'Een mooie, maar ook emotionele laatste loop' - Tiende en laatste editie Nadine OK Run wordt grote happening
  Nieuws

Tien edities van de Nadine OK Run levert een schat aan mooie herinneringen op. (Foto's: Celia's Fotografie en aangeleverd)
Tien edities van de Nadine OK Run levert een schat aan mooie herinneringen op. (Foto's: Celia's Fotografie en aangeleverd) (rodi.nl)

SCHARWOUDE - Wie altijd al een keer mee wil doen aan de Nadine OK Run óf wie graag nóg een keer meedoet, moet deze kans pakken: zondag 14 oktober vindt namelijk de tiende én allerlaatste editie van de Nadine OK Run in Scharwoude plaats. En dat heeft volgens organisator Jacques Beemsterboer helemaal niets te maken met het feit dat hij en zijn vrouw Wanda afgelopen maart van Hoorn naar Doesburg verhuisd zijn. "Natuurlijk geeft het me een dubbel gevoel, maar na tien keer is het mooi geweest. Het is goed zo. Bovendien hebben we ons punt - lopen tegen zinloos geweld - duidelijk gemaakt en dat was ons doel."

Zoals elk jaar kunnen deelnemers kiezen uit een run van vijf of tien kilometer. "Vorig jaar maakten we eenmalig een uitstapje naar Hoorn, waar liefhebbers een halve marathon konden lopen. Dat was op uitnodiging van de gemeente Hoorn en het pakte heel leuk uit. Maar dit jaar concentreren we ons weer helemaal op de run in Scharwoude. Juist omdat het de laatste keer is", benadrukt Jacques. Ook dit jaar doet weer een aantal bekende deelnemers mee aan de loop. "Deze keer verschijnen premier Mark Rutte, in 2012 ook al van de partij, en minister Sander Dekker aan de start. Ik ben ontzettend blij met hun komst. Dat geldt ook voor Fred Teeven, Attje Kuiken, RTL-nieuwslezeres Merel Westrik, topatlete Nadine Broersen en wethouder Samir Bashara die dit jaar meelopen. Dat waardeer ik heel erg." Leuk om te weten: voor mensen die liever niet hardlopen, biedt de organisatie een acht kilometer lange wandelroute door de natuur, grotendeels over asfalt. Deze start om 10.35 uur.

Vrede
De tiende Nadine OK Run staat in het teken van vrede. "In mijn ogen een krachtig thema. Op deze manier maken we een statement voor dit begrip dat verder gaat dan geweldsbestrijding. Ik hoop dat het mensen aan het denken zet. Vrede is toch hetgeen wat we met z'n allen willen nastreven." De deelnemers van de Nadine OK Run laten zich sponsoren. De opbrengst van de loop gaat naar diverse goede doelen, waaronder Fier in Leeuwarden, een expertise- en behandelcentrum voor meiden uit geweldssituaties. "Een fantastische organisatie die we in ons hart gesloten hebben." Ook Wakker Dier en Bears in Mind zijn het waard om genoemd te worden. Benieuwd naar alle goede doelen die de Nadine Foundation steunt? Kijk dan op www.nadinefoundation.nl.
Kids

Ook bij de allerlaatste editie van de Nadine OK Run is de start van de jeugdloop (klokslag 10.30 uur) bij het pannenkoekenhuis Ootje Konkel. De route van één kilometer voert de kids (voorafgegaan door een heuse politiemotor met gillende sirene) dwars door het gereedstaande lopersveld. "De kinderen hebben dus zo'n vijfhonderd man publiek en dat is natuurlijk fantastisch voor ze. Voor de winnaars in vier categorieën is er een aparte huldiging. Zij verdienen een bijzondere herinnering. Bovendien krijgen alle lopertjes een bon voor een gratis pannenkoek bij Ootje Konkel.
Tot grote vreugde van Jacques leveren derdejaarsleerlingen van SG Newton in Hoorn ook tijdens deze laatste editie een grote bijdrage. "Vijf jaar werken we alweer samen met deze school. De leerlingen krijgen sowieso een startnummer en ze brengen sponsorgeld in. Wie niet wil lopen, krijgt een taak tijdens de run, zoals het bemannen van de waterposten."
Mooie momenten

Tien edities van de Nadine OK Run levert natuurlijk een schat aan mooie herinneringen op. "Bepaalde momenten springen er echt uit, zoals het groepje kitesurfers dat in 2015 op spectaculaire wijze vanaf het water aankwam, onder leiding van surfer Stephan van den Berg die dat jaar ook het startschot verzorgde. En uiteraard de deelname van Mark Rutte in 2012. Hij was een grote publiekstrekker, want dat jaar deed een recordaantal deelnemers mee: achthonderd. Prachtig! In 2016 was een cross onderdeel van de run en moesten de deelnemers onderweg met een polsstok over slootjes springen. Dat zorgde voor een leuke uitdaging en bovendien leverde het mooie plaatjes op. Ach, er zijn zóveel noemenswaardige momenten geweest. Ik weet zeker dat we dit jaar een mooie laatste editie krijgen. Ook emotioneel natuurlijk. De loop is zó met Nadine (Jacques dochter die in 2006 vermoord werd door haar ex-vriend, red.) verweven. Zij was zelf ook een hardloopster. Als ik dan al die mensen tijdens de loop bij elkaar zie, geeft dat mij een heel intens gevoel. En natuurlijk rekenen we dit jaar op extra veel deelnemers. We hopen op achthonderd mensen, dat zou fantastisch zijn!"
Wie mee wil doen aan deze laatste Nadine OK Run, kan zich inschrijven via www.nadine-ok-run.nl. Meer informatie, bijvoorbeeld alle starttijden, is ook op deze site te vinden. Startnummers ophalen en op de dag zelf inschrijven kan van 9.00 tot 10.00 uur bij appartementencomplex Meerzicht aan de T. van der Meerstraat in Scharwoude. Er is een gepijlde route naar de start bij het pannenkoekenhuis aan de IJsselmeerdijk. Deelnemers die met de auto komen, worden naar parkeerterreinen van Ooms Bouw en Ontwikkeling en Strukton aan de Dorpsstraat in Scharwoude geleid. De organisatie roept mensen wel op om op de fiets te komen. Meer informatie: 06-27265357.

Meer berichten