Kort nieuws

  Nieuws

Kookvereniging

HOORN - Bij Kookvereniging de Eenhoorn zijn nieuwe leden van harte welkom. De groep komt bij elkaar aan de Huesmolen 60b in Hoorn, waar een professionele keuken en restaurant te vinden zijn. De leden worden ingedeeld in vaste kookgroepen, die elk op een vaste avond in de maand het menu met een eigen chef koken. In de maanden juli en augustus wordt niet gekookt. Het menu wordt samengesteld door een menucommissie en/of een professionele kok, waarbij gelet wordt op de originaliteit van de gerechten, de leeraspecten en de manier van opmaken. Over het algemeen zijn de gerechten gebaseerd op de Franse / Italiaanse keuken. Het menu bestaat meestal uit vijf gangen. Bij de gekozen gerechten worden passende wijnen geschonken. Elk lid krijgt op de kookavond de receptuur uitgereikt. Zin om samen met andere 'kookgekken' één keer per maand een vijfgangenmenu te maken? Mail dan naar Bob Mica: bob.mica@quicknet.nl. Meer informatie: www.kookvereniging-de-eenhoorn.nl.
Dag van de Beroerte

HOORN - Het is dinsdag 8 mei de Dag van de Beroerte. In het Westfriesgasthuis in Hoorn zijn er van 10.00 tot 16.00 uur activiteiten in de centrale hal die ingaan op preventie én herkenning van een beroerte. Met een beroerte worden herseninfarcten, hersenbloedingen en TIA’s bedoeld. Er zijn gratis cholesterol- en bloeddrukmetingen, tips om een beroerte tijdig te herkennen en een informatiestand van de stichting Hersenletsel. Ook zijn de verpleegkundig consulenten van de afdeling Neurologie aanwezig voor vragen of uitleg. Toto slot wordt om 10.30 en 14.00 uur een presentatie verzorgd door gespecialiseerd neurologisch verpleegkundige Barbara van Someren over wat een TIA is, hoe deze te signaleren en wat te doen. De toegang is gratis. Adres: Maelsonstraat 3 in Hoorn.
Zwemspektakel
ENKHUIZEN - Team Sportservice West-Friesland verzorgt woensdag 9 mei in samenwerking met de Reddingsbrigade Enkhuizen en zwembad Enkhuizerzand een zwemspektakel. Het zwembad wordt omgetoverd tot een waterspelparadijs en kinderen kunnen meedoen aan waterspelactiviteiten, waaronder een echte clinic van de Reddingsbrigade. Alle kinderen met minimaal het A-diploma zijn uitgenodigd om voor 4,50 euro deel te nemen aan dit zwemspektakel. Om 13.15 uur gaat de deur open en om 13.30 uur start de uitleg van de spellen. Aan het eind van de middag is nog ruimte om vrij te zwemmen tot 15.45 uur. Er kunnen maximaal zestig kinderen deelnemen. Opgeven kan via https://jouw.teamsportservice.nl/west-friesland/ en klik op de 'Zwemspektakel'-button. Doe dit vóór 7 mei. Meer informatie: Peter Bakker, pbakker@teamsportservice.nl of 0229-287700.
Russische avond
VENHUIZEN - In De Triangel / Nederlands hervormde kerk aan de Kerkweg 113 in Venhuizen verzorgt de Russische volks- en popzangeres Nadejda Utkina dinsdag 8 mei een optreden. Nadejda is de vertolkster van de oude Oedmoertse cultuur die de barbarij van Stalin heeft overleefd. Zij laat het publiek zien hoe zij haar landgenoten nieuwe hoop geeft op een beter leven. Haar zang kenmerkt zich door romantiek en de liefde voor haar land. Het onmetelijke Russische platteland waar mensen hun dagelijkse zorgen hebben en intens geloven, werken en vooral willen overleven. Nadejda wordt bij haar optreden in Venhuizen gesteund door de jonge en talentvolle pianist Bo de Myttenaere uit Hoogkarspel. Bo is geboren op 24 februari 2000 in Suwon (Zuid-Korea). Al vanaf zijn zevende speelt hij passievol piano. Zijn favoriete klassieke componisten zijn Liszt en Chopin naast moderne componisten als Glass, Einaudi, Tiersen en Yiruma. Aanvang 20.00 uur. Kaarten en meer informatie: Jan Snoek (06-51347117) of Henk Verreijen (06-53160933). Kijk ook op www.triangel-venhuizen.nl.
Toertocht
BLOKKER - De Westfriese Toerclub verzorgt zondag 6 mei de fietstoertocht 'Beemster op z’n mooist'. Deelnemers kunnen kiezen uit 65 of 90 kilometer. De start is tussen 9.00 en 9.30 uur bij Handbal Vereniging Blokker, Noorderdracht 42a in Blokker. Meer informatie: www.wftc.eu.
Bridgedrive
TWISK - Bridgen voor het goede doel? Dat kan zaterdag 12 mei het dorpshuis van Twisk aan de Dorpsweg 91. Vanaf 13.30 uur worden zes ronden gespeeld. Het inschrijfgeld is twaalf euro per persoon; hiervan gaat tien euro naar KWF Kankerbestrijding. Opgeven kan via kleinbegintwisk@gmail.com. Betaling kan via NL 05 RBRB 0959 556 826 t.n.v. bridgeclub Klein Begin Twisk.
Enigmahuis

