'Geen stress en een veel relaxter leven' - Sabine, Joséen Sem klaar voor Portugese droom

Nieuws
Vrijdag 20 juli vertrekt het Hoornse gezin naar het midden van Portugal om daar een bed and breakfast te starten. (Foto: Vincent de Vries/RM)
Vrijdag 20 juli vertrekt het Hoornse gezin naar het midden van Portugal om daar een bed and breakfast te starten. (Foto: Vincent de Vries/RM) rodi.nl

HOORN - Sabine Kolken (37), José Fernandes Crispim (55) en hun vijfjarige zoontje Sem zijn helemaal klaar voor het grote avontuur. Vrijdag 20 juli vertrekt het Hoornse gezin naar Portugal om daar een bed and breakfast op te zetten: Quinta do Rio Alva. Een bestemming voor de echte rustzoeker, vinden Sabine en José. "Vanaf 1 augustus zijn gasten van harte welkom!" Hun huis in Hoorn is verkocht, dus in de tuin van Sabines ouders in Zwaagdijk vertelt het stel alles over hun plannen in Portugal.


Op zijn vijfde kwam de Portugese José met zijn ouders naar Nederland. Hoe toevallig is het dat zijn eigen zoon nu ook vijf jaar is en dezelfde stap gaat maken? "We krijgen daar een heel ander leven. Veel relaxter", zegt José met een grote glimlach. "In Nederland heb ik het echt een beetje gehad. Alles moet hier snel snel snel. In Portugal is het: wat vandaag niet gaat, komt morgen wel. In Nederland geldt: wat vandaag niet gaat, had gister al moeten gebeuren", lacht hij. De vakanties vroeger, maar ook met Sabine en later Sem, werden steevast doorgebracht in zijn geliefde Portugal. Sabine: "Vaak bezochten we José's familie, waar ik me meteen welkom voelde. Portugese mensen zijn vriendelijk en staan altijd klaar om elkaar te helpen. Dat geeft een goed gevoel."

Watervalletje


Omdat zijn thuisland bleef trekken, voelde José al heel lang dat hij terug wilde naar Portugal. Ook Sabine stond open voor zo'n grote stap. "En dus gingen we op zoek naar een woning", vertelt ze. "Vorig jaar aten we in een restaurant in het dorp Mouronho (midden-Portugal, red.). Daartegenover stond een huis te koop. Een prachtige woning, waarvan we dachten: vast onbetaalbaar voor ons. Gelukkig viel dat mee. De man die in de tuin aan het werk was, bleek de eigenaar te zijn. Hij nodigde ons uit om de binnenkant van het huis te bekijken. Al snel waren José en ik verkocht. Dit was precies wat we voor ogen hadden! En heel toevallig: in het verleden is deze plek al een B&B geweest. De locatie is perfect. Achter het huis, dat aan een rivier ligt mét watervalletje, loop je zo het bos in. Begin volgend jaar laten we een zwembad bouwen én we hopen dan ook een aantal glamping tenten te kunnen verhuren. De B&B zelf bestaat uit vier kamers, elk met een eigen badkamer. Het is onze bedoeling om zoveel mogelijk samen te werken met andere lokale ondernemers. Zo hebben we al iemand gevonden die voor onze gasten yogalessen wil verzorgen." Nadat de koop afgelopen januari rond was, zijn Sabine en José druk aan de slag gegaan om van het huis hun droomlocatie te maken. José is net weer terug uit Portugal en heeft daar weer veel werk kunnen verzetten. "Alleen de tuin moeten we nog aanpakken." Sabine heeft haar baan als commercieel medewerker inmiddels opgezegd, maar José houdt zijn baan als chauffeur in Nederland nog even aan.

Vissen


Het oorspronkelijke plan van José en Sabine was om pas in april 2019 naar Portugal te vertrekken, maar dat is vervroegd naar juli dit jaar. "In september begint namelijk Sems school en kan hij mooi opstarten met zijn leeftijdsgenootjes. Hij heeft het huis wel al gezien en weet dat we daar straks gaan wonen. Maar of hij snapt wat hem te wachten staat? Ik denk het niet." "Ik kan straks wel samen met papa vissen in de rivier", vertelt Sem. "Maar ik ga mijn grote neven in Nederland wel heel erg missen."

Taal


Hoewel ze er heel veel zin in heeft, brengt de emigratie bij Sabine gemengde gevoelens met zich mee. "Even op de fiets stappen en bij een vriendin een bakkie doen, dat ga ik missen. Maar ach, Portugal is niet het einde van de wereld. Twee uurtjes vliegen en je bent er! Over de taal maak ik me niet zo'n zorgen. Onlangs ben ik twee weken bij een oom en tante van José in Portugal geweest. Deze mensen spreken geen woord Engels. Het bleek voor mij een goede stap te zijn; in twee weken tijd is mijn Portugees met sprongen vooruit gegaan! Laat het avontuur maar beginnen!"
Zin om even helemaal te ontstressen? Benieuwd naar de B&B van Sabine en José? Kijk voor meer informatie en boekingen op www.quintadorioalva.nl. Like ook de Facebookpagina en blijf op de hoogte. Een mailtje sturen kan via info@quintadorioalva.nl.