Kort nieuws

Nieuws

Online zelfhulp

REGIO - In samenwerking met een aantal gemeenten in de regio biedt GGZ Noord-Holland-Noord gratis online zelfhulpmodules voor mensen met milde psychische problemen. De modules bieden inzicht en tips bij veelvoorkomende klachten als piekeren, (werk)stress, somberheid en slecht slapen. De zelfhulpmodules zijn te vinden via de website van GGZ Noord-Holland-Noord: www.ggz-nhn.nl/zelfhulp . De volgende zelfhulpmodules zijn beschikbaar: 'Beter slapen', 'Betrokken omgeving', 'Blij alcoholvrij', 'Fluitend naar je werk', 'Je probleem in kaart', 'Minder piekeren', 'Mindfulness', 'Oefenen met ontspannen', 'Pak je somberheid aan' en 'Zelfbeeld'. Uit onderzoek blijkt dat internetbehandeling goed kan werken, mede omdat mensen zelf aan de slag gaan met hun problemen.
Nieuwe wandelroutes

REGIO - Recreatieschap Westfriesland heeft onlangs een subsidie van bijna 350.000 euro van de provincie gekregen voor uitbreiding van het wandelnetwerk in Westfriesland. Dankzij deze subsidie kunnen bestaande wandelroutes aan elkaar gekoppeld worden en nieuwe routes worden toegevoegd waardoor een regiodekkend wandelnetwerk ontstaat. De verwachting is dat het netwerk in juni 2020 klaar zal zijn. Bij de achttien nieuwe wandelstartpunten kan gekozen worden uit routes van vijf tot tien kilometer, elk met een eigen kleur bewegwijzerd. De routes lopen door lintdorpen, langs stolpboerderijen en droogmakerijen. De iconische Westfriese Omringdijk wordt onderdeel van het netwerk en wordt bovendien als streekpad opgenomen. Wandelaars kunnen de routes gratis downloaden via de website (www.wandelnetwerknoordholland.nl) en app van Wandelnetwerk Noord-Holland.
Westerhavenkoor

HOORN - Het Westerhavenkoor is op zoek naar nieuwe leden. Vooral heren zijn van harte welkom. Dit seniorenkoor repeteert elke vrijdag van 13.45 tot 15.45 uur in het verzorgingshuis Westerhaven aan het Achterom 1 in Hoorn. Dirigent is Margreet Drijver en Paul Elsinga begeleidt het koor op de piano. Het repertoire is divers: van musical tot klassiek. Interesse? Kom gerust eens luisteren of meedoen. Meer informatie: Frieda (0229-233265) of Marijo (0229-246376).
Modelboten

HOORN - Wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, biedt al jarenlang ruimte aan een club enthousiaste bouwers van modelboten. Elke woensdag van 19.30 tot 22.00 uur kunnen liefhebbers hier terecht om te bouwen, ideeën uit te wisselen en inspiratie op te doen. Nieuwe deelnemers van alle leeftijden zijn van harte welkom; ervaring met modelbouw is geen vereiste. Loop gerust eens binnen op een woensdagavond. De kosten bedragen 7,50 euro per maand en de deelnemers zorgen zelf voor materiaal. Voor een deel is gereedschap aanwezig. Meer informatie: 0229-855700 of zaagtand@netwerkhoorn.nl.
Yoga in openlucht