ENKHUIZEN - Het Enigmahuis in de benedenzaal van de Drommedaris aan de Paktuinen 1 in Enkhuizen houdt maandag 7 mei van 9.30 tot 12.30 uur een inloopochtend. Mensen met geheugenproblemen, (toekomstige) mantelzorgers en mensen die zich alleen of eenzaam voelen, zijn van harte welkom. Het Enigmahuis is een welzijnsvoorziening waar geen indicatie voor nodig is. Mensen kunnen hier terecht voor een luisterend oor, advies en ondersteuning. De toegang is gratis. Meer weten? Kijk op www.enigmahuis.nl.
Rommelmarkt

ZWAAGDIJK-OOST - Handbalvereniging Quick houdt zaterdag 12 mei haar jaarlijkse grote rommelmarkt met koopjes, gezelligheid, het enveloppenspel met mooie prijzen en natuurlijk kindervertier. De verkoop vindt plaats van 13.00 tot 15.00 uur. Entree en parkeren zijn gratis. De rommelmarkt vindt plaats op het handbalveld van de handbalvereniging Quick in Zwaagdijk-Oost. De opbrengst komt in zijn geheel ten goede aan de vereniging. Iedereen is van harte welkom.
Bipolaire stoornis

HOORN - GGZ Noord-Holland-Noord verzorgt dinsdag 8 mei van 19.00 tot 21.00 uur in samenwerking met de gemeente West-Friesland een informatiebijeenkomst met als thema ‘Bipolaire stoornis’. De avond vindt plaats bij GGZ NHN aan Maelsonstraat 1 in Hoorn. Deze bijeenkomst is bedoeld voor familieleden, mantelzorgers en overige geïnteresseerden. De presentatie wordt gehouden door mevrouw G. Rijnders-Badita, GGZ arts/cognitief gedragstherapeut, werkzaam bij GGZ Noord-Holland-Noord in Hoorn. En er is een ervaringsdeskundige aanwezig die uit eigen ervaring vertelt. Reserveren is gewenst en kan via de receptie van GGZ Noord-Holland-Noord, locatie Hoorn: 088-6565010 (vraag naar locatie Hoorn). Kijk voor meer informatie op www.ggz-nhn.nl/agenda .
Roden Girl Choristers

MEDEMBLIK - De Roden Girl Choristers en organist Sietze de Vries concerteren zondag 6 mei in de Medemblikker Bonifaciuskerk aan het Kerkplein. Het meisjeskoor, de Roden Girl Choristers, bestaat zet zich in voor het ontwikkelen van jong zangtalent. Het koor maakt deel uit van Stichting Koorschool Noord Nederland. Deze dynamische groep meiden, onder leiding van artistiek leider Sonja de Vries, heeft zich inmiddels een klinkende reputatie verworven. Het doel van de Roden Girl Choristers is om referentiepunt te zijn voor meisjeskoorzang in Nederland. Jonge meisjes worden in het opleidingstraject voorbereid op een auditie als chorister. Geschoeid op Anglicaanse leest, wordt het koor geïnspireerd door het heldere, strakke, open klankidioom van de Engelse jongens- en meisjeskoren. Studiereizen naar Engeland vinden met enige regelmaat plaats, net als uitwisselingen met collega-koren uit Engeland. De vaste begeleider van het koor is organist Sietze de Vries. Het programma op 6 mei bevat vrijwel uitsluitend muziek van Engelse bodem. Aanvang 15.00 uur. Meer informatie over het meisjeskoor: www.rodengirlchoristers.nl.
Talententest HG&TC

