Kort nieuws

  Nieuws

EHBO aan kinderen

ENKHUIZEN - Het Rode Kruis, afdeling West-Friesland, biedt zaterdag 10 en 17 november van 9.00 tot 13.00 uur de cursus 'EHBO aan baby’s en kinderen'. Tijdens de acht uur durende cursus worden alle EHBO-vaardigheden geoefend die nodig zijn om een kind in veiligheid te brengen. De cursus wordt afgesloten met een geregistreerd certificaat 'Eerste hulp aan kinderen' dat is goedgekeurd door de rijksoverheid. De cursus wordt gegeven in het Rode-Kruisgebouw, Plataanstraat 22 in Enkhuizen. EHBO-cursussen worden vaak door zorgverzekeraars vergoed. Aanmelden kan via opleidingen@rodekruis-westfriesland.nl.
Leren luisteren

HOORN - In wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, vindt vrijdag 9 november de gratis workshop 'Leren luisteren' plaats. Tijdens deze workshop komen diverse onderwerpen rondom ongehoorzaamheid van kinderen aan bod. Ouders/opvoeders krijgen tips om kinderen grenzen te leren accepteren en te doen wat hen gevraagd wordt. Daarnaast is er voldoende ruimte om met andere ouders/opvoeders ervaringen en ideeën over opvoeden uit te wisselen. De workshop is van 9.30 tot 11.30 uur. De gemeente Hoorn biedt deze workshop gratis aan. Aanmelden kan via www.ggdhn.nl/cursussen. Vragen? Mail naar cursusbureau@ggdhn.nl of bel 088-0100557.
Grootebroek in 1948

BOVENKARSPEL - Oud Stede Broec is zondag 4 november gastspreker tijdens Koffietijd in 't Stadsplein, Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel. Er wordt verteld over de middenstand van Grootebroek in 1948. Er worden ook filmbeelden getoond uit die tijd. Om 11.00 uur staan de gastvrouwen klaar met koffie en thee. Meer informatie: www.tstadsplein.nl. Wie zelf niet in staat is om naar 't Stadsplein toe te komen, kan contact opnemen met Wonen Plus: 0228-511528. Zij kunnen vervoer regelen.
Kleuterschaatsen

HOORN - Op IJsbaan De Westfries in Hoorn start zaterdag 10 november een serie van vijf schaatslessen voor kleuters van vier en vijf jaar. Het doel van deze lessen is om de kinderen op het ijs te laten wennen en te leren schaatsen door middel van spelletjes en oefeningen. Het plezier staat voorop. De lessen zijn op zaterdag van 8.30 tot 9.30 uur. Lesdata: 10,17 en 25 november, 1 en 8 december. In 2019 wordt een tweede blok lessen gegeven, de is zaterdag 12 januari. Meer informatie en aanmelden: www.schaatsenhoorn.nl.
Banketstavenactie

HOORN - Lions Club Hoorn Velius verkoopt voor het tiende jaar op rij banketstaven. De opbrengst daarvan komt ten goede aan de Voedselbank West-Friesland. Zowel particulieren als bedrijven en verenigingen kunnen deze roomboter-banketstaven met echte amandelspijs bestellen bij de Lionsclub. Ze worden tussen 26 november en 5 december geleverd. De banketstaven kosten 4,50 euro per stuk. Bij afname van honderd of meer staven geldt een korting. Bestellen kan tot 11 november via e-mail: hoorn-velius@lions.nl (onder vermelding van aantal, naam, adres en telefoonnummer). Bestellingen vanaf vijf stuks worden gratis afgeleverd. Lions Club Hoorn Velius ondersteunt naast de Voedselbank diverse andere goede doelen, zoals de Kinderkledingbank in West-Friesland, de dag- & nachtopvang (dno-Doen) in Hoorn, Los Cachorros in Peru en watertanks in Kenia. Meer informatie over de Lionsclub is te vinden op www.hoorn-velius.lions.nl.
Vogeltentoonstelling

HOORN - De Vogelvrienden presenteren van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november hun jaarlijkse vogeltentoonstelling in wijkcentrum Huesmolen, Huesmolen 60 in Hoorn. De show heeft een nationaal karakter; ook vogelaars van buiten de vereniging kunnen inzenden. Openingstijden: vrijdag van 20.00 tot 22.00 uur (alleen leden of genodigden), zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en zondag van 10.00 tot 15.00 uur. Meer informatie: mj.vanderaa@quicknet.nl of vogelvriendenhoorn.nl.
The Glory Singers

