'De nazorg is net zo belangrijk als het blussen' - Open avond bij brandweerpost Zwaag

  Nieuws
Postcommandant Pamela Scholten. (Foto: Rens Harzing)
Postcommandant Pamela Scholten. (Foto: Rens Harzing) (rodi.nl)

ZWAAG - Hoe noodzakelijk het is om een parate vrijwillige brandweer binnen de gemeentegrenzen te hebben, bleek recent weer toen een grote brand uitbrak bij Karsten Tenten in Zwaag. "Mede door ons optreden zijn de omliggende panden gespaard gebleven", zegt postcommandant Pamela Scholten. Woensdag 11 juli organiseert brandweerpost Zwaag aan de Oude Veiling 57 een open avond.


De eerste tankautospuit was razendsnel ter plekke, doordat het bedrijventerrein waarop Karsten Tenten gevestigd was dicht bij de brandweerkazerne ligt. "Het vuur brak uit op vrijdag tussen zes en zeven uur ’s avond en we hebben tot maandagavond nageblust. Door de intensiteit van de brand wisten we al snel dat het complex niet meer te redden was en hebben we het gecontroleerd laten uitbranden en de aangrenzende gebouwen tegen de uitslaande vlammen beschermd. Dat we erger hebben weten te voorkomen, geeft een goed gevoel."

Intensieve samenwerking


Calamiteiten van dit formaat komen - gelukkig - niet vaak voor, maar het is wel waar de brandweerpost continu voor traint en op voorbereid is. Het team van Zwaag bestaat uit 26 vrijwilligers. Allemaal mensen die de hulpverlening in hun hart dragen. Dag en nacht staan zij klaar om (woning)branden te bestrijden, slachtoffers te ontzetten uit een auto na een botsing, dieren in nood te helpen en til-assistentie te verlenen, als mensen vanuit een lastige positie overgebracht moeten worden naar een ambulance. Pamela: "Die intense samenwerking schept een band. We hebben een hechte en gezellige groep, een mix van jong en oud. We oefenen elke dinsdagavond. Daarnaast organiseren we jaarlijks verschillende sociale activiteiten, zoals een barbecue, waar partners ook welkom zijn."

Nazorg


Terug naar de brand bij Karsten Tenten. Later zijn de eigenaren op de kazerne geweest met hun kinderen. Die waren nog flink onder de indruk van de brand en sliepen slecht. Pamela: "We hebben ze laten zien wat de brandweer doet en hoe we steeds in controle zijn geweest. Dat stelde ze gerust. Die nazorg vind ik minstens zo belangrijk als het blussen zelf."
Kom woensdag 11 juli naar de open avond bij de kazerne aan de Oude Veiling 57 in Zwaag. Aanvang 20.00 uur. Bezoekers krijgen 'levensecht' te maken met facetten van het brandweerwerk. Meer informatie bij postcommandant Pamela Scholten: pscholte@vrnhn.nl. Gemotiveerde vrijwilligers kan de brandweerpost altijd goed gebruiken!

Meer berichten