BLOKKER - Zes Hoornse yogadocenten verzorgen zondag 16 september een les in het natuurpark van MAK Blokweer. Dit doen zij als onderdeel van het jaarlijkse yogafeest Global Mala, waarbij over de hele wereld tegelijkertijd yoga wordt beoefend. Het doel van Global Mala is om een snoer ('mala') van positieve energie te vormen dat mensen over de hele wereld met elkaar verbindt. Tegelijkertijd halen yogascholen geld op voor goede doelen. Deelname aan de les is gratis, maar deelnemers kunnen een vrijwillige bijdrage doen. De opbrengst van deze les gaat naar MAK Blokweer. De les vindt zondag 16 september van 10.00 tot 11.00 uur plaats op het terrein van MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2 in Blokker. Iedereen kan meedoen, ervaring is niet nodig. Neem een eigen yogamatje mee. Meer informatie: www.mak-blokweer.nl.
Hobbybrouwers
HOORN - Biergilde Hoorn verzorgt woensdag 19 september voor het vierde jaar op rij een proefavond met uitsluitend bier van hobbybrouwers uit Hoorn en omstreken. Een zestal hobbybrouwers presenteren hun eigen bier bij Café CharlieS op de Dubbele Buurt 4 in Hoorn. Het aantal plaatsen voor deze avond is beperkt. Aanmelding is verplicht en kan alleen via biergildehoorn.nl. Lid worden van Biergilde Hoorn is gratis; leden betalen slechts de proefavonden die ze bezoeken. Biergilde Hoorn organiseert tien maal per jaar op de derde woensdag van de maand een bierproefavond. Woensdag 19 september start de avond om 19.30 uur; proevers worden verzocht ruim voor die tijd aanwezig te zijn. De kosten zijn 12 euro; leden van biervereniging PINT krijgen 2 euro korting.
Artrose
HOORN - De vakgroep Orthopedie van het Westfriesgasthuis aan de Maelsonstraat 3 in Hoorn verzorgt dinsdag 18 september een voorlichtingsavond over artrose (slijtage) van de heup en knie. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen die meer willen weten over artrose en de behandelingsmogelijkheden. De bijeenkomst is van 19.00 tot 20.30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden kan via wfg.nl/artrose of patientenservicepunt@westfriesgasthuis.nl. Telefonisch: 0229-257613.
SeniorenAcademie

HOORN - De HCC!-SeniorenAcademie presenteert woensdag 19 september in het Sport Centrum aan de Holenweg 14a in Hoorn een bijeenkomst voor de beginnende en de minder gevorderde computergebruikers. Het onderwerp deze ochtend is 'DigiD en Mijn Overheid'. Aanvang 10.00 uur. De toegang is gratis voor leden van de HCC. Niet-leden zijn van harte welkom voor een kennismakingsbijeenkomst. Meer informatie: 06-83351218 of f.bieri@hccnet.nl.
Alzheimer Café

HOORN - In het Hoge Hop, Roerdomp 2 in Hoorn, vindt woensdag 19 september een bijeenkomst van het Alzheimer Café Hoorn plaats. Het onderwerp van deze avond luidt: 'Geborgenheid, intimiteit en seksualiteit'. Als deskundige is uitgenodigd seksuoloog Esther van den Berg. Gespreksleider deze avond is Jeanet Lakeman. Het programma begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Bezoekers hoeven zich niet van tevoren aan te melden. Meer informatie: Ellen Bos-Ruijer (e.ruijer@geriant.nl of 0229-741741).
Verwendag bij Pisa

HOORN - Inloopdag Pisa in Hoorn verzorgt zaterdag 22 september van 12.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse Verwendag voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden. Een massage, een heerlijke gezichtsbehandeling, prachtig gelakte nagels of een ware verwenbehandeling van handen of voeten; het is er allemaal. Bovendien zijn er kapsters aanwezig die het haar van de bezoekers prachtig kunnen stylen. Ook is het dit jaar weer mogelijk om een professionele fotoshoot te laten maken. Dit alles wordt omkleed met koffie, thee en versgebakken koekjes en appeltaart. Johan Kruizinga verzorgt de muzikale omlijsting van deze dag. Vrouwen, mannen, kinderen en jongeren zijn van harte welkom! Inloophuis Pisa is gevestigd aan de Draafsingel 59 in Hoorn. Telefoon: 0229-758531. Meer informatie: www.inloophuispisa.nl en de Facebookpagina.
Lichtjesavond

