Kort nieuws

Nieuws

Vrijwilliger gezocht

OOSTERBLOKKER - De Zwaluw, één van de buitenlocaties van ODC de Carrousel, is op zoek naar een vrijwilliger. De Carrousel biedt dagbesteding aan kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking. De Zwaluw heeft een eigen lokaal binnen basisschool de Pancratius in Oosterblokker, waar kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud leren en spelen en ook veel samen met de andere leerlingen van de basisschool actief zijn. De Zwaluw zoekt vrijwilligers om extra activiteiten met de kinderen te ondernemen: een zwemvrijwilliger en iemand voor de vrijdagochtend op de groep. De kinderen zwemmen wekelijks in Wervershoof. Lennard (5) is een rustige, maar enthousiaste jongen en heeft begeleiding nodig en Jack(6) wil graag naar de kleuterklas. Wie helpt hen of wil zich voor andere activiteiten of klusjes inzetten voor De Zwaluw? Bel 0229-312000 of stuur een e-mail naar carrousel.zwaluw@esdege-reigersdaal.nl.

Volleybal
BOVENKARSPEL - Kinderen tussen de zes en twaalf jaar die kennis willen maken met volleybal, zijn in de maand mei van harte welkom tijdens de kennismakingslessen bij volleybalvereniging Simokos in Bovenkarspel. Deze lessen vinden op de woensdagmiddag plaats in sporthal De Flint aan Princenhof 6. De tijd (afhankelijk van de leeftijd) is tussen 15.15 en 17.45 uur. Wie mee wil doen, kan een berichtje sturen naar cmv@simokos.nl.

Open kerkendag
HOORN - Zes monumentale kerken in de gemeente Hoorn openen zondag 13 mei van 13.00 tot 17.00 uur hun deuren voor publiek. Met als thema 'pelgrimeren' bieden de deelnemende kerken gratis activiteiten voor kinderen en volwassenen. De volgende kerken in de gemeente Hoorn doen mee: Oosterkerk, Foreestenhuis, Koepelkerk, Lutherse kerk, PKN Blokker en de Martinuskerk. De toegang is gratis. Kinderen kunnen onder andere een glas-in-lood-raam ontwerpen, een DOE-orgel bouwen of meedoen aan een speurtocht. Volwassenen kunnen luisteren naar pelgrimsverhalen, meegaan met een rondleiding of zelf een speciale kalender maken. Kinderen krijgen in de kerk een kerfstok. Na afloop van een activiteit krijgen ze een kerfje op hun stok. In de middeleeuwen werd een kerfstok gebruikt om schulden op bij te houden. Een kerfje stond dan voor het geld dat je nog moest betalen voor de drank die je in de herberg had genomen. Tijdens open kerkendag krijgen kinderen bij drie of meer kerfjes limonade of sap. Het volledige programma is te vinden op de Facebookpagina van Platform Religieus Erfgoed Hoorn. Zaterdag 12 mei vindt de opening van Open Kerkendag plaats. De Zingende Pelgrims worden om 13.45 onthaald in de stad. Vanaf het station in Hoorn lopen zij, met iedereen die zich wil aansluiten, in optocht door de stad naar de Rode Steen. Daar worden ze opgewacht door de organisaties die aangesloten zijn bij het Platform Religieus Erfgoed, genodigden en geïnteresseerden. Het startsein van Open Kerkendag geeft burgemeester Jan Nieuwenburg in het Foreestenhuis.
Omgaan met verlies

HOORN - Maya Stomp verzorgt met ingang van donderdag 17 mei de training 'Omgaan met verlies' bij Inloophuis Pisa, Draafsingel 59 in Hoorn. De training bestaat uit vier tweewekelijkse bijeenkomsten op donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. Maya volgt in haar training het principe van The Grief Recovery Method, een effectieve manier om actief met verlies en rouw aan de slag te gaan. De methode wordt beschreven in The Grief Recovery Handbook. Het is een stappenplan met concrete opdrachten dat op elk verlies toepasbaar is. De training is geschikt voor iedereen die wil werken aan het herstellen van een verlies. Ongeacht hoe lang of kort geleden dit verlies heeft plaatsgevonden. Aan het einde van elke bijeenkomst worden huiswerkopdrachten uitgedeeld. Het huiswerk bestaat uit het lezen van een aantal hoofdstukken uit het Grief Recovery Handbook en het maken van opdrachten. Na afloop van de training ontvangen de deelnemers een certificaat van deelname. Meer informatie: www.inloophuispisa.nl. Aanmelden: administratie@inloophuispisa.nl.
SeniorenAcademie
HOORN - De HCC!-SeniorenAcademie presenteert woensdag 16 mei in het Sport Centrum, Holenweg 14a in Hoorn, een bijeenkomst voor beginnende en minder gevorderde computergebruikers. Het thema deze ochtend is 'social media'. Aanvang 10.00 uur. De toegang is gratis voor leden van de HCC; niet-leden zijn van harte welkom voor een kennismaking. Meer informatie: 06-83351218 of f.bieri@hccnet.nl.
Depressie

