Kort nieuws

  Nieuws

Voorlezen
HOOGKARSPEL - Wie heeft affiniteit met kinderen tussen de nul en vier jaar oud en vindt het leuk om voorleesochtenden te begeleiden op een muzikale en interactieve manier? De Westfriese Bibliotheken is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor de voorleesochtenden. Middels een professionele workshop krijgen de vrijwilligers allerlei handvatten aangereikt. De bieb start met deze voorleesochtenden op twee locaties, namelijk in Medemblik en Enkhuizen. De vrijwilligers ontvangen een groepje ouders met kleine kinderen. Het doel van de ochtenden is om ouders enthousiast te maken om thuis meer te gaan voorlezen. Dinsdag 20 november vindt in de bieb van Hoogkarspel een workshop plaats, van 9.30 tot 12.00 uur. Belangstelling? Aanmelden kan bij Marian Blom via mblom@westfriesebibliotheken.nl of 0228-743943.
Twee moeders
HOORN - Twee moeders, twee boeken: ‘Blauw gras’ (dagboekroman) en ‘Anders kind’ (roman). Allebei een kind met een slechte start. Een prematuur van zevenhonderd gram en een kind met het Cornelia de Lange Syndroom. Twee andere situaties, maar wel dezelfde rollercoaster van emoties. Deze twee moeders, Elly Godijn en Monique Kroezen, gaan donderdag 22 november met elkaar in gesprek in het Westfriesgasthuis in Hoorn. Zij stellen zich kwetsbaar op, nemen het publiek mee in hun verhaal en gaan kort in gesprek met hun kinderarts. Na afloop is het mogelijk om met elkaar in gesprek te gaan. Deze avond is voor iedereen gratis toegankelijk. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden kan via info@godijnpublishing.nl.
Digitale veiligheid
HOORN - De HCC!-SeniorenAcademie presenteert woensdag 21 november in het Sport Centrum aan de Holenweg 14a in Hoorn een bijeenkomst voor de beginnende en de minder gevorderde computergebruikers. De ochtend staat in het teken van digitale veiligheid. Aanvang 10.00 uur. Meer informatie: 06-83351218 of f.bieri@hccnet.nl .
Jubileumconcert
HOORN - Het Haagse ensemble Cappella Stella Maris bestaat tien jaar en geeft zondag 18 november een concert in het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn. Dit vocaal ensemble is gespecialiseerd in muziek uit de vijftiende en zestiende eeuw. Onder leiding van Mikae Natsuyama streeft het ensemble naar een zo getrouw mogelijke uitvoering van deze muziek en doet dat op hoog niveau. Aanvang 15.00 uur. Het concert vindt plaats onder auspiciën van de Stichting Hoorn-Oude Muziek Nu. Kaartverkoop via www.oudemuzieknu.nl, 06-49108889 of vanaf 14.30 uur aan de zaal.
Zondagmiddagsalon
HOORN - Schilder Sjaak Kooij is zondag 18 november te gast tijdens de Zondagmiddagsalon in De Boterhal, Kerkplein 39 in Hoorn. De schilderijen van Kooij grijpen je bij de keel. De schilder plaatst zijn al dan niet gemaskerde personages in vervallen, desolate decors die lijken te zijn gesitueerd aan de rafelranden van de samenleving. Inspiratie voor deze in hoge mate vervreemdende situaties deed hij onder andere op in Detroit, volgens hem ‘het afvalputje van de samenleving’, waar hij in 2016 een aantal studiemaanden doorbracht. De scènes die Kooij schildert verbeelden de waanzin van alledag, zegt hij zelf. De vraag is of er niet een (nog) diepere grond achter schuilt. Daarover, en over zijn bijzondere onderzoekende techniek, wil hij het op deze Zondagmiddagsalon met zijn toehoorders hebben. Maar ook over de absurditeit in zijn recentere werk, dat zijn oorsprong vindt in de klassieke Commedia dell’arte. Aanvang 15.00 uur. Meer informatie: Magda Frandsen, 06-23039477, www.sjaakkooij.com en www.boterhal.com.
Toekomst zien

