Kort nieuws

  Nieuws

Glijtoren

SCHELLINKHOUT - Spelen met water en zand, over de sloot balanceren, met de kabelbaan tussen de bomen roetsjen, hutten bouwen, klauteren in het klimparcours; kinderen kunnen heerlijk spelen, ravotten en ontdekken in Natuurspeeltuin Skik in Schellinkhout. Dankzij financiële bijdrage van de gemeente Drechterland is de basisaanleg van de natuurspeeltuin gerealiseerd en kan er al volop gespeeld worden. Kinderen uit Schellinkhout hebben vorig jaar mee geholpen bij het ontwerp voor de natuurspeeltuin. In september hebben kinderen van de Jan Luykenschool letterlijk hun steentje bijgedragen bij de metselwerkzaamheden in de speeltuin. Op het verlanglijstje van de kinderen staat nog een mooie glijbaan en het compleet maken van het klimparcours. Rabobank West-Friesland en Jantje Beton gaan de natuurspeeltuin met een mooi bedrag ondersteunen. Maar daarmee zijn ze er nog niet helemaal. Daarom is de stichting Natuurspeeltuin Skik gestart met crowdfunding via 'Het lukt ons' om zo de laatste eindjes bij elkaar te breien. Wie helpt mee? Een bedrag overmaken kan via www.hetluktons.nl: 'Een Glijtoren voor Natuurspeeltuin Skik'. Bedrijven krijgen een eervolle vermelding als ze de speeltuin met minimaal vijfhonderd sponsoren.
Kaarsen maken

BLOKKER - Kinderen tussen de zes en twaalf jaar kunnen zondag 23 december bij MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2 in Blokker, zelf kaarsen maken. Aanvang 14.00 uur. De kosten zijn 7,50 euro per kind, inclusief materialen. Aanmelden kan via 0229-266344 of info@mak-blokweer.nl. Meer informatie: www.mak-blokweer.nl.
Kerstavond

BLOKKER - De Nieuw-Apostolische Kerk aan de Westerblokker 167b (hoek Oostergouw) opent op kerstavond, maandag 24 december, haar deuren. Het kerkgebouw is voor deze gelegenheid feestelijk versierd om bezoekers in de kerststemming te brengen. Om 19.30 uur begint een ongeveer één uur durend programma waarin het kerstevangelie wordt verteld, een korte overdenking wordt gegeven en veel ruimte is om gezamenlijk bekende kerstliederen te zingen. Enkele koorliederen zorgen voor de muzikale omlijsting. Na afloop is er gratis koffie, thee en limonade. Voor de kinderen is er een kerstcadeautje onder de grote kerstboom. De toegang is vrij en iedereen is van harte welkom. Eerste kerstdag, dinsdag 25 december, vindt om 10.00 uur een speciale kerkdienst plaats, met de kerstprediking, zang en muziek.
Volkskerstzang

HOORN - De Volkskerstzang in de Oosterkerk aan het Grote Oost 58 in Hoorn op kerstavond - maandag 24 december - is al jarenlang een traditie in Hoorn. Aanvang 20.00 uur. De meeste liederen worden begeleid door Alkmaar Brass, die daarnaast ook een paar kerstmedley’s spelen. Na afloop is er warme chocolademelk, glühwein of koffie en thee. De toegang is gratis.
Kerstspel
OOSTWOUD - In de kerk van Oostwoud (Oosteinde 44) vindt maandag 24 december om 19.00 uur - kerstavond - een kerstviering plaats voor groot en klein. Op het programma staat een kerstspel, maar er worden ook traditionele kerstliedjes gezongen. Dit jaar is er een 'Voice van Bethlehem'. Vier kandidaten verbeelden door middel van zang, dans, film of andere theater het kerstverhaal. De kerk is vanaf 18.40 uur open. De entree is gratis. Meer informatie: Age van Klaveren, 06-18298514.
Hartverwarmend

BLOKKER - De leden van Venster nodigen iedereen uit om op kerstavond - maandag 24 december - in het hervormde dorpskerkje aan de Westerblokker 105 in Blokker het geboortefeest van Jezus te vieren. De centrale gedacht in deze viering is: hartverwarmend. Het Gemengd Koor Grote Waal, onder leiding van Alwies Cock, zorgt voor muzikale ondersteuning. Na afloop is er koffie met een plakje kerstbrood, om de kerstavond gezamenlijk af te sluiten. De viering begint om 19.30 uur.
Mannenkoor