GROOTEBROEK - The Glory Singers treden zondag 4 november op in de Westfriese Evangelie Gemeente in Grootebroek. Voorganger deze zondag is de heer A. Post uit Amstelveen. The Glory Singers spelen al tien jaar in kerken, tijdens openluchtdiensten, festivals en andere gelegenheden. Aanvang 10.00 uur in de aula van het Martinus College, Aanloop 6 in Grootebroek. Na afloop koffie en thee.
Luchthavenpastor

HOORN - Ds. Marieke Meiring komt woensdag 7 november naar het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn, om te vertellen over haar ervaringen als luchthavenpastor op Schiphol. Tussen alle mensen die dagelijks op Schiphol komen, zijn er velen die hulp of ondersteuning nodig hebben. Sinds 1975 is er een Meditatie Centrum voor passagiers en medewerkers van de luchthaven. Het Centrum biedt de mogelijkheid van gesprek, van deelname aan momenten van bezinning en het is er ook om hulp en raad te geven. Als mensen zichtbaar in nood komen, wordt vrijwel altijd het luchthavenpastoraat ingeschakeld - door luchtvaartmaatschappijen, marechaussees, inlichtingenbalies, medische dienst en alarmcentrales. Marieke werkt sinds 2015 bij het Luchthavenpastoraat. Iedereen is welkom. De avond begint om 20.00 uur. Entree is vijf euro.
Kienen

TWISK - De Twisker Sport Vereniging houdt zaterdag 10 november in het dorpshuis van Twisk aan de Dorpsweg 91 haar jaarlijkse kienavond. Iedereen - leden en niet-leden - is van harte welkom. De eerste ronde start om 20.00 uur. Halverwege de avond is een gratis kinderronde ingelast met speciale prijzen. Voor volwassenen zijn ook diverse prijzen te winnen, zoals een friteuse, gereedschappen, een hoogstamfruitboom, diverse bonnen en als klap op de vuurpijl 250 euro contant. De opbrengst van de avond komt ten goede aan de jeugdafdeling van TSV.
Voedselbank-vrijwilligers

REGIO - De Voedselbank West-Friesland is op korte termijn op zoek naar een nieuwe vrijwilliger voor de administratie en een vrijwilliger voor de facilitaire dienst. Bij de eerste functie gaat het om administratieve werkzaamheden en klantcontacten. Ervaring met computerwerk is handig. Op alle ochtenden van de werkweek is iemand van de administratie aanwezig, maar de Voedselbank zoekt nu naar iemand die specifiek op de vrijdagochtend beschikbaar is. Bij de tweede functie gaat het om het schoonhouden van de algemene ruimtes van de centrale vestiging van de Voedselbank aan de Verlengde Lageweg 9 in Hoorn. De werktijden beslaan één dagdeel per week en kunnen flexibel worden ingevuld. Het is mogelijk om deze werkzaamheden te combineren met bijvoorbeeld inpakwerk bij de Voedselbank. Interesse? Bel dan 06-46291884 of stuur een mailtje naar voedselbankwestfriesland@gmail.com.
Dankdag

HOORN - In Het Lichtbaken aan de Maelsonstraat 6 in Hoorn vindt woensdag 7 november een samenkomst plaats ter gelegenheid van de Dankdag voor gewas en arbeid. De aanwezigen bedanken God met muziek en zang, een Bijbeloverdenking en gebed. Aanvang 19.30 uur. Na de samenkomst is er koffie/thee. Vanaf 21.00 uur is voor belangstellenden gelegenheid om deel te nemen aan een kringgebed. Er wordt een collecte gehouden, die bestemd is voor het straatpastoraat in Hoorn (praktische hulp voor daklozen). De samenkomst wordt georganiseerd door Gebedsgroep Gideon en voorganger is Albert van Bragt. Meer informatie: hetlichtbakenhoorn.nl.
Pop- en volksmuziek
BERKHOUT - Popkoor OtherWise en muziekgroep De Blauwe Lotus verzorgen zaterdag 17 november muziekavond in de Berkhouterkerk, Kerkebuurt 172 in Berkhout. Het popkoor presenteert deze avond naast wat ouder werk ook vrij recente nummers als 'Sunny Days' van Armin van Buuren en 'Perfect' van Ed Sheeran. Bewerkingen van de nummers zijn als vanouds van de muzikale leider Frank Hoebe. Ter afwisseling brengt De Blauwe Lotus, een groep muzikale mensen uit de buurt van Hensbroek en Wognum, een scala aan volksmuziek met voornamelijk Ierse achtergrond. Aanvang 20.00 uur. Entree tien euro. Reserveren: sitakoelemeijer@gmail.com.
Sappho zingt