ZWAAG - De vijfde editie van de lichtjesavond op zaterdag 22 september in de wijk Bangert en Oosterpolder in Zwaag zit bomvol talent. Talenten uit de wijk en uit de buurt laten hun kunsten zien tijdens de versierde en verlichte route. Alle bewoners versieren hun tuinen zo mooi mogelijk om van lichtjesavond weer een bijzondere dag te maken. De start van deze avond is bij MFA de Kreek aan de Meetketting. Van 18.30 tot 19.30 uur kunnen kinderen zich laten schminken in de schminkfabriek bij de Kreek. Om 19.30 begint het podiumprogramma met een echte Disney Sing-a-long en een spectaculair salsa-optreden. Om 20.00 uur start de lichtjesavond. De acts zijn dit jaar gesitueerd in de straten van fase 1 en 2. Op de bruggen, in het water, in de voortuinen, op de straat en op de parkeerplaatsen kunnen bezoekers genieten van onder andere een dansshow van Minh zone en Moves, een spectaculaire Free Run-demonstratie en een prachtige bellenblaasshow. Talenten uit de eigen buurt zijn bijvoorbeeld Jelmer met een zangoptreden, dansgroep TTLQ en een balletoptreden van de classic starz. De organisatie van het jaarlijks terugkerende evenement is in handen van een aantal enthousiaste bewoners, stichting B&O en Stichting Netwerk. Een jury fietst tussen 20.00 en 22.00 uur door de hele wijk om de versierde tuinen en acts te bekijken en te beoordelen. De winnaars worden zondag 23 september rond 20.00 uur bekendgemaakt via de Facebookpagina (lichtjesavondbangertenoosterpolder). Meer informatie? Stuur een mailtje naar lichtjesavondbo@gmail.com.
Senioren-sjoelclub

HOORN - Het nieuwe seizoen van de senioren-sjoelclub Hoorn gaat zondag 16 september van start. Er worden tien rondes gespeeld in wijkcentrum de Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn. Inschrijven kan vanaf 13.00 uur. Het sjoelen zelf begint om 13.30 uur. Rond 16.15 uur is de middag afgelopen. Meer informatie: 0229-218312.
Zangavond

HOORN - In de recreatieruimte van Betsy Perk in de Kersenboogerd in Hoorn vindt zondag 16 september een zangavond plaats, een initiatief van christenen uit verschillende kerken in de omgeving. Het begint om 19.30 uur met een kopje koffie of thee en duurt tot circa 21.30 uur, inclusief een pauze. Er wordt gezongen uit Joh. de Heer en Opwekking, waarbij de aanwezigen ook zelf liederen op mogen geven. Dit alles onder begeleiding van enthousiaste muzikanten. Jong en oud is van harte welkom! Meer informatie: 0229-275845 of 0229-551885.

Schoorkoor

HOORN - Het Schoorkoor houdt maandag 17 september van 13.15 tot 15.00 uur in wijkcentrum de Zaagtand in Hoorn een open repetitie. Wie van zingen en gezelligheid houdt, is van harte welkom. Deelname is gratis en er zijn geen verplichtingen. Het adres van het wijkcentrum is Sint Eloystraat 106 in Hoorn. Meer informatie: schoorkoor@gmail.com.
Spirituele beurs

GROOTEBROEK - In dorpshuis de Stek, Op den Hoef 36 in Grootebroek, vindt zondag 16 september een spirituele wellnessbeurs. Diverse mediums zijn aanwezig, net als verschillende kraampjes met gezondheidsproducten en informatie over alternatieve geneeswijzen, edelstenen, numerologie, handlijnkunde, tarot- en engelenkaarten. De beurs is geopend van 12.00 tot 16.30 uur. Meer informatie: www.elkekruid.nl.
Op Roet

HOORN - De kaartverkoop voor de nieuwste voorstelling van stichting Op Roet uit Hoorn is van start gegaan. 'Friends to Be…' heet de nieuwe productie waarin Oost en West elkaar ontmoeten. Ofwel: wat gebeurt er als een Arabier een Westerling tegenkomt? Twee acteurs uit verschillende culturen onderzoeken of zij vrienden kunnen worden. Wat moet er gedeeld worden om elkaar te verstaan? En hoeveel water doe je dan bij de (alcoholvrije) wijn? De voorstelling is meerdere keren te zien in grand café Turf aan de Gedempte Turfhaven 19 in Hoorn. De aanvang is steeds om 20.30 uur. De première is vrijdag 28 september. Overige speeldata en meer informatie: www.op-roet.nl.
Bridgen

