Westfries Museum toont nieuwe aanwinsten

Nieuws
'Interieur van de Noorderkerk te Hoorn' door Hendrik Willebrord Jansen. (Foto: Westfries Museum)
'Interieur van de Noorderkerk te Hoorn' door Hendrik Willebrord Jansen. (Foto: Westfries Museum) rodi.nl

HOORN - Het Westfries Museum aan de Roode Steen heeft twee voor Hoorn belangrijke werken kunnen aanschaffen, dankzij financiële bijdragen van de Vrienden van het Westfries Museum, de Kerkmeijer-De Regt Stichting en het Le Cocq-Planckenfonds. Het gaat om een tekening van Johannes Bosboom en een olieverfschilderij van Hendrik Willebrord Jansen. Het museum heeft de nieuwe aanwinsten aangegrepen voor een kleine presentatie over Bosboom.
Johannes Bosboom (1817-1891) was een Haagse schilder die zich liet inspireren door de Gouden Eeuw. Hij is vooral bekend geworden door zijn sfeervolle kerkinterieurs. Uit zijn werken blijkt een meesterlijk oog voor sfeer en licht. Hoorn met zijn rijke zeventiende-eeuwse geschiedenis was een dankbaar onderwerp voor Bosboom. Tijdens zijn leven was hij twee keer in Hoorn. Het nu aangekochte werk is een tekening van het 'Oude Vrouwenpoortje te Hoorn'. Johannes Bosboom maakte het waarschijnlijk tijdens zijn tweede bezoek aan Hoorn rond 1880. Het is een voorstudie voor een schilderij dat hij later maakte.
De aquarel 'Interieur van de Grote Kerk in Edam' van Johannes Bosboom was niet eerder voor het publiek te zien. Deze heeft het museum in langdurige bruikleen van een particulier. Ook nieuw voor het publiek is een werk van Bosboom uit het legaat van Frans le Cocq d’Armandville. Deze kunstverzamelaar liet het museum bij zijn overlijden in 2017 behalve een schenking van circa 1,7 miljoen euro meer dan tweehonderd kunstvoorwerpen na. Daaronder een potloodtekening achter glas met een afbeelding van het interieur van de Grote of St. Laurenskerk te Alkmaar.
De schilder Hendrik Willebrord Jansen (1855-1908) schilderde in de stijl van Johannes Bosboom. Ook hij legde graag stadshoekjes vast. Zijn werk was en is een geliefd verzamelobject, zowel bij musea als particulieren. Het nieuw aangekochte werk is een olieverfschilderij: 'Interieur van de Noorderkerk te Hoorn'.