HOORN - Koninklijke Zangvereniging Sappho geeft zondag 11 november een vertelconcert over Alzheimer in de Oosterkerk aan het Grote Oost in Hoorn. In dit concert van een uur wordt op indringende wijze een verhaal verteld over de impact die dementie op getroffene en familie heeft. Componist Bart Oenema schreef een requiem waaraan hij door tussenliggende teksten een nieuw perspectief toevoegt. De vertelteksten sluiten aan op de gezongen teksten van de requiemmis in het Latijn. Oenema gebruikte voor dit requiem verschillende muziekstijlen. Voor dit werk krijgt Sappho ondersteuning van zo’n veertig projectzangers. Het koor wordt begeleid door het gelegenheidsensemble, Sappho’s begeleidingsorkest. Het geheel staat onder leiding van Joep van der Oord. Aanvang 15.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via sappho1851@gmail.com. Meer informatie: www.sappho-hoorn.nl.
Reanimatie

HOORN / ENKHUIZEN - Stichting Reanimatie Onderwijs West-Friesland (partner van de Hartstichting) verzorgt maandag 19 november een nieuwe reanimatie/AED-cursus voor leken in het Westfriesgasthuis in Hoorn. De les duurt van 18.50 tot 22.45 uur. Daarnaast verzorgt de stichting een herhalingsles AED: maandag 29 oktober op montessorischool De Wegwijzer in Enkhuizen en woensdag 5 december in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Tijd: van 19.20 tot 21.30 uur. Meer informatie: Bep Renshoff, 0229-236729. Inschrijven kan via www.reanimatie-westfriesland.nl
Autisme bij meisjes

BOVENKARSPEL - Hoewel autisme vaker bij mannen voorkomt, wordt de diagnose ook bij vrouwen en meisjes gesteld. Is dat dan een ander soort autisme dan bij mannen? En wat is er dan anders aan? GZ-psycholoog Margo vertelt donderdag 8 november bij het autismecafé in Het Vereenigingsgebouw meer over ASS bij meisjes en vrouwen. Mirjam en Daniëlle (beiden gediagnostiseerd met ASS) vullen het verhaal van Margo aan met hun eigen ervaringen. Aanvang 20.00 uur. Adres: Hoofdstraat 206 in Bovenkarspel. Meer informatie: www.autismecafe.nl/stedebroec/ .
Werelds Festijn

OOSTERBLOKKER - In cultureel centrum Pancratius aan de Oosterblokker 98 in Oosterblokker kan iedereen zondag 4 november van 12.00 tot 17.00 uur kennismaken met verschillende culturen. Tijdens dit Werelds Festijn zijn er proeverijen met hapjes uit landen als Nepal, India en Indonesië. Ook zijn er kramen met tweedehands kook- en cultuurboeken, maskers en andere producten/informatie. Kinderen kunnen cupcakes versieren. Vanaf het binnenterras kunnen bezoekers genieten van Minh-zone met zang, dans en kungfu. De toegang is gratis. Meer informatie: www.ccp.nu.
Shorttrack

HOORN - Shorttrack Hoorn organiseert dit schaatsseizoen een aantal clinics voor belangstellenden uit West-Friesland, Waterland, Waterland en de Noord Kop. De clinics worden op drie achtereenvolgende woensdagen van 18.00 tot 19.00 uur georganiseerd op IJsbaan De Westfries, Westfriese Parkweg 5 in Hoorn. De kosten voor een clinic bedragen vijftien euro en de eerste start 7 november. Elke schaatsliefhebber kan zich opgeven. Speciale schaatsen zijn niet nodig, maar zijn - indien gewenst - wel te huur op de ijsbaan. Tijdens de clinic van drie weken leren de deelnemers onder andere behendigheid en balans met natuurlijk de nadruk op het verbeteren van ‘pootje over’. Aanmelden en betaling: www.schaatsenhoorn.nl. Klik op ‘aanmelden shorttrack’ en vul het formulier in. Mailen kan ook: info@shorttrackhoorn.nl.
Prehistorisch

