Personenrijtuig 86 van Staatsmijn Emma keert terug op de rails

  Nieuws
Rijtuig 86 tijdens de afleveringsproefrit. (Foto: Museumstoomtram)
Rijtuig 86 tijdens de afleveringsproefrit. (Foto: Museumstoomtram) (rodi.nl)

HOORN - Rijtuig SME 86 heeft deze week met succes zijn afleveringsproefrit gemaakt bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Een 2,5 jaar durende en duizenden uren kostende restauratie door een team van conservatoren, vrijwillige vakmensen en stagiaires is hiermee voltoord.

De restauratie is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het VSB Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de deelnemers van BankGiro Loterij. 101 jaar geleden werd het rijtuig gebouwd door Werkspoor in Amsterdam. Het is teruggebracht in de kleurrijke afleveringstoestand, waarin het zijn werkzame leven in het mijnwerkersvervoer in Limburg begon in 1917. Alleen al om dit opvallende kleurenschema te ‘herontdekken’ werd door deskundigen uit en over het gebied grondig archiefonderzoek verricht. Nederlandse lokaalspoorrijtuigen op twee assen trof je ooit in grote delen van ons land aan. De SME 86 is daarvan als enige rijdend bewaard gebleven. Mede om die reden heeft het rijtuig de hoogste A-status binnen de collectie Nederland.
Rijtuig SME 86 keert vanaf de komende herfstvakantie (21 tot en met 28 oktober) in de tramdienst terug. Er kan dan in het rijtuig naar Medemblik en Hoorn worden gereisd. Meer informatie: www.stoomtram.nl.

Meer berichten