GROOTEBROEK - In De Oude Kerk aan de Zesstedenweg 189 in Grootebroek vindt donderdag 22 november een leerhuisavond plaats. De inleiding wordt verzorgd door Leo Fijen. Hij is bekend als journalist en meer in het bijzonder bekend vanwege godsdienstig/kerkelijk georiënteerde tv-programma's. Het thema voor de avond, 'toekomst zien in de kerk', komt uit een nieuw boek dat hij samen met Anselm Grün geschreven heeft. De Benedictijner Duitse monnik Anselm Grün en Leo Fijen vinden elkaar in de opdracht van de lokale kerk om gastvrij en uitnodigend te zijn. Hoe doe je de deuren van je eigen kerk open? En wat kun je doen om mensen die lang niet in de kerk zijn geweest uit te nodigen? Dit boek is een aanrader voor elke geloofsgemeenschap die wil nadenken over de toekomst. Aanvang 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom voor een levendige gedachtewisseling.
Herberg Hoorn
HOORN - De voorbereidingen voor de vierde editie van Herberg Hoorn zijn in volle gang. In december laat Herberg Hoorn de stad opnieuw bruisen met tal van activiteiten die samen bijdragen aan een gevoel van verbondenheid, het delen van talent en laten zien wat Hoorn in huis heeft. En dit alles in het thema ‘Stad van Ontmoeting’. Om Herberg Hoorn ook dit jaar tot een prachtige beleving te maken, is stichting Herberg Hoorn op zoek naar individuen, clubjes, verenigingen, orkesten en koren die willen aanhaken. Wie muziek maakt, goed is in verhalen vertellen, theater maakt of een ander verrassend idee heeft, kan zich aanmelden via aanmelden.herberg@gmail.com. Daarnaast zijn ook vrijwilligers welkom. Interesse? Stuur een berichtje naar bovengenoemd mailadres. Bekijk het voorlopige programma op www.herberghoorn.nl.
Bang en boos

HOORN - Het Alzheimer Café houdt woensdag 21 november een bijeenkomst in De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn. Het onderwerp van deze middag luidt: ‘De wondere wereld van dementie’. Bang, boos en in de war. Hoe gaan we samen om met het veranderende gedrag? Als deskundige is uitgenodigd Ellen Bos-Ruijer, werkzaam als GZ-psycholoog bij Geriant. De gespreksleider van deze middag is Annet Koelman. Aanvang 15.00 uur. De toegang is gratis en bezoekers hoeven zich van tevoren niet aan te melden. Informatie: Ellen Bos-Ruijer, e.ruijer@geriant.nl of 0229-741741.
Welverdiend

HOORN - Mantelzorgers zijn van harte uitgenodigd voor het mantelzorgevenement 'Welverdiend' dat donderdag 22 november plaatsvindt in partycentrum Verbiest, Bouwsteen 2 in Hoorn. Gemeente en Omring organiseren dit evenement voor mensen die mantelzorg verlenen aan inwoners van de gemeente Hoorn. Wethouder Kholoud Al Mobayed: "Tijdens het mantelzorgevenement staat de mantelzorger centraal. En dat is nodig, want in het dagelijks leven zetten zij vaak degene voor wie zij zorgen centraal. Mantelzorgers zijn heel belangrijk in onze samenleving. Ze zorgen ervoor dat hun familielid, vriend of buur langer thuis kan blijven wonen." Hugo Borst is de speciale gast op het mantelzorgevenement Welverdiend. Hij is een bekend (voetbal)journalist en mantelzorger. Hij heeft twee boeken geschreven over zijn moeder die leed aan dementie. Ook kreeg hij veel bekendheid met zijn zorgmanifest ‘scherp op ouderenzorg’ om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren. Hij geeft een lezing en daarna is er een gezellig samenzijn met een etentje. Tijdens het eten is er veel ruimte om met Hugo in gesprek te gaan en met elkaar. Elke mantelzorger mag een introducé meenemen. Aanmelden kan via welverdiend@omring.nl (met vermelding van naam, telefoonnummer, de naam van de introducé en eventuele dieetwensen). Meer informatie: www.hoorn.nl/mantelzorg.
Snert-herfstwandeling

OUDENDIJK - Vanuit eetcafé Les Deux Ponts aan de Slimdijk 2 in Oudendijk start zondag 18 november om 13.30 uur een snert-herfstwandeling. De gids laat de mooiste plekjes van de veenpolder Beetskoog en Werelderfgoed Beemster zien. De wandeling is ongeveer 8,4 kilometer lang. Na de wandeling staat voor de liefhebbers erwtensoep klaar. Meer informatie en reserveren: 0229-541275.