HOORN - Het Westfries Mannenkoor geeft tweede kerstdag - woensdag 26 december - een kerstconcert in de Oosterkerk aan het Grote Oost in Hoorn. Het koor staat onder leiding van dirigent Frank de Ruyter. Pianist is Hans Weenink. Het programma bestaat uit allerlei door de eeuwen heen gecomponeerde kerstliederen. Aanvang 14.30 uur. Entreekaarten (per stuk vijftien euro) zijn aan de kerk verkrijgbaar. Van tevoren reserveren kan ook: www.westfriesmannenkoor.nl of 0229-243192.
Kerstbingo

HOORN - In wijkcentrum De Zaagtand aan de Sint Eloystraat 106 vindt donderdag 27 december een feestelijke kerstbingo plaats. Er zijn diverse prijzen te winnen en deelnemers krijgen een drankje van het huis met een passende lekkernij. De bingomiddag duurt van 13.30 tot 15.30 uur. Deelname kost vijftig cent per kaart. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie: 0229-855700 of zaagtand@netwerkhoorn.nl.
Snert-winterwandeling

OUDENDIJK - Vanuit eetcafé Les Deux Ponts aan de Slimdijk 2 in Oudendijk start vrijdag 28 december om 13.30 uur een snert-winterwandeling. De gids laat de mooiste plekjes van veenpolder Beetskoog en Werelderfgoed Beemster zien. Na de wandeling staat erwtensoep met roggebrood en katenspek klaar. De wandeling is circa 8,4 kilometer lang. Kosten: 3,50 euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar 2 euro. Met erwtensoep zijn de kosten 8,50 voor volwassenen en 7 euro voor kinderen. Reserveren is gewenst: 0229-541275.
Kerst samen vieren

HOORN - In Het Lichtbaken aan de Maelsonstraat 6 in Hoorn vindt dinsdag 25 december een feestelijke kerstviering plaats. Zingen, musiceren, luisteren en samen eten; dat zijn de ingrediënten van deze ochtend. Aanvang 10.30 uur. Na het programma, rond 12.00 uur, is er koffie en thee. Daarna is er voor iedereen een lunch. Meer informatie: www.hetlichtbakenhoorn.nl.
Zelfhulp

REGIO - In samenwerking met een aantal gemeenten in deze regio biedt GGZ Noord-Holland-Noord online zelfhulpmodules voor mensen met milde psychische problemen aan. De modules bieden inzicht en tips bij veelvoorkomende klachten als piekeren, (werk)stress, somberheid en slecht slapen. De zelfhulpmodules zijn kosteloos via de website van GGZ Noord-Holland-Noord toegankelijk: www.ggz-nhn.nl/zelfhulp .
Minder piekeren

HOORN - De tijd nemen om te luisteren naar je lijf en innerlijke rustige stem; bij RCO De Hoofdzaak aan de Wilhelminalaan 2 in Hoorn kunnen geïnteresseerden vanaf dinsdag 8 januari via oefeningen, aandacht- en ademtraining leren om inzicht te krijgen in hun eigen patronen. De aandacht verleggen van stress, zorgen en piekeren naar ontspanning, rust en beter slapen. Trek makkelijk zittende kleding aan. Er zijn geen kosten aan verbonden. Er zijn zes bijeenkomsten gepland. Deze zijn van 10.30 tot 12.00 uur. Opgaven en meer informatie: karlijnhendrix@hotmail.com of 06-38286497.
Roken Pas

ZWAAG/BLOKKER - Bridgeclub Roken Pas start woensdagmiddag 9 januari een bridgecursus voor beginners in De Witte Valk aan de Dorpsstraat 175 in Zwaag. Docent Kees de Lange laat in korte tijd zien dat iedereen dit spel onder de knie kan krijgen. Na elf prikkelende avonden gaan de deelnemers door het leven als bridgespelers. De lessen duren circa 2,5 uur. Opgave en inlichtingen: ca.delange@quicknet.nl of 0228-562374. Roken Pas heeft twee speelsessies: op maandagavond in Het Gouden Hoofd aan de Westerblokker in Blokker en in De Witte Valk in Zwaag.
Klik en Tik

MEDEMBLIK / WERVERSHOOF - De computercursus Klik en Tik start in januari bij de Bibliotheek Medemblik en Wervershoof. Voor iedereen die graag meer met de computer wil doen, maar niet goed weet hoe dit werkt, is de computercursus Klik en Tik. Deze bestaat uit zes lessen. Klik en Tik start maandag 21 januari om 14.30 uur in de Bibliotheek Medemblik en om 14.00 uur in de Bibliotheek Wervershoof. De lessen duren twee uur. Deelname is