. (Foto: Ergoedvereniging Bond Heemschut) rodi.nl

REGIO - Wie maakt de mooiste foto van een stolpboerderij? Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de Boerderijenstichting Noord-Holland ‘Vrienden van de stolp’ en het Westfries Genootschap houden tot 25 juni de fotowedstrijd ‘Fotografeer een Stolp’, dit in het kader van de campagne Red de Stolp. De winnaar mag een weekend overnachten in een unieke stolpboerderij in Julianadorp.
Het gaat niet goed met de stolp. Het provinciale landschap was zeventig jaar geleden maar liefst tienduizend stolpboerderijen rijk, ondertussen is dit aantal gehalveerd. In december ging daarom de campagne Red de Stolp van start. Noord-Hollanders worden opgeroepen om via de site www.reddestolp.nl een petitie te tekenen. Een succes, inmiddels is die petitie al meer dan 1650 keer getekend. In de provincie Noord-Holland verdwijnen jaarlijks nog altijd circa dertig historische vooroorlogse stolpboerderijen, waarmee het icoon uit de provincie zwaar onder druk staat. De bescherming en de mogelijkheden voor herbestemming van deze unieke boerderijen zijn op dit moment onvoldoende. Een cultuuromslag is nodig. Bij alle politieke en economische beslissingen waar stolpen bij betrokken zijn, moet gestreefd worden naar behoud van dit unieke cultuurgoed.
De stolpboerderij laat zich prachtig vangen in beeld. Daarom schrijven de organiserende verenigingen deze fotowedstrijd uit. Iedereen wordt opgeroepen een mooie foto van een stolpboerderij te maken en die in te sturen via de actiewebsite www.reddestolp.nl. De context, de manier waarop en de plaats maken niks uit; als de stolpboerderij maar een hoofdrol speelt. Dat betekent dat foto’s van de binnenkant van een stolp ook mee mogen doen, mits de stolp een hoofdrol speelt. De actie loopt tot 25 juni via de website www.reddestolp.nl. De winnaars worden eind juni bekendgemaakt. De hoofdprijs is een overnachting voor twee personen voor twee nachten in de stolpboerderij Tulpen & Zo in Julianadorp. De winnaar van de tweede prijs mag voor 150 euro uit eten in restaurant de Bokkesprong in Groet (uiteraard ook een stolpboerderij) en de derde prijswinnaar krijgt een boekenbon van 50 euro.