Zeldzame collectie glazen voor Westfries Museum

  Nieuws
Een glas uit de periode 1715-1750 met het wapen van Hoorn, gedragen door een leeuw en een eenhoorn. (Foto: Westfries Museum/Benno Ellerbroek)
Een glas uit de periode 1715-1750 met het wapen van Hoorn, gedragen door een leeuw en een eenhoorn. (Foto: Westfries Museum/Benno Ellerbroek) (rodi.nl)

HOORN - Een Hoornse particulier heeft het Westfries Museum in Hoorn een aantal zeldzame zogeheten gelegenheidsglazen geschonken. Deze glazen herinneren door een tekst en/of een afbeelding aan een gedenkwaardige gebeurtenis. De meeste glazen zijn twee tot drie eeuwen oud. In totaal is de glascollectie van het museum door deze schenking met vijftien glazen uitgebreid.
Vrijwel alle glazen zijn gegraveerd door middel van een radgravure. Dit is een techniek waarbij het glas tegen een snel draaiend wieltje wordt gehouden, dat laagjes uit het glas slijpt. Zo krijgt het glas een mat oppervlak met meer of minder reliëf. "Deze manier van werken vraagt om precisie en groot vakmanschap", vertelt collectiebeheerder Alice van der Wiel. "De schenking vormt een prachtige aanvulling op de glascollectie van het museum. We zijn er echt heel erg blij mee." De schenker, een oud-ondernemer, wil anoniem blijven.

Meer berichten