Kienen

BOVENKARSPEL - Hengelsportvereniging De Vrolijke Visser/Het Grootslag verzorgt vrijdag 23 november een kienavond in clubhuis Pampus aan de Kolk in Bovenkarspel-Broekerhaven. Aanvang 20.00 uur. Er worden vijf rondes gespeeld. Voor vijf euro kunnen liefhebbers de hele avond meedoen. Er zijn diverse prijzen te winnen. Meer informatie: www.vrolijkevissergrootslag.nl.
Wit-blauw fris

HOORN - Het jongerenwerk van Stichting Netwerk presenteert zaterdag 24 november in Manifesto, Holenweg 14c in Hoorn, een frisfeest voor jongeren vanaf twaalf jaar. Het thema deze avond is 'wit-blauw' met dj's, special effects en meer. Aanvang 21.00 uur. Entree twee euro. Meer informatie: www.manifesto-hoorn.nl.
Ondermijning

ZWAAG - De gemeente Hoorn houdt woensdag 28 november - in samenwerking met de politie en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) - een themabijeenkomst in De Witte Valk, Dorpsstraat 175 in Zwaag. Aanvang 18.15 uur (met een broodje). De avond staat in het teken van de gevolgen van georganiseerde criminaliteit en ondermijning voor ondernemers. Praat mee over de noodzaak en mogelijkheden om als MBK-ondernemer weerbaarder te zijn en deel ervaringen. Criminele netwerken infiltreren in de bovenwereld door intimidatie, bedreiging, omkoping en chantage. Vaak is dit niet altijd zichtbaar, maar de gevolgen voor ondernemers zijn dat wel. Ondermijnende criminaliteit benadeelt eerlijke ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en verstoort de gelijke kansen in het bedrijfsleven. Ondernemers in de gemeente Hoorn zijn woensdag 28 november van harte welkom tijdens de gratis themabijeenkomst om ervaringen uit te wisselen. Daarnaast worden de laatste trends en ontwikkelingen besproken en is er aandacht voor de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. De gemeente en de politie geven informatie en worden tijdens de bijeenkomst ondersteund door de HOC, OSH en Parkmanagement Hoorn. Aanmelden kan via info@parkmanagementhoorn.nl.

Sinterklaas-knutselmiddag

BOVENKARSPEL - In Sociaal Cultureel Centrum ’t Stadsplein aan de Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel vindt woensdag 28 november een Alleskidz Sinterklaas-knutselmiddag plaats. Zin om te knutselen, tekenen, plakken en bakken? Kinderen tussen de zes en twaalf jaar zijn van 14.00 tot 15.30 uur van harte welkom. Meer informatie en aanmelden: www.tstadsplein.nl. Aansluitend vertoont Het Postkantoor de Sinterklaasfilm 'Sinterklaas en het Gouden Hoefijzer'. Reserveren via www.hetpostkantoor.info/film .

Bloedige gevechten

HOORN - Vereniging Oud Hoorn presenteert dinsdag 20 november in het Foreestenhuis, Grote Oost 43 in Hoorn, de lezing 'De strijd om West-Frisia' door Kees Nieuwenhuijsen. In de tiende en elfde eeuw, wanneer de aanvallen van de Noormannen afnemen, ontbrandt een strijd tussen de bisschop van Utrecht en de Westfriese graven om de macht in West-Frisia. Dit gebied dat later Holland gaat heten, strekte zich uit van Texel tot Zeeland. Inzet van deze strijd waren de inkomsten die voortkwamen uit de ontginning van de wilde veengronden. Moordaanslagen en bloedige gevechten waren aan de orde van de dag. Deze periode, de duistere middeleeuwen, is voor velen onbekend terrein. Kees Nieuwenhuijsen, een bevlogen verteller, schreef dit jaar een boek over de geschiedenis van de slag bij Vlaardingen in 1018 en het boek ‘Strijd om West-Frisia’. Meer informatie over hem en zijn werk is te vinden op www.keesn.nl. De lezing begint om 20.00 uur. Entree is 3,50 euro voor leden en 5 euro voor niet-leden. Reserveren: 0229-273570 of lezingen@oudhoorn.nl.
Heerlijk avondje

