Kort nieuws

  Nieuws

Herberg Hoorn
HOORN - De voorbereidingen voor de vierde editie van Herberg Hoorn zijn in volle gang. Van 15 tot en met 26 december laat Herberg Hoorn de stad opnieuw bruisen met tal van activiteiten die samen bijdragen aan een gevoel van verbondenheid, het delen van talent en laten zien wat Hoorn in huis heeft. En dit alles in het thema ‘Stad van Ontmoeting’. Om Herberg Hoorn ook dit jaar tot een prachtige beleving te maken, is stichting Herberg Hoorn op zoek naar individuen, clubjes, verenigingen, orkesten en koren die willen aanhaken. Wie muziek maakt, goed is in verhalen vertellen, theater maakt of een ander verrassend idee heeft, kan zich aanmelden via aanmelden.herberg@gmail.com. Daarnaast zijn ook vrijwilligers welkom. Interesse? Stuur een berichtje naar bovengenoemd mailadres. Bekijk het voorlopige programma op www.herberghoorn.nl.
Winterwollenwantenweer

GROSTHUIZEN - Het toneelstuk 'Sinterklaas... en het winterwollenwantenweer' door Rutger Lommerse is 1 en 2 december om 16.00 uur te zien in brasserie de Grost, Grosthuizen 80 in Grosthuizen. Reserveren kan via reserverenelena@gmail.com o.v.v. van de datum en het aantal personen.
Jeugdfonds Sport

REGIO - Het is belangrijk dat kinderen en jongeren kunnen sporten. Niet alleen omdat het leuk is, maar omdat het belangrijk is voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Ze leren samenwerken, merken waar ze goed in zijn waardoor het zelfvertrouwen groter wordt en het concentratievermogen wordt beter. Een kind dat lekker in z’n vel zit, presteert beter thuis, op school en op straat. Het Jeugdfonds Sport wil dat alle kinderen en jongeren tussen de nul en achttien jaar mee kunnen doen. Ook als er thuis weinig geld is. Het Jeugdfonds Sport maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, toch lid kunnen worden van een sportclub. Voor die kinderen betalen ze de contributie / het lesgeld en in bepaalde gevallen de benodigde attributen. Meer weten over de werkwijze van het Jeugdfonds Sport of het doen van een aanvraag in de gemeente? Ga naar www.jeugdfondssportencultuur.nl/noordholland of neem contact op met de intermediair Marco de Vent van Team Sportservice West-Friesland: 0229-287700, mdevent@teamsportservice.nl.
VoorleesKracht

REGIO - De Westfriese Bibliotheken zijn op zoek naar mensen met (beginnende) dementie in de gemeente Medemblik, die het fijn vinden om wekelijks voorgelezen te worden en samen te praten over verhalen. Een vrijwillige voorlezer leest bij mensen thuis voor, in de eigen vertrouwde omgeving. Voor de mantelzorger is het ook fijn: even een uurtje ontlast van de zorg. Interesse? Neem contact op met de klantenservice van de Westfriese Bibliotheken via 0228-743943 of mail naar klantenservice@westfriesebibliotheken.nl.
Postzegels ruilen

HOORN - Zo'n 45 verzamelaars komen op de eerste maandag van de maand bijeen bij Postzegelvereniging de Post-Hoorn in cultureel centrum de Huesmolen in Hoorn. Maandag 3 december zijn liefhebbers vanaf 19.00 uur van harte welkom om te ruilen, te (ver)kopen of een bod uit te brengen op de bijna tweehonderd kavels die geveild worden. Aansluitend is er een grote verloting met tientallen postzegelprijzen. Entree is gratis. Meer informatie: Jan van Vliet, 0228-319402 of 06-39468044.
Puur for Kids-kerstbomen

REGIO - Alle Westfriese Bibliotheken doen mee aan de actie van de stichting Puur for Kids. Maak kinderen blij met een cadeautje voor kerst. Het gaat bij deze actie om mooie, lieve, leuke cadeautjes voor kinderen uit gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank West-Friesland. In de bibliotheken zijn kaartjes met daarop het geslacht en de leeftijd van een kind. Bezoekers kunnen een kaartje meenemen en een cadeautje kopen. Leg het ingepakte cadeautje met het kaartje eraan onder de boom vóór 18 december. De stichting komt het cadeautje 19 december ophalen en zorgt dat deze goed terecht komt via de Voedselbank. Het tv programma Joris’ Kerstboom laat mensen stilstaan bij een bijzondere levensgebeurtenis en biedt een plek om bijzondere verhalen te delen. Dit jaar staat Joris’ Kerstboom op veel plaatsen in Nederland, waaronder de Bibliotheek Enkhuizen, Hoogkarspel, Medemblik, Opmeer en Stede Broec. De kerstboom is een ontmoetingsplaats voor mensen die als antwoord op de vraag ‘Voor wie heb jij een kerstgedachte?’ een foto of een briefje in een kerstboom komen hangen. Meer informatie: www.westfriesebibliotheken.nl en www.puurforkids.nl.
Bamestra Nova