ZWAAG - Bridgeclub Roken Pas start woensdag 26 september een bridgecursus voor beginners. Docent Kees de Lange laat in korte tijd en op een aantrekkelijke manier zien dat iedereen dit spel onder de knie kan krijgen. De cursus bestaat uit twaalf bijeenkomsten op de woensdagmiddag in café De Witte Valk aan de Dorpsstraat in Zwaag. De lessen duren circa 2,5 uur. Opgave en inlichtingen bij C. de Lange: ca.delange@quicknet.nl of 0228-562374.
Pruimen plukken

BLOKKER - Aan het eind van de zomer zijn de vruchten van de pruimenboom rijp. Een pruim bevat veel vezels die goed zijn voor de darmwerking. Zondag 23 september mogen bezoekers van MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2 in Blokker, zelf pruimen plukken en sap of siroop maken. Deze doemiddag is bedoeld voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden kan telefonisch (0229-266344) of via e-mail naar info@mak-blokweer.nl. De kosten zijn 4,50 euro per kind (inclusief materialen). Meer informatie: www.mak-blokweer.nl.
Festival aan de haven

HOORN - Meezingkoor Om te Hoorn uit Hoorn organiseert zondag 23 september voor de veertiende keer het festival aan de Hoornse haven. Elk jaar treden weer andere koren op met andere liedjes. Veel meezingers, shanty- en levensliederen beloven een gezellige middag met een afwisselend repertoire. De meewerkende koren van dit jaar zijn: De Enkhuizer Sjappetouwtjes, Simpel Hollands en natuurlijk meezingkoor Om te Hoorn. Het podium bevindt zich tegenover het Schippershuis. Het festival duurt van 13.00 tot 18.00 uur.
Volleybalschool
HOORN - De Volleybalschool West-Friesland houdt zondag 30 september en 7 oktober selectietrainingen voor de jeugd A tot en met C. Deze trainingen vinden plaats in Sporthal De Kers in Hoorn en voor de CMV Jeugd in sporthal de Opgang in Hoorn. De Volleybalschool organiseert op zondagochtenden achttien tot twintig trainingen voor talentvolle speelsters / spelers onder leiding van gediplomeerde volleybaltrainers. Elke volleybalspeler die gemotiveerd is, die meer uitdaging zoekt naast de clubtrainingen, die zijn of haar volleybaltalent verder wil ontwikkelingen en die ouders of verzorgers hebben die op zondagochtend naar de sporthal in Hoorn willen komen, zijn bij de Volleybalschool van harte welkom. Interesse voor de selectietrainingen? Graag voor 25 september aanmelden via www.volleybalschool-westfriesland.nl. Klik op 'contact' en vul daar de gegevens in. Meer informatie: Frank Bruins (0229-279102) of Fabian Schreuder (06-46225329).
Het Diner