BOVENKARSPEL - In Kookstudio 't Stadsplein aan de Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel vindt zondag 25 november van 14.00 tot 17.30 uur een Sinterklaas Banket Kookworkshop voor volwassenen plaats. Deelnemers maken zelf een klassiek banket. Aanmelden kan via www.tstadsplein.nl.
Ruzie
HOORN - In wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, vindt donderdag 29 november van 9.30 tot 11.30 uur de gratis workshop ‘Omgaan met ruzie tussen kinderen’ plaats. Doelgroep van de workshop zijn ouders/opvoeders met kinderen in de leeftijd tot twaalf jaar. De rol van ouders/opvoeders bij ruzie tussen kinderen staat centraal in deze bijeenkomst. Ouders/opvoeders ontvangen tips die kunnen helpen kinderen te leren problemen op te lossen en goed met anderen om te gaan. Aanmelden kan via www.ggdhn.nl/cursussen. Meer informatie: cursusbureau@ggdhn.nl of 088-0100557.
Zingen op verzoek

BOVENKARSPEL - De Vrije Baptisten Gemeente en het Leger des Heils nodigen belangstellenden uit om zondag 25 november mee te komen zingen. Luister en zing mee met de liederen van Johannes de Heer en vele andere bekende liederen. Er is ook ruimte voor liederen op verzoek. De begeleiding is met accordeon en gitaar. Locatie is het gebouw van het Leger des Heils aan de Murillostraat 22 in Bovenkarspel. Aanvang 19.00 uur. Meer informatie: 0228-513136.
Parkinson

HOORN - Het Westfriesgasthuis in Hoorn verzorgt dinsdag 27 november samen met de Parkinson Vereniging een informatieavond, bedoeld voor mensen met Parkinson en hun partners, familieleden en mantelzorgers. Neuroloog Pieter Nederveen geeft een presentatie over blaasproblemen bij Parkinson. Daarnaast spreekt Carla Aalderink, directeur van de Parkinson Vereniging, over wat de Parkinson Vereniging doet. De voorlichtingsavond is in het personeelsrestaurant van het ziekenhuis. Aanvang 19.00 uur. De toegang bedraagt twee euro. Aanmelden kan vóór 24 november via patientenservicepunt@westfriesgasthuis.nl of 0229-257613.
Jeugdfonds Sport

REGIO - Het is belangrijk dat kinderen en jongeren kunnen sporten. Niet alleen omdat het leuk is, maar omdat het belangrijk is voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Ze leren samenwerken, merken waar ze goed in zijn waardoor het zelfvertrouwen groter wordt en het concentratievermogen wordt beter. Een kind dat lekker in z’n vel zit, presteert beter thuis, op school en op straat. Het Jeugdfonds Sport wil dat alle kinderen en jongeren tussen de nul en achttien jaar mee kunnen doen. Ook als er thuis weinig geld is. Het Jeugdfonds Sport maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, toch lid kunnen worden van een sportclub. Voor die kinderen betalen ze de contributie / het lesgeld en in bepaalde gevallen de benodigde attributen. Meer weten over de werkwijze van het Jeugdfonds Sport of het doen van een aanvraag in de gemeente? Ga naar www.jeugdfondssportencultuur.nl/noordholland of neem contact op met de intermediair Marco de Vent van Team Sportservice West-Friesland: 0229-287700, mdevent@teamsportservice.nl.

Conversatielessen
OPPERDOES - Op basisschool De Wegwijzer in Opperdoes start in januari 2019 een conversatielessen voor anderstaligen. Deze lessen zijn bedoeld voor mensen die beter Nederlands willen spreken, aangevuld met eenvoudige lees- en schrijfoefeningen. De lessen zijn één keer per week en duren anderhalf uur. De definitieve keuze van de lesdag is afhankelijk van de beschikbaarheid van zowel deelnemers als docent. Aanmelden kan door te bellen naar Taalhuis Westfriesland: 0229-745067. Mailen mag ook: info@taalhuiswf.nl.

Meer berichten