HOOGKARSPEL - Judith Maas houdt donderdag 8 november van 20.00 tot 22.00 uur in Het Streekpunt aan de Streekweg 220 in Hoogkarspel een lezing, waarbij ze het publiek meeneemt op haar archeologische reizen. Ontmoet de prehistorische mens en zijn (of haar) kunstzinnige uitingen. Judith gaat dieper in op het ontstaan van deze kunstuitingen. Aan de hand van beeldmateriaal worden beeldhouwwerken en rotsschilderingen besproken die duizenden jaren geleden zijn gemaakt door onze verre voorouders. Wat werd er zoal afgebeeld door deze mensen en welke materialen werden gebruikt? De zaal is open om 19.30 uur, de entree is drie euro, inclusief koffie/thee.
Maestro

NIBBIXWOUD - Drie bekende inwoners van Nibbixwoud strijden vrijdag 9 november om de gouden maîtrestok en de titel Maestro van Nibbixwoud. Welke amateur-dirigent weet fanfare St. Gregorius het beste naar zijn of haar hand te zetten? Maestro van Nibbixwoud is een ludieke competitie waarbij kandidaten onder toezicht van een deskundige jury fanfare St. Gregorius mogen dirigeren. De kandidaten zijn dit jaar Herman op den Kelder (49), Saskia Schouten-Spijkerman (35) en Dirk Lakeman (68). Zij hebben de afgelopen weken de kunst afgekeken bij Gregorius-dirigent Theo Bleeker en staan 9 november zelf op de bok om hun stukken weg te slaan tijdens de tweede editie van dit bijzondere concert. De eerste editie werd twee jaar geleden georganiseerd. Het concert vindt plaats in De Dres aan de Lange Dres 1 in Nibbixwoud. Het optreden begint om 20.00 uur. De entree is gratis.
Miniconcerten

ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum presenteert ook dit jaar weer miniconcerten in het atrium van het binnenmuseum. Deze kleine, intieme concerten vinden plaats op verschillende zondagen in de periode tot en met 25 maart 2019. De miniconcerten starten om 12.00 uur, duren anderhalf uur en zijn vrij toegankelijk voor alle bezoekers van het Zuiderzeemuseum. Deze nieuwe serie bestaat ook weer uit een heel afwisselend muziekaanbod, dat tot stand kwam in samenwerking met de GitaarSalon en producent Zeegers Postma. Bijzonder: alle optredens zijn akoestisch en worden uitgevoerd zonder versterker. Zondag 4 november verzorgt de jazzband 'Quatre Tickets de Swing' een concert en zondag 11 november brengt Frédéric Dorfmann verschillende chansons. Meer informatie: www.zuiderzeemuseum.nl.
Verwendag

MEDEMBLIK - Inloophuis Medemblik aan de Oosterhaven 11 houdt zaterdag 17 november voor de vijfde keer haar jaarlijkse verwendag. Na het grote succes van voorgaande jaren worden de gasten ook dit jaar extra verwend. Diverse therapeuten, gastvrouwen en -heren zijn aanwezig om de gasten een leuke dag te bezorgen met ontspanning en gezelligheid. Er wordt aandacht besteed aan onder andere hand- en voetverzorging, gezichtsmassage, shiatsu, nagel- en handverzorging. Ook een kapper is aanwezig. De verwendag is bedoeld voor mensen die geconfronteerd zijn met een levensbedreigende ziekte, zoals kanker, ALS en hartfalen. Maar ook de naasten en mantelzorgers van deze patiënten worden niet vergeten. Neem gerust iemand mee. Tijd: van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie: www.inloophuismedemblik.nl. Vooraf opgeven wordt op prijs gesteld: info@inloophuismedemblik.nl of 06-10227488.
Insecten

HOORN - De KBP houdt woensdag 14 november een themamiddag in het Rode Kruisgebouw aan de Vredehofstraat in Hoorn. Adrie van Bohemen en Frans Jongeleen vertellen alles over het nut en de noodzaak van bijen en insecten. Aanvang 14.00 uur. Entree is drie euro.
Oudejaarsconference

OPPERDOES - Arie Vuyk speelt zaterdag 17 november zijn oudejaarsconference 'Vlak voor de finish' in de Dorpskerk van Opperdoes aan de Kerkebuurt 16. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie en reserveren: www.dorpskerkopperdoes.nl.
Pels-orgel

VENHUIZEN - Organist Minne Veldman speelt vrijdag 16 november op het Pels-orgel in de hervormde kerk aan de Kerkweg 113 in Venhuizen. Hij verzorgt een gevarieerd programma met werken van diverse componisten. Aanvang 20.00 uur. Entree tien euro (kinderen tot en met elf jaar vijf euro). Meer informatie: www.zingenenzo.com.