REGIO - Toneelgroep Het Meertheater speelt binnenkort het toneelstuk Het Diner naar het gelijknamige boek van Herman Koch. Het stuk, bewerkt door Kees Prins, gaat over een chic vijfgangendiner. Deelnemend aan het diner zijn de broers Serge en Paul Lohman samen met hun echtgenotes Babette en Claire. Serge Lohman staat op het punt om de nieuwe minister-president van Nederland te worden, maar zijn zoon en de zoon van zijn broer hebben iets verschrikkelijks gedaan. De pubers hebben iets uitgespookt wat hun toekomst kan verwoesten. Terwijl de spanning aan tafel stijgt, blijft de gerant doorkeuvelen over de herkomst van de tomaatjes en andere triviale zaken. Het diner is een cynische doch humoristische thriller die menig ouder een spiegel voorhoudt. Want in hoeverre ben je verantwoordelijk voor het gedrag van je kind? En hoe ver ga je in hen beschermen tegen de consequenties van hun daden? De regie is in handen van Robert-Jan van Dijk. Het Diner wordt gespeeld door Wilfried Ligthart (Serge), Linda Meester-Wiering (Babette), Vincent Sijs (Paul), Sascha Butter/Annette Wammes (Claire) en Chris van de Pol (Gérant). Speeldata: zaterdag 6 oktober om 20.00 uur in Het Pakhuis in Hoorn (première), zondag 7 oktober om 15.00 uur in Het Pakhuis in Hoorn, zaterdag 13 oktober om 20.00 uur in Pancratius in Oosterblokker, zaterdag 20 oktober om 20.00 uur in De Schalm in Westwoud, zaterdag 27 oktober om 20.00 uur in De Stek in Grootebroek, zaterdag 17 november om 20.00 uur in De Drommedaris in Enkhuizen en vrijdag 23 november om 20.00 uur in De Schoof in Wervershoof.
Word
HOORN - Stichting Netwerk verzorgt vanaf maandag 8 oktober een cursus Word 2013 in wijkcentrum de Huesmolen, Huesmolen 60 in Hoorn. De cursus bestaat uit acht lessen, elke maandag van 13.30 tot 16.00 uur. Meer informatie: Marcel Frankfort, 0229-219966 of m.frankfort@netwerkhoorn.nl.
Bloemstyling

HOORN - Groei & Bloei verzorgt binnenkort cursussen Bloemstyling in de Blauwe Schuit aan de Vredehofstraat in Hoorn. De cursus 'Bloemstyling Algemeen' bestaat uit drie lessen (maandag 15 oktober, 19 november en 10 december) van 19.45 tot 21.45 uur. Docent is Joke Hottentot. De cursus Bloemstyling Niveau 2 bestaat uit acht lessen (dinsdag 2 en 30 oktober, 20 november, 11 december, 22 januari, 12 februari, 12 maart en 2 april) van 19.45 tot 22.00 uur. Voor deze cursus is het een vereiste dat er recent workshop/cursussen bij Groei & Bloei zijn gevolgd. Docent is Pascal Stroet. Ten slotte staat een korte cursus Bloemstyling Najaar op het programma. Het gaat om drie lessen (donderdag 18 oktober, 8 november en 29 november) van 9.30 tot 12.00 uur. Na afloop van elke les gaan de deelnemers met een prachtig arrangement naar huis. Docent is Tineke Out. Aanmelden voor de cursussen kan via groeibloeihoorn.workshops@gmail.com.
Taizé-viering

WESTWOUD - Taizé Westfriesland verzorgt zondag 14 oktober een viering in de PKN-kerk aan de Dr. Nuijensstraat 24 in Westwoud. Aanvang 19.30 uur. Oktober is 'Mariamaand' en dus heeft de icoon 'van moeder en kind' een speciale plaats in de viering. Zoals gebruikelijk heeft de viering een meditatief karakter. Taizé-liederen worden afgewisseld met stiltes en korte teksten. Na afloop is er gelegenheid tot ontmoeten in de consistorie van de kerk. Volg Taizé Westfriesland op de gelijknamige Facebookpagina en op de website www.taizewestfiesland.nl. E-mail: taizewestfriesland@gmail.com.
FRIS

HOORN - FRIS is een avond uit voor tieners tussen de twaalf en zestien jaar in Manifesto, Holenweg 14c in Hoorn. Vrijdag 26 oktober (glow in the dark-editie) zorgen de vetste dj’s, artiesten en acts van dit moment voor een te gekke avond. Maar wel op een verantwoorde manier: geen alcohol, geen drugs; gewoon FRIS. Line-up: Deion Dwight, Hansie, Tijn Verkerk, Jay Zwarts, DJVM en Geano Vayn. Het feest duurt van 19.30 tot 00.30 uur. Meer informatie en tickets: www.manifesto-hoorn.nl. Kijk ook op www.wijzijnfris.nl.