HOORN - De Hoornse Gymnastiek & Turn Club houdt zaterdag 12 mei een talententest voor meisjes in de leeftijd van vijf tot en met tien jaar. Van 15.00 tot 17.00 uur kunnen meisjes die gymmen of turnen leuk vinden hun talenten laten zien aan de selectietrainers van HG&TC. Zij hoeven geen lid te zijn van HG&TC om mee te doen, iedereen is welkom! Het evenement vindt plaats in Sporthal de Lingeweg, Roerdomp 1a in Hoorn. Inschrijven kan via www.hgtc.nl of talententesthgtc@outlook.com.
Bewegen op muziek

HOORN - Kom gezellig bewegen op muziek bij Stichting Rolstoeldansen 'De Coenstad Rollies', speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze zomercursus start maandag 7 mei om 19.00 uur in De Makerij, Dampten 28 in Hoorn en bestaat uit vijf bijeenkomsten. Meer informatie en opgave: Gaby Schouten, 0229-233099, of kijk op www.coenstadrollies.nl.
Open kerkendag
HOORN - Zes monumentale kerken in de gemeente Hoorn openen zondag 13 mei van 13.00 tot 17.00 uur hun deuren voor publiek. Met als thema 'pelgrimeren' bieden de deelnemende kerken gratis activiteiten voor kinderen en volwassenen. De volgende kerken in de gemeente Hoorn doen mee: Oosterkerk, Foreestenhuis, Koepelkerk, Lutherse kerk, PKN Blokker en de Martinuskerk. De toegang is gratis. Kinderen kunnen onder andere een glas-in-lood-raam ontwerpen, een DOE-orgel bouwen of meedoen aan een speurtocht. Volwassenen kunnen luisteren naar pelgrimsverhalen, meegaan met een rondleiding of zelf een speciale kalender maken. Kinderen krijgen in de kerk een kerfstok. Na afloop van een activiteit krijgen ze een kerfje op hun stok. In de middeleeuwen werd een kerfstok gebruikt om schulden op bij te houden. Een kerfje stond dan voor het geld dat je nog moest betalen voor de drank die je in de herberg had genomen. Tijdens open kerkendag krijgen kinderen bij drie of meer kerfjes limonade of sap. Het volledige programma is te vinden op de Facebookpagina van Platform Religieus Erfgoed Hoorn. Zaterdag 12 mei vindt de opening van Open Kerkendag plaats. De Zingende Pelgrims worden om 13.45 onthaald in de stad. Vanaf het station in Hoorn lopen zij, met iedereen die zich wil aansluiten, in optocht door de stad naar de Rode Steen. Daar worden ze opgewacht door de organisaties die aangesloten zijn bij het Platform Religieus Erfgoed, genodigden en geïnteresseerden. Het startsein van Open Kerkendag geeft burgemeester Jan Nieuwenburg in het Foreestenhuis.
Omgaan met verlies

HOORN - Maya Stomp verzorgt met ingang van donderdag 17 mei de training 'Omgaan met verlies' bij Inloophuis Pisa, Draafsingel 59 in Hoorn. De training bestaat uit vier tweewekelijkse bijeenkomsten op donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. Maya volgt in haar training het principe van The Grief Recovery Method, een effectieve manier om actief met verlies en rouw aan de slag te gaan. De methode wordt beschreven in The Grief Recovery Handbook. Het is een stappenplan met concrete opdrachten dat op elk verlies toepasbaar is. De training is geschikt voor iedereen die wil werken aan het herstellen van een verlies. Ongeacht hoe lang of kort geleden dit verlies heeft plaatsgevonden. Aan het einde van elke bijeenkomst worden huiswerkopdrachten uitgedeeld. Het huiswerk bestaat uit het lezen van een aantal hoofdstukken uit het Grief Recovery Handbook en het maken van opdrachten. Na afloop van de training ontvangen de deelnemers een certificaat van deelname. Meer informatie: www.inloophuispisa.nl. Aanmelden: administratie@inloophuispisa.nl.
Kanker en werk
HOORN - Inloophuis Pisa aan de Draafsingel 59 in Hoorn presenteert dinsdag 22 mei van 19.00 tot 21.00 uur een themabijeenkomst over kanker en werk. Doel van deze bijeenkomst is inzicht te krijgen in het re-integratieproces en hoe je daarin de verantwoording neemt en de regie houdt. De begeleiding is in handen van Marja van der Werff, arbeids- én ervaringsdeskundige. Belangrijke insteek is dat geconfronteerd worden met kanker uiterst heftig is en re-integreren simpelweg hartstikke 'hard werken'. De handvatten die Marja van der Werff de aanwezigen deze avond aanreikt, helpen daar zeker bij. zullen daar zeker bij helpen! Aanwezig zijn? Aanmelden kan via administratie@inloophuispisa.nl of tijdens kantooruren via 0229-758531. Meer informatie: www.inloophuispisa.nl.
Dancing Party 30