Voorlezen

HOOGKARSPEL - Wie heeft affiniteit met kinderen tussen de nul en vier jaar oud en vindt het leuk om voorleesochtenden te begeleiden op een muzikale en interactieve manier? De Westfriese Bibliotheken is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor de voorleesochtenden. Middels een professionele workshop krijgen de vrijwilligers allerlei handvatten aangereikt. De bieb start met deze voorleesochtenden op twee locaties, namelijk in Medemblik en Enkhuizen. De vrijwilligers ontvangen een groepje ouders met kleine kinderen. Het doel van de ochtenden is om ouders enthousiast te maken om thuis meer te gaan voorlezen. Dinsdag 20 november vindt in de bieb van Hoogkarspel een workshop plaats, van 9.30 tot 12.00 uur. Belangstelling? Aanmelden kan bij Marian Blom via mblom@westfriesebibliotheken.nl of 0228-743943.
Twee moeders

HOORN - Twee moeders, twee boeken: 'Blauw gras' (dagboekroman) en 'Anders kind' (roman). Allebei een kind met een slechte start. Een prematuur van zevenhonderd gram en een kind met het Cornelia de Lange Syndroom. Twee andere situaties, maar wel dezelfde rollercoaster van emoties. Deze twee moeders, Elly Godijn en Monique Kroezen, gaan donderdag 22 november met elkaar in gesprek in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Zij stellen zich kwetsbaar op, nemen het publiek mee in hun verhaal en gaan kort in gesprek met hun kinderarts. Na afloop is het mogelijk om met elkaar in gesprek te gaan. Deze avond is voor iedereen gratis toegankelijk. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden kan via info@godijnpublishing.nl.
Digitale veiligheid

HOORN - De HCC!-SeniorenAcademie presenteert woensdag 21 november in het Sport Centrum aan de Holenweg 14a in Hoorn een bijeenkomst voor de beginnende en de minder gevorderde computergebruikers. De ochtend staat in het teken van digitale veiligheid. Aanvang 10.00 uur. Meer informatie: 06-83351218 of f.bieri@hccnet.nl .
Herberg Hoorn

HOORN - De voorbereidingen voor de vierde editie van Herberg Hoorn zijn in volle gang. In december laat Herberg Hoorn de stad opnieuw bruisen met tal van activiteiten die samen bijdragen aan een gevoel van verbondenheid, het delen van talent en laten zien wat Hoorn in huis heeft. En dit alles in het thema 'Stad van Ontmoeting'. Om Herberg Hoorn ook dit jaar tot een prachtige beleving te maken, is stichting Herberg Hoorn op zoek naar individuen, clubjes, verenigingen, orkesten en koren die willen aanhaken. Wie muziek maakt, goed is in verhalen vertellen, theater maakt of een ander verrassend idee heeft, kan zich aanmelden via aanmelden.herberg@gmail.com. Daarnaast zijn ook vrijwilligers welkom. Interesse? Stuur een berichtje naar bovengenoemd mailadres. Bekijk het voorlopige programma op www.herberghoorn.nl.
Ruzie

HOORN - In wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, vindt donderdag 29 november van 9.30 tot 11.30 uur de gratis workshop 'Omgaan met ruzie tussen kinderen' plaats. Doelgroep van de workshop zijn ouders/opvoeders met kinderen in de leeftijd tot twaalf jaar. De rol van ouders/opvoeders bij ruzie tussen kinderen staat centraal in deze bijeenkomst. Ouders/opvoeders ontvangen tips die kunnen helpen kinderen te leren problemen op te lossen en goed met anderen om te gaan. Aanmelden kan via www.ggdhn.nl/cursussen. Meer informatie: cursusbureau@ggdhn.nl of 088-0100557.

Meer berichten