Nieuw WaterLAB voor MAK Blokweer

  Nieuws
Leerlingen van basisschool De Parcival mochten het WaterLAB woensdagochtend openen. (Foto's: Vincent de Vries/RM)
Leerlingen van basisschool De Parcival mochten het WaterLAB woensdagochtend openen. (Foto's: Vincent de Vries/RM) (rodi.nl)

BLOKKER - De benedenverdieping van het bezoekerscentrum van MAK Blokweer is dit jaar helemaal vernieuwd. Woensdag 19 december werd de vernieuwde inrichting voltooid met een interactie WaterLAB, waar kinderen zich kunnen verwonderen over de onderwaterwereld en bewust worden gemaakt van het belang van goed waterbeheer. Het WaterLAB werd woensdagochtend geopend door leerlingen van basisschool De Parcival, samen met Ruud Maarschall van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Angela Pieterse van Rabobank West-Friesland.

In februari dit jaar werd de verbouwing van de benedenverdieping het bezoekerscentrum, de Molshoop, afgerond. Het centrum kreeg een geheel nieuwe, lichtere inrichting en het oude thema ‘aarde’ maakte plaats voor een nieuw en actueel thema: ‘water’. Het nieuwe thema wordt bij binnenkomst direct inzichtelijk: door de grote ramen op de aangrenzende vijver kijk je zó onder de waterspiegel. De ontbrekende kroon op het werk was een doe- en ontdeklab waar kinderen op interactieve wijze het water-thema kunnen onderzoeken. Dankzij sponsoring van de Rabobank West-Friesland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat zorgt voor droge voeten en schoon water, is dit lab nu gerealiseerd. Het WaterLAB laat een natuurvriendelijke oever zien. Kinderen kunnen onder de oever door kruipen om de wereld onder water te beleven. Bovenop het lab vinden kinderen onder andere weetjes, uitdagende spelletjes en een quiz. Zo ontdekken zij al spelenderwijs wat ‘leven met water’ inhoudt en hoe een natuurvriendelijke oever helpt om het water schoon en leefbaar te houden. Ook voor volwassenen is het WaterLAB interessant met onder andere informatie over watervriendelijke tuinen. Tegelijk met het WaterLAB gaat ook een andere lang gekoesterde wens voor het bezoekerscentrum in vervulling: de komst van een opgezette roerdomp. De roerdomp is een vrij zeldzame plas-drasvogel. Sinds natuurpark Blokweer ecologisch beheerd wordt, wordt de roerdomp hier ’s winters foeragerend gesignaleerd. De aanwezigheid van de roerdomp zegt veel over de natuurontwikkeling en het waterbeheer in het gebied en de vogel staat dan ook symbool voor het succes van de natuurlijkvriendelijke oevers in het park. Een opgezette roerdomp laat bezoekers het zeldzame dier van dichtbij bekijken en dient tegelijkertijd als mascotte van het WaterLAB.
Benieuwd naar het WaterLAB? Kom langs aan de Kloosterhout 1-2 in Blokker. De toegang is gratis. Meer informatie: 0229-266344, info@mak-blokweer.nl of www.mak-blokweer.nl.

Meer berichten