Ode aan danschoreograaf Pina Bausch

  Nieuws
(Foto: Ciska Ruitenberg)
(Foto: Ciska Ruitenberg) (rodi.nl)

HOORN - Cinema Oostereiland biedt zondag 24 juni samen met het Danserscollectief Hoorn (DCH) een bijzonder programma. Het resultaat van de West-Friese filmversie van de Nelken Line van Pina Bausch is dan op groot doek te zien, in combinatie met de film PINA van Wim Wenders. Na afloop van de film gaan dansers de Nelken Line live dansen op de binnenplaats van het Oostereiland.

Het Danserscollectief Hoorn werkte hiervoor samen met filmmaker Jeanine Luxembourg, the Flying Dutchmen en met tien Hoornse dansdocenten van de Hoornse Balletschool, 5-ritmes Hoorn en de Dansonderneming. Zij gaven hiermee gehoor aan de wereldwijde oproep van de Pina Bausch foundation om de Nelken Line te dansen en te filmen, als ode aan de in 2009 overleden choreografe Pina Bausch.
In maart en april zijn opnames gemaakt op de Schellinkhouter dijk. Daar zijn twee films uit voortgekomen, een winter- en een lenteversie. Om een zo lang mogelijke lijn van dansers te kunnen maken werd voor de lenteversie een oproep gedaan aan inwoners van West-Friesland om deel te nemen. Zo'n tachtig mensen gaven gehoor aan deze oproep, het resulteerde in een bijzondere opname op de eerste echte lentedag van 2018. Er zijn prachtige overzichtsbeelden van de locatie gemaakt en de eenvoudige maar bijzonder mooie choreografie komt helemaal tot zijn recht. Daarmee is het filmpje niet alleen een ode aan Pina Bausch maar ook aan het West-Friese landschap en de eigenheid van de deelnemers. Het plezier spat ervan af!
Programma:
14.30 uur NL Nelken Line winter en spring van Jeanine Luxembourg en DCH.
14.45 uur: PINA van Wim Wenders: filmmaker Wim Wenders neemt de kijker mee op een sensuele en visueel adembenemende ontdekkingsreis in zijn documentaire over de Duitse choreografe en danseres Pina Bausch. Haar onverwachte overlijden in de zomer van 2009 was een zwarte dag voor de danswereld en haar eigen dansgezelschap 'Tanztheater Wuppertal' in het bijzonder. De dansers van het wereldberoemde ensemble, die jarenlang intensief met Pina Bausch samenwerkten, voeren de kijker mee in haar unieke werkwijze. Wenders adapteert deze methode in deze documentaire. De dansers geven op het podium en in de open lucht expressie aan hun emoties voor Pina Bausch.
16.30 uur dans de Nelken Line op de binnenplaats van Oostereiland. Wie wil, kan deelnemen.
Reserveren: www.cinemaoostereiland.nl.

Meer berichten