Kerstvakantie in Westfries Museum met 'Winters van weleer' - Kom met kijk- en doetocht alles te weten over Kleine

  Nieuws
Een winterlandschap van de zeventiende-eeuwse schilder Hendrick Avercamp. (Foto: aangeleverd)
Een winterlandschap van de zeventiende-eeuwse schilder Hendrick Avercamp. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

HOORN - Het Westfries Museum biedt in de kerstvakantie een familieprogramma rond het thema 'Winters van weleer'. Buiten, op de Roode Steen, ligt een overdekte ijsbaan (tot en met 5 januari). Jong en oud kan hier genieten van ijspret onder een gigantische kerstboom die door de gemeente Hoorn wordt opgetrokken. Binnen kunnen bezoekers kennismaken met de Kleine IJstijd en het winterplezier in de zeventiende eeuw. Het hele museum is in kerstsfeer. Het mooiste porselein is van zolder gehaald en op diverse plekken staan feestelijk gedekte tafels.
De winters in de Gouden Eeuw waren streng en duurden lang. Ze staan daarom bekend als de Kleine IJstijd. Van 20 december tot en met 6 januari kunnen bezoekers in het museum een kijk- en doetocht doen en alles te weten komen over de Kleine IJstijd. Zoals het spannende verhaal van de vlucht over de bevroren Zuiderzee van Lambert Melisz en zijn moeder. Dit verhaal speelde zich af in de Tachtigjarige Oorlog met de Spanjaarden. In de Kinderkamer staat een duwslee met schilderingen van de Koepoortsweg, een belangrijke weg in Hoorn.

Gelukspoppetje

Op hun tocht door het museum komen bezoekers allerlei bijzondere voorwerpen tegen. Op schilderijen, maar ook in het echt. In de Kinderkamer staat een prachtige duwslee met schilderingen van de Koepoortsweg in Hoorn. Natuurlijk kan deze vakantie ook geknutseld worden. Wie wil er nou niet zijn eigen gelukspoppetje maken?
Er zijn twee speurtochten in het museum: de Hondjesspeurtocht en de Eenhoornspeurtocht. De kijk- en doetochten zijn geschikt voor alle leeftijden. Omdat de Hondjesspeurtocht wat korter is, is deze iets geschikter voor kleine kinderen. Met de Eenhoornspeurtocht kom je ook in de tuin van het museum.
Het Westfries Museum is van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend, op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is het museum gesloten. Jeugd tot achttien jaar heeft gratis toegang. Het adres is Roode Steen 1 in Hoorn. Meer informatie: www.wfm.nl.

Meer berichten