'Ik weet van mezelf wanneer het fout gaat' - Ervaringsdeskundige John Wallaart start lotgenotengroep 'bipolaire st

  Nieuws
John: "Herkenning en erkenning vinden en je ervaringen delen met lotgenoten zijn heel belangrijk." (Foto: Vincent de Vries/RM)
John: "Herkenning en erkenning vinden en je ervaringen delen met lotgenoten zijn heel belangrijk." (Foto: Vincent de Vries/RM) (rodi.nl)

HOORN - Bij RCO De Hoofdzaak in Hoorn start vrijdag 19 oktober een nieuwe lotgenotengroep, bedoeld voor mensen met een bipolaire stoornis. De groep wordt geleid door twee ervaren ervaringsdeskundigen, onder wie John Wallaart (56) uit Hoorn. "Het is een ziekte die niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving erg lastig is", vertelt hij. "Erover praten en het delen van ervaringen hebben mij erg geholpen. Dat wil ik graag doorgeven aan andere mensen met een bipolaire stoornis."

Iemand met een bipolaire stoornis heeft afwisselend manische en depressieve periodes. "Niet alleen je stemming maar ook je energie schommelt tussen twee uitersten", legt John uit. "In een manische episode zit je boordevol energie en ben je vaak hyperactief. In een depressieve episode het tegenovergestelde: je voelt je futloos, energieloos en hebt nergens meer zin in." In Nederland lijden ongeveer 150.000 mensen aan bipolaire stoornis. "Twee procent van de wereldbevolking heeft het. Wist je dat beroemdheden als Marilyn Monroe, Winston Churchill, Isaac Newton en John F. Kennedy ook een bipolaire stoornis hadden?"

Zelfvertrouwen

"Wanneer ik in een manische episode zit, heb ik het idee dat ik optimaal functioneer, dat het hartstikke goed met me gaat. Ik heb weinig slaap nodig, kan efficiënt werken en me heel goed concentreren. Alles is interessant en wil ik - vol zelfvertrouwen - aanpakken. Maar na verloop van tijd gaan mijn gedachten te snel, kan ik ze niet meer volgen. Dan voel ik mij neerslachtig. Als ik dan geen rust neem ga ik stemmen horen en krijg ik na verloop van tijd zelfs een psychose. Na die fase voel ik mij neerslachtig, futloos en kom ik zelfs mijn bed niet meer uit. Hoewel ik op mijn achttiende al wist dat ik anders dan anders was, kreeg ik op mijn 36e pas de diagnose 'bipolaire stoornis'. Met behulp van medicijnen, gesprekstherapieën en veel rust nemen, kan ik er nu beter mee omgaan. Bovendien weet ik nu van mezelf wanneer het fout dreigt te gaan. Dan wordt het slordig in huis, ga ik hakkelen en doe ik dingen die achteraf heel verkeerd blijken te zijn. Op die momenten weet ik: ik moet afspraken afzeggen en rust nemen. Het is belangrijk dat je die momenten bij jezelf leert herkennen."
Herkenning

Een lotgenotengroep voor mensen met een bipolaire stoornis was er bij De Hoofdzaak nog niet. "Herkenning en erkenning vinden en je ervaringen delen met lotgenoten zijn heel belangrijk", weet John uit eigen ervaring. "Dat heeft mij enorm geholpen en dat gun ik andere mensen ook. In zo'n groep hoor je wat anderen doen om zich beter te voelen. En dat werkt voor jezelf misschien ook. Je kunt er veel uit halen."
De lotgenotengroep - met maximaal twaalf deelnemers - komt eens per maand bij elkaar, op de vrijdag van 20.00 tot 21.30 uur. Locatie: RCO De Hoofdzaak, Wilhelminalaan 2 in Hoorn. Wie zich aan wil melden voor deze groep of meer informatie wil, kan een mailtje sturen naar j.wallaart@rcodehoofdzaak.org . Bellen kan ook: 06-47580326. Meer informatie over De Hoofdzaak: www.rcodehoofdzaak.org.

Meer berichten