'Wat ze leuk vinden, doen ze goed' - Mooie uitdaging voor Vakkanjers van d'Ampte

Nieuws
Leerlingen gaan de komende maanden aan de slag voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dat alles in het kader van de Vakkanjer Challenge. (Foto: aangeleverd)
Leerlingen gaan de komende maanden aan de slag voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dat alles in het kader van de Vakkanjer Challenge. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

HOORN - Leerlingen van Tabor College d'Ampte staan voor een mooie uitdaging. Zij gaan de komende maanden aan de slag voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dat alles in het kader van de Vakkanjer Challenge.
Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om de instroom van goed opgeleide vakmensen te stimuleren. Technische bedrijven hebben volop uitdagende banen voor talenten in deze sector. In het vernieuwde Vakkanjers werken scholen en bedrijven daarom samen aan het verbeteren van de technische vaardigheden én aan de persoonlijke ontwikkeling van de jonge deelnemers. Een recordaantal van ruim 8.500 leerlingen doen dit schooljaar mee mee aan de zogeheten Vakkanjer Challenges. Zij doen een technische opdracht voor een échte opdrachtgever en ontdekken zo hun vakmanschap. Binnen deze challenges zijn er verschillende categorieën. Voor Vakkanjer Scout hebben zich 105 vmbo-scholen aangemeld, bij Explorer en Pioneer zijn er respectievelijk 33 en 35 deelnemende scholen. Tabor College d'Ampte is een van die scholen. Zo’n tachtig leerlingen van deze school (drie klassen Scouts, één klas Pioneers) gaan de komende maanden aan de slag voor Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Aanvulling

Volgens Vakgroepleider Patrick Schoone is deelname aan Vakkanjers een waardevolle aanvulling op het reguliere lesprogramma. "Dat zit ‘m vooral in de levensechte opdracht, voor een echte opdrachtgever. Dat motiveert de leerlingen altijd meer dan een simulatie. Bij veel schoolopdrachten maak je iets, krijg je een cijfer en mag je het vervolgens weer afbreken. Nu ga je aan de slag met een echte uitdaging, met een blijvend resultaat." De opdracht die deze Pioneers krijgen is dit jaar een bijzondere. Zij moeten een lichtmonument maken in de vorm van een light cube, die ze zelf ontwerpen, bouwen en programmeren. "Er zit van alles een beetje in de opdracht", zegt Patrick. "Metaal, programmeren, elektro. En het komt niet uit een boekje. Dus zie je dat de leerlingen er alles uit willen halen. Wat ze leuk vinden, doen ze goed en met enthousiasme."