Kinderkookcafévoor kinderen met autisme

  Nieuws

ZWAAG - In West-Friesland start een mooi initiatief voor kinderen met autisme: een kinderkookcafé. BuroFlo maakt dit samen met Wilgaerden en Autstekend mogelijk. Deze laatste runt al een paar jaar met succes een kinderkookcafé in Alkmaar. Het kinderkookcafé is geschikt voor kinderen met autisme - en mogelijk een verstandelijke beperking - in de leeftijd van acht tot achttien jaar. En nu komt het kinderkookcafé ook naar Hoorn.
De deelnemers gaan onder begeleiding aan de slag in de keuken. Vanwege het gestructureerde karakter is koken en bakken heel geschikt te zijn voor deze doelgroep. Maar meedoen betekent veel meer dan koken of bakken alleen. Het samen bereiden van een recept van A tot Z zorgt niet alleen voor veel plezier maar blijkt ook een goed middel te zijn om kinderen met autisme sociale vaardigheden bij te brengen, zelfvertrouwen te geven en faalangst te verminderen. Dat is ook de belangrijkste reden om mee te doen: bij elkaar zijn, herkenning vinden, vaardigheden op doen en vooral veel gezelligheid en wie weet ook vrienden maken.
De kinderen gaan in de keuken van De Perelaar, een woonzorgcentrum voor ouderen van Wilgaerden in Zwaag, aan de slag. Want er wordt niet alleen gekookt volgens een bepaalde filosofie, achter het nuttigen van al het zelfgemaakte lekkers zit ook een bepaalde filosofie. De ouderen in Zwaag mogen het namelijk tijdens een sociaal samenzijn met de kinderen opeten, wat niet alleen gezellig is maar ook de eenzaamheid kan tegen gaan.

Verwijzing

Wie mee wil doen heeft wel een verwijzing van de gemeente nodig. Dat kan ook als een kind in een andere gemeente dan Hoorn woont, want alle zeven West-Friese gemeentes steunen het kinderkookcafé-initiatief. Consulenten en verwijzers kunnen klanten aanmelden bij leekerwijzer@leekerweidegroep.nl. Ouders met een beschikking of PGB kunnen hun kind of jongere hier ook aanmelden. Het plan is om halverwege september te kunnen starten. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Meer informatie: 0229-576357 of info@buroflo.nl. Kijk ook op www.buroflo.nl.

Meer berichten