ZWAAG - De Dancing Party speciaal voor dertigplussers vindt zaterdag 26 mei plaats in café De Witte Valk aan de Dorpsstraat in Zwaag. Een laagdrempelig en gezellig dansfeest voor iedereen die dertig jaar of ouder is. De dj's draaien alle hits van de seventies tot de hits van nu. Gedurende de avond komen er geregeld warme en koude hapjes voorbij. Tickets zijn verkrijgbaar via www.dancing-party.nl/zwaag . Kijk ook op www.facebook.com/30plusDancingParty .
Avond4Daagse Stede Broec

BOVENKARSPEL - De organisatie van de Avond4Daagse in Stede Broec bereidt zich voor op de tweede editie die van dinsdag 29 mei tot en met vrijdag 1 juni plaatsvindt. Deelnemers kunnen vijf of tien kilometer wandelen door Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek, met als vast vertrekpunt Woonzorgcentrum Rigtershof in Grootebroek. Dit jaar zijn er nieuwe routes uitgezet, waaronder een bezoekje langs Reddingsbrigade de Streek. Inschrijven kan tot 15 mei via www.avond4daagse-stedebroec.nl. Kosten zijn vijf euro per deelnemer (inclusief traktatie onderweg, feestelijke medaille én een bloem bij de intocht). Wie vier dagen wandelen te veel vindt, kan zich inschrijven voor een dagmedaille. De kosten zijn dan twee euro (inclusief traktatie onderweg). Na 15 mei is het alleen nog mogelijk in te schrijven bij het startbureau; dinsdag 29 mei tussen 17.30 en 18.30 uur in Rigtershof. Kosten zijn dan zes euro p.p. Meer informatie: www.avond4daagse-stedebroec.nl of www.facebook.com/a4dstedebroec.
Kindervakantieweken

REGIO - Humanitas West-Friesland organiseert voor kinderen uit West-Friesland een vakantieweek op de Veluwe (Voorthuizen). De vakantie is speciaal bedoeld voor kinderen die om sociale, medische en/of financiële redenen nooit op vakantie gaan. De kinderen kunnen bij Humanitas West-Friesland worden aangemeld door Jeugdzorg, GGZ-jeugd, Kinderkleding-/Voedselbank, Intern Begeleiders op basisscholen en huisartsen. Er vindt een huisbezoek plaats, waarbij vrijwilligers van Humanitas kennismaken met ouder en kind en tegelijkertijd informatie verzamelen om de vakantieweek tot een succes te maken. De kinderen worden begeleid door een team van goed voorbereide, ervaren en enthousiaste vrijwilligers. De kosten per kind bedragen 395 euro, waarvan 330 euro door Humanitas West- Friesland door sponsoring en fondswerving bij elkaar gebracht wordt. De eigen bijdrage van de ouder(s)/verzorger(s) bedraagt 65 euro per kind. Tot nu toe heeft Stichting Leergeld hulp toegezegd indien de eigen bijdrage voor de ouders te bezwaarlijk is. Ook particulieren kunnen geld storten op: NL 70 RABO 0334 7592 02 o.v.v. activiteitencode 304A15001 kindervakantieweken Humanitas WF 2018. Graag voor 1 juni. Hoe meer geld, hoe meer kinderen op vakantie kunnen. De kindervakantieweken zijn van 21 juli tot en met 18 augustus. Dus vier weken met iedere week een andere leeftijdsgroep.
Huttenbouw
ZWAAG - De Huttenbouw voor de Bangert & Oosterpolder in Zwaag staat dit jaar gepland van maandag 27 tot en met donderdag 30 augustus. Dit is in de laatste week van de schoolvakantie. De inschrijving is woensdag 25 april gestart en loopt door tot eind mei. De inschrijving sluit echter eerder als het maximum aantal van 240 kinderen is bereikt. Het thema van deze vierde editie is 'ruimtevaart'. De locatie is net als vorig jaar het voetbalveldje naast MFA De Kreek. Meer weten en inschrijven? Kijk op www.stichtingbno.nl/huttenbouw.
EHBO en reanimatie