ZWAAG - Het Noord-Hollandse zangensemble Bamestra Nova (onder leiding van Jean-Luc Vriend uit Zwaag) verzorgt in de maand december drie kerstconcerten. Een van die drie concerten is in de hervormde kerk aan de Kerkelaan 8 in Zwaag op zondag 9 december om 15.00 uur. Niet alleen wordt het kerstoratorium van Camille Saint-Saens uitgevoerd, er komt ook een keur van herkenbare kerstliederen voorbij. Van lang tot kort geleden, van klassiek tot jazz. Kaarten reserveren kan via kaarten@bamestranova.nl. Een entreekaartje kopen bij ingang van de kerk kan ook.
Zingenderwijs

OOSTERBLOKKER - Zangkoor Zingenderwijs geeft zondag 16 december om 14.00 uur een kerstconcert in cultureel centrum Pancratius, Oosterblokker 98 in Oosterblokker. De toegang is gratis.
Kerst met Leger des Heils

REGIO - Het Leger des Heils organiseert in december meerdere activiteiten. Zo is het Leger des Heils aanwezig met de welbekende kerstpot op verschillende locaties in Hoorn, Enkhuizen en Bovenkarspel. Ook zijn ze zaterdag 15 december present op de lichtjesavond in Enkhuizen met muziek en warme chocolademelk. Zondag 16 december vindt om 10.00 uur het familiekerstfeest plaats in het korpsgebouw aan de Murillostraat 22 in Bovenkarspel. De kledingwinkels van het Leger des Heils houden kerstverkoop. Verder is iedereen welkom tijdens de kerstnachtdienst op maandag 24 december om 22.00 uur en de kerstwijdingsdienst op dinsdag 25 december om 11.30 uur. Tijdens deze dienst genieten bezoekers samen van een brunch. Als klap op de vuurpijl verkoopt het Leger des Heils dit jaar ook weer oliebollen. Vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december kan iedereen verse oliebollen halen. Deze worden gebakken voor de Welkoop, Industrieweg 15g in Grootebroek. Meer weten? Kijk op www.legerdesheils.nl/korpsbovenkarspel of bel 0228-513136.
Groenmiddag

HOORN - Tijdens de Groenmiddag op zaterdag 15 december (13.00 tot 17.00 uur) in het Clusius College gaan inwoners, raadsleden en medewerkers van de gemeente Hoorn samen aan de slag met het uitwerken van de Groenvisie. Er zijn themasessies over onder meer bomen, het gebruik van groen, maar ook duurzaamheid en groenadoptie. Inwoners, gemeenteraad en college van Hoorn werken samen aan een Groenvisie voor Hoorn. In de Groenvisie maken zij keuzes voor het beheer, onderhoud, inrichting en gebruik van groen. 1850 inwoners dachten in oktober 2018 op straat en online mee over hun openbaar groen via een enquête. Ook is met maatschappelijke organisaties gesproken die actief zijn in het groen. Op de Groenmiddag worden de resultaten uit de enquête toegelicht en wordt de Groenvisie verder vormgegeven. Inwoners van Hoorn hebben dus een unieke kans om mee te denken over de toekomst van het groen in Hoorn. Iedereen is van harte welkom op de Groenmiddag. Het Clusius College is gelegen aan Blauwe Berg 3 in Hoorn. Aanmelden kan via www.hoorn.nl/groenvisie.
Conversatielessen
OPPERDOES - Op basisschool De Wegwijzer in Opperdoes start in januari 2019 een conversatielessen voor anderstaligen. Deze lessen zijn bedoeld voor mensen die beter Nederlands willen spreken, aangevuld met eenvoudige lees- en schrijfoefeningen. De lessen zijn één keer per week en duren anderhalf uur. De definitieve keuze van de lesdag is afhankelijk van de beschikbaarheid van zowel deelnemers als docent. Aanmelden kan door te bellen naar Taalhuis Westfriesland: 0229-745067. Mailen mag ook: info@taalhuiswf.nl.
Uitgebreide EHBO

ENKHUIZEN - In het Rode Kruisgebouw aan de Plataanstraat 22 in Enkhuizen start zaterdag 12 januari een wekelijkse uitgebreide EHBO-cursus. Aan deze cursus is bij goed gevolg een Europees erkend Rode Kruis-certificaat 'Uitgebreide EHBO' verbonden. De lessen zijn op 12, 19, 26 januari en 2 en 9 februari van 9.00 tot 13.00 uur. EHBO-cursussen worden meestal door de zorgverzekeraars vergoed. Aanmelden kan via e-mail: opleidingen@rodekruis-westfriesland.nl.

Meer berichten