'Niet twijfelen, leven en gewoon dóen!' - Heidy Brakenhoff geeft kanker een gezicht met indrukwekkende p

Nieuws
Stephanie (l) en Mariska deden mee aan het indrukwekkende project van fotografe Heidy. (Foto: Vincent de Vries/RM)
Stephanie (l) en Mariska deden mee aan het indrukwekkende project van fotografe Heidy. (Foto: Vincent de Vries/RM) rodi.nl

HOORN - "Helaas ben ik geen dokter en kan ik niemand beter maken. Wat ik wél kan, is foto's maken. Ik wil iets doen om die rotziekte kanker te bestrijden en zo is dit project ontstaan." Fotografe Heidy Brakenhoff (44) uit Hoorn maakte de afgelopen vijf jaar maar liefst 118 portretten van mensen die kanker hebben of hadden. Deze bijzondere foto's zijn nu gebundeld in het boek 'Geef kanker een gezicht' dat zondag 3 juni in Breukelen gepresenteerd wordt. De opbrengst van de verkoop van het boek gaat naar KWF Kankerbestrijding.

"Het was niet makkelijk om mensen te vragen of ze aan mijn project wilden meewerken", moet Heidy toegeven. "Bovendien was ik in het begin veel te voorzichtig en bang om mensen te kwetsen. Toen ik dat idee los kon laten, ging het balletje rollen. Via oproepjes op social media en mijn eigen website kreeg ik steeds meer aanmeldingen. Dat ik uiteindelijk 118 mensen uit heel Nederland mocht fotograferen, had ik nooit durven dromen." Om te laten zien wat kanker met je doet, legde Heidy de aandacht vooral op de ogen. "De één raakt emotioneel, de ander is trots dat de ziekte is overwonnen. Op de foto's zie je wat kanker voor iedereen persoonlijk betekent. Tijdens de fotoshoots vroeg ik steeds: 'wat wil je uitstralen en wat is jouw gevoel bij de ziekte?'. De portretten zijn in mijn ogen allemaal even puur, mooi en bijzonder. Dat geldt ook voor de verhalen achter de foto's. Voordat ze op de foto gingen, heb ik met alle geportretteerden uitvoerig gesproken. Die openheid waardeer ik enorm."

'Te lappen'


Twee van de geportretteerden zijn Stephanie Martinez Ramos (28) en Mariska Verhaar (43) uit Hoorn. Stephanie kreeg twee jaar geleden de diagnose borstkanker. "Het begon met een cyste in mijn ene borst, die na onderzoek goedaardig bleek te zijn. Per toeval werd in andere borst een voorstadium van borstkanker ontdekt. Ik wist niet wat ik hoorde, was echt overdonderd. Na meer onderzoek bleek er zelfs al een kleine tumor te zitten. Borstkanker komt in mijn familie helemaal niet voor en bovendien was ik nog maar 26 jaar." Omdat een borstbesparende operatie niet mogelijk bleek, werden Stephanies beide borsten verwijderd. "Daarna moest ik evengoed aan de chemo, twaalf weken lang. Ik bleef positief, ging gewoon naar mijn werk en zorgde voor mijn kinderen (die nu 5 en 3 jaar zijn, red). Ik wilde absoluut niet ziek zijn! Een dag voor mijn laatste chemo ben ik zelfs gewoon 'te lappen' geweest in Hoorn, met als gevolg dat ik de volgende dag met een flinke kater aan de chemo zat", lacht Stephanie.

Krachtig


Hoewel Stephanie tijdens haar ziekte altijd positief bleef en doorging met haar leven, heeft de chemo ook bij haar zijn uitwerking. "Ik heb bijvoorbeeld last van concentratieproblemen. Toch heeft de ziekte ook iets goeds bij mij gedaan; er is een knop omgegaan. Ik besef nu: je hebt maar één leven en daar moet je het maximale uithalen. Daarom ben ik met een nieuwe opleiding begonnen. Ook vond ik een nieuwe uitdaging op mijn werk én kreeg ik een andere vriend, waar ik nu heel gelukkig mee ben. Ik voel me nu krachtiger dan ooit." Stephanie hoorde van het project van Heidy en was meteen geïnteresseerd. "Ik heb sowieso een liefde voor fotografie. Daarnaast vind ik het mooi dat ik op deze manier iets kan doen voor het KWF."

Leef!


Ook Mariska heeft zich door Heidy laten fotograferen. "Ik las haar oproep op Facebook en het project sprak me erg aan. Ik wilde graag positiviteit en kracht uitstralen op mijn foto. Dat is heel goed gelukt." Mariska was nog maar acht jaar, toen ze botkanker kreeg. De tumor zat in haar bovenbeen, net boven haar knie. "Mijn ouders had ik nog nooit zien huilen, maar toen wél. Daardoor wist ik dat het heel erg was. Ik kreeg twee jaar lang chemo's en bestralingen." Helaas kwam de ziekte terug toen Mariska achttien jaar was. "Artsen kwamen erachter dat ik 'allergisch' ben voor bestralingen. Die zorgen er bij mij voor dat juist meer tumoren ontstaan. Uiteindelijk kon niet voorkomen worden dat mijn bovenbeen en knie geamputeerd werden." Nogmaals kwam de ziekte bij Mariska terug, drie jaar geleden. Deze keer in haar nieren. "Omdat ik niet bestraald mocht worden, is de tumor weggebrand. Om het jaar ga ik nu op controle. Ik voel me prima, al heb ik wel last van concentratieproblemen, vermoeidheid en hartfalen. Het klinkt misschien raar, maar tóch had ik mijn ziekte niet willen missen. Het heeft me veel kracht en positiviteit gegeven. Mijn kijk op het leven is veranderd. Ik pluk de dag en twijfel niet teveel. 'Gewoon doen' is nu mijn motto. En tegen alle verwachtingen in heb ik ook nog eens drie dochters mogen krijgen die nu 17, 15 en 13 jaar zijn. Door de vele bestralingen zou ik onvruchtbaar zijn geworden. En kijk nu: ik heb drie geweldige meiden en doe veel leuke dingen. Ik lééf!"
De presentatie en expositie 'Geef kanker een gezicht' is zondag 3 juni in Boom en Bosch aan de Markt in Breukelen. Om 13.30 uur begint de presentatie, vanaf 14.30 uur is de expositie geopend. Tot en met 3 juni 2018 kunnen belangstellenden het boek voor de gereduceerde prijs van 29,95 euro kopen, daarna zijn de kosten 39,95 euro. Wie het boek wil ophalen, kan een afspraak maken via info@levensfoto.nl. Kijk voor meer informatie en bestellen op www.levensfoto.nl/winkel/ en op de Facebookpagina 'Geef kanker een gezicht'.