ENKHUIZEN - GGZ Noord-Holland-Noord verzorgt donderdag 17 mei een informatieavond over depressie. De bijeenkomst is van 19.00 tot 21.00 uur in wijkcentrum de Bonte Veer, Wielewaal 1 in Enkhuizen. Familieleden, mantelzorgers en direct betrokkenen zijn van harte welkom. De lezing wordt gegeven door mevrouw I. de Kleine (psychotherapeut/klinisch psycholoog i.o.) en mevrouw M. Hodes (psycholoog, GZ-psycholoog i.o.). Beiden hebben veel ervaring in het behandelen van mensen met depressieve klachten. Zij gaan in op oorzaken en behandelmogelijkheden. Een ervaringsdeskundige van RCO de Hoofdzaak vertelt hoe het is om te leven met depressieve klachten en welke hulp doeltreffend is. Reserveren is gewenst en kan via de receptie van GGZ Noord-Holland-Noord, locatie Hoorn. Telefoon: 088-6565010. Meer informatie: www.ggz-nhn.nl/agenda
Donateurconcert

OPPERDOES - Stichting dorpskerk van Opperdoes en Almersdorp verzorgt zaterdag 19 mei om 20.00 uur een donateurconcert in de dorpskerk aan de Gouw in Opperdoes. Donateurs kunnen uiteraard gratis naar binnen. Inge Boersma speelt trompet en Wil Luiken op het orgel. Toegang bedraagt 4,50 euro.
Doe-orgel

HOORN - Het Doe-orgel in Hoorn is een educatief project voor kinderen dat georganiseerd wordt door stadsorganist Mark Heerink op zondag 13 mei in de Koepelkerk aan het Grote Noord 15 in Hoorn. Deze zondag kunnen kinderen tussen de acht en twaalf jaar onder leiding van Mark Heerink en Marit Doodeman het zogenaamde Doe-orgel, een bouwpakket van een kerkorgel, zelf in elkaar zetten. Als het orgel klaar is dan mogen ze natuurlijk zelf spelen. Vervolgens mogen de kinderen mee naar de koorzolder van de kerk waar het grote Maarschalkerweerd-orgel staat. Het orgel wordt gedemonstreerd en de kinderen mogen ook binnen in het orgel kijken. Tot slot mogen de kinderen zelf spelen. Er zijn twee sessies, de eerste is van 14.30 tot 15.30 uur en de tweede is van 15.45 tot 16.45 uur. Opgeven kan bij Mark Heerink via m.heerink@planet.nl of 06-23400843 Deelname aan het project is gratis. Meer informatie: www.orgelconcerten-hoorn.nl.
Filmvoorstellingen Orion

BOVENKARSPEL - In het planetarium van Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21b in Bovenkarspel zijn zondag 13 mei om 15.00 en 16.00 uur fulldome filmvoorstellingen te zien. Om 15.00 uur wordt de film 'Dinosaurs ad dusk' vertoond en om 16.00 uur de film 'Natural selection'. Elke film duurt ongeveer veertig minuten en is Nederlands ingesproken. Graag een kwartier van te voren aanwezig zijn. De film is geschikt voor zowel jeugd als volwassenen. Tickets kosten vijf euro per persoon voor volwassenen en voor jeugd tot twaalf jaar drie euro. Aanmelden: 06-48850445. Meer informatie: www.volkssterrenwachtorion.nl
Kanker en werk
HOORN - Inloophuis Pisa aan de Draafsingel 59 in Hoorn presenteert dinsdag 22 mei van 19.00 tot 21.00 uur een themabijeenkomst over kanker en werk. Doel van deze bijeenkomst is inzicht te krijgen in het re-integratieproces en hoe je daarin de verantwoording neemt en de regie houdt. De begeleiding is in handen van Marja van der Werff, arbeids- én ervaringsdeskundige. Belangrijke insteek is dat geconfronteerd worden met kanker uiterst heftig is en re-integreren simpelweg hartstikke 'hard werken'. De handvatten die Marja van der Werff de aanwezigen deze avond aanreikt, helpen daar zeker bij. zullen daar zeker bij helpen! Aanwezig zijn? Aanmelden kan via administratie@inloophuispisa.nl of tijdens kantooruren via 0229-758531. Meer informatie: www.inloophuispisa.nl.
Dancing Party 30

ZWAAG - De Dancing Party speciaal voor dertigplussers vindt zaterdag 26 mei plaats in café De Witte Valk aan de Dorpsstraat in Zwaag. Een laagdrempelig en gezellig dansfeest voor iedereen die dertig jaar of ouder is. De dj's draaien alle hits van de seventies tot de hits van nu. Gedurende de avond komen er geregeld warme en koude hapjes voorbij. Tickets zijn verkrijgbaar via www.dancing-party.nl/zwaag . Kijk ook op www.facebook.com/30plusDancingParty .
Markt voor zwangeren

HOORN - In het Westfriesgasthuis aan de Maelsonstraat 3 in Hoorn vindt zaterdag 26 mei van 9.30 tot 13.00 uur een markt voor zwangeren en jonge gezinnen plaats. Het thema van de markt is lifestyle, duurzaamheid en voeding. Er zijn meer dan vijftig kraampjes met kinderkleding, speelgoed, (kraam)cadeautjes, geboortekaartjes, informatie over kraamzorg en kinderopvang en nog veel meer. Ook zijn er leuke activiteiten voor kinderen. De toegang is gratis.
Taizé-viering

HOORN - Taizé Westfriesland houdt zondag 27 mei een viering in de Koepelkerk aan het Grote Noord 15 in Hoorn. Aanvang 19.30 uur. De kerk is vanaf 19.00 uur open. Thema's van deze viering zijn ontmoeten en vriendschap. Zoals gebruikelijk heeft de viering een meditatief karakter. Taizé-liederen worden afgewisseld met stiltes en korte teksten. Een oase van rust en bezinning in een hectische wereld. Volg Taizé Westfriesland op de gelijknamige Facebookpagina en op de website www.taizewestfiesland.nl E-mail: taizewestfriesland@gmail.com.
Avond4Daagse Stede Broec

BOVENKARSPEL - De organisatie van de Avond4Daagse in Stede Broec bereidt zich voor op de tweede editie die van dinsdag 29 mei tot en met vrijdag 1 juni plaatsvindt. Deelnemers kunnen vijf of tien kilometer wandelen door Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek, met als vast vertrekpunt Woonzorgcentrum Rigtershof in Grootebroek. Dit jaar zijn er nieuwe routes uitgezet, waaronder een bezoekje langs Reddingsbrigade de Streek. Inschrijven kan tot 15 mei via www.avond4daagse-stedebroec.nl. Kosten zijn vijf euro per deelnemer (inclusief traktatie onderweg, feestelijke medaille én een bloem bij de intocht). Wie vier dagen wandelen te veel vindt, kan zich inschrijven voor een dagmedaille. De kosten zijn dan twee euro (inclusief traktatie onderweg). Na 15 mei is het alleen nog mogelijk in te schrijven bij het startbureau; dinsdag 29 mei tussen 17.30 en 18.30 uur in Rigtershof. Kosten zijn dan zes euro p.p. Meer informatie: www.avond4daagse-stedebroec.nl of www.facebook.com/a4dstedebroec.
Kindervakantieweken

REGIO - Humanitas West-Friesland organiseert voor kinderen uit West-Friesland een vakantieweek op de Veluwe (Voorthuizen). De vakantie is speciaal bedoeld voor kinderen die om sociale, medische en/of financiële redenen nooit op vakantie gaan. De kinderen kunnen bij Humanitas West-Friesland worden aangemeld door Jeugdzorg, GGZ-jeugd, Kinderkleding-/Voedselbank, Intern Begeleiders op basisscholen en huisartsen. Er vindt een huisbezoek plaats, waarbij vrijwilligers van Humanitas kennismaken met ouder en kind en tegelijkertijd informatie verzamelen om de vakantieweek tot een succes te maken. De kinderen worden begeleid door een team van goed voorbereide, ervaren en enthousiaste vrijwilligers. De kosten per kind bedragen 395 euro, waarvan 330 euro door Humanitas West- Friesland door sponsoring en fondswerving bij elkaar gebracht wordt. De eigen bijdrage van de ouder(s)/verzorger(s) bedraagt 65 euro per kind. Tot nu toe heeft Stichting Leergeld hulp toegezegd indien de eigen bijdrage voor de ouders te bezwaarlijk is. Ook particulieren kunnen geld storten op: NL 70 RABO 0334 7592 02 o.v.v. activiteitencode 304A15001 kindervakantieweken Humanitas WF 2018. Graag voor 1 juni. Hoe meer geld, hoe meer kinderen op vakantie kunnen. De kindervakantieweken zijn van 21 juli tot en met 18 augustus. Dus vier weken met iedere week een andere leeftijdsgroep.
Huttenbouw
ZWAAG - De Huttenbouw voor de Bangert & Oosterpolder in Zwaag staat dit jaar gepland van maandag 27 tot en met donderdag 30 augustus. Dit is in de laatste week van de schoolvakantie. De inschrijving loopt door tot eind mei. De inschrijving sluit echter eerder als het maximum aantal van 240 kinderen is bereikt. Het thema van deze vierde editie is 'ruimtevaart'. De locatie is net als vorig jaar het voetbalveldje naast MFA De Kreek. Meer weten en inschrijven? Kijk op www.stichtingbno.nl/huttenbouw.
EHBO en reanimatie

HOORN / ENKHUIZEN - Bij het Rode Kruis in Enkhuizen start zaterdag 2 juni om 9.00 uur een reanimatiecursus. Cursisten leren een slachtoffer in veiligheid te brengen, de toestand te beoordelen en EHBO te verlenen bij een hartstilstand door middel van reanimatie en het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED). Opgeven kan via opleidingen@rodekruis-westfriesland.nl. Daarnaast start zaterdag 9 juni om 9.00 uur een EHBO-cursus in het Rode-Kruisgebouw in Hoorn. Deze cursus bestaat uit zes ochtenden (9.00 tot 13.00 uur). Aanmelden: opleidingen@rodekruis-westfriesland.nl.
Rode Kruis zoekt collectanten

REGIO - De afdeling West-Friesland van het Rode Kruis is op zoek naar collectanten in Andijk, Bovenkarspel, Grootebroek, Enkhuizen, Hem, Venhuizen, Hoogkarspel, Wester-en Oosterblokker, Hoorn, Zwaag, Berkhout, Wognum, Obdam en Hensbroek. Van 24 tot en met 30 juni gaan enthousiaste collectanten langs de deuren voor het Nederlandse Rode Kruis. Het geld dat in West-Friesland wordt opgehaald wordt ook in de regio besteed. Van de opbrengst van de collecte wordt onder andere korting gegeven op EHBO-cursussen. Ook worden nieuwe AED's aangeschaft die de hulpverleners bij evenementen bij zich hebben. Interesse om collectant te worden? Aanmelden kan via collecte@rodekruis-westfriesland.nl of bij Johan de Vries, 06-38378793.
Bridgedrives

BLOKKER / ZWAAG - Bij bridgeclub Roken Pas zijn er tijdens de zomermaanden bridgedrives met vrije inloop op de maandagavond en woensdagmiddag. De begindata zijn/waren maandag 14 mei en woensdag 2 mei. Er wordt op twee locaties bridge gespeeld: maandagavond in 'Het Gouden Hoofd' in Blokker en op woensdagmiddag in 'De Witte Valk' in Zwaag. Er wordt een laddercompetitie gespeeld; dit houdt in dat er wekelijks promotie en degradatie plaatsvindt. Aanmelding (per paar) kan op maandagavond tot 19.20 uur aan de zaal. Voor de woensdagmiddag kan er aangemeld worden tot 13.00 uur aan de zaal. Geen partner? Bel dan vooraf naar een van de volgende nummers: voor de maandagavond 0229-245438 (Gert Tuin) en voor de woensdagmiddag 0229-273465 (Greet Petiet), b.g.g. 06-50262587 (Fred Couvee). De kosten bedragen 2 euro per persoon (hele zomer van 16 tot 18 weken kost 15 euro). Algemene informatie: www.nbbclubsites.nl/club/4071 .
Wandelvrijwilligers

HOORN - Gezond Natuur Wandelen slaat aan. Het concept is eenvoudig: elke week een uur samen wandelen door mooie gebieden. Ook in Hoorn wordt nu wekelijks gewandeld vanuit MAK Blokweer. Gezond Natuur Wandelen is enkele jaren geleden in Noord-Holland ontstaan en er lopen nu duizenden mensen mee in vier provincies. Vanwege het succes zijn er nieuwe vrijwilligers nodig. Ook het enthousiasme voor de natuur of het wandelen overbrengen op anderen en een keer per week (of per maand) een wandelgroep begeleiden? Geef dan op! Per wandeling zijn er twee begeleiders. Nieuwe vrijwilligers krijgen een gratis dagcursus van de wandelbond (KWBN) en een EHBO-cursus aangeboden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Johan Stuart, j.stuart@landschapnoordholland.nl of 088-0064476. Meer informatie: www.gezondnatuurwandelen.nl