HOORN / ENKHUIZEN - Bij het Rode Kruis in Enkhuizen start zaterdag 2 juni om 9.00 uur een reanimatiecursus. Cursisten leren een slachtoffer in veiligheid te brengen, de toestand te beoordelen en EHBO te verlenen bij een hartstilstand door middel van reanimatie en het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED). Opgeven kan via opleidingen@rodekruis-westfriesland.nl. Daarnaast start zaterdag 9 juni om 9.00 uur een EHBO-cursus in het Rode-Kruisgebouw in Hoorn. Deze cursus bestaat uit zes ochtenden (9.00 tot 13.00 uur). Aanmelden: opleidingen@rodekruis-westfriesland.nl.
Rode Kruis zoekt collectanten

REGIO - De afdeling West-Friesland van het Rode Kruis is op zoek naar collectanten in Andijk, Bovenkarspel, Grootebroek, Enkhuizen, Hem, Venhuizen, Hoogkarspel, Wester-en Oosterblokker, Hoorn, Zwaag, Berkhout, Wognum, Obdam en Hensbroek. Van 24 tot en met 30 juni gaan enthousiaste collectanten langs de deuren voor het Nederlandse Rode Kruis. Het geld dat in West-Friesland wordt opgehaald wordt ook in de regio besteed. Van de opbrengst van de collecte wordt onder andere korting gegeven op EHBO-cursussen. Ook worden nieuwe AED's aangeschaft die de hulpverleners bij evenementen bij zich hebben. Interesse om collectant te worden? Aanmelden kan via collecte@rodekruis-westfriesland.nl of bij Johan de Vries, 06-38378793.
Bridgedrives

BLOKKER / ZWAAG - Bij bridgeclub Roken Pas zijn er tijdens de zomermaanden bridgedrives met vrije inloop op de maandagavond en woensdagmiddag. De begindata zijn/waren maandag 14 mei en woensdag 2 mei. Er wordt op twee locaties bridge gespeeld: maandagavond in 'Het Gouden Hoofd' in Blokker en op woensdagmiddag in 'De Witte Valk' in Zwaag. Er wordt een laddercompetitie gespeeld; dit houdt in dat er wekelijks promotie en degradatie plaatsvindt. Aanmelding (per paar) kan op maandagavond tot 19.20 uur aan de zaal. Voor de woensdagmiddag kan er aangemeld worden tot 13.00 uur aan de zaal. Geen partner? Bel dan vooraf naar een van de volgende nummers: voor de maandagavond 0229-245438 (Gert Tuin) en voor de woensdagmiddag 0229-273465 (Greet Petiet), b.g.g. 06-50262587 (Fred Couvee). De kosten bedragen 2 euro per persoon (hele zomer van 16 tot 18 weken kost 15 euro). Algemene informatie: www.nbbclubsites.nl/club/4071 .
Wandelvrijwilligers

HOORN - Gezond Natuur Wandelen slaat aan. Het concept is eenvoudig: elke week een uur samen wandelen door mooie gebieden. Ook in Hoorn wordt nu wekelijks gewandeld vanuit MAK Blokweer. Gezond Natuur Wandelen is enkele jaren geleden in Noord-Holland ontstaan en er lopen nu duizenden mensen mee in vier provincies. Vanwege het succes zijn er nieuwe vrijwilligers nodig. Ook het enthousiasme voor de natuur of het wandelen overbrengen op anderen en een keer per week (of per maand) een wandelgroep begeleiden? Geef dan op! Per wandeling zijn er twee begeleiders. Nieuwe vrijwilligers krijgen een gratis dagcursus van de wandelbond (KWBN) en een EHBO-cursus aangeboden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Johan Stuart, j.stuart@landschapnoordholland.nl of 088-0064476. Meer informatie: www.gezondnatuurwandelen.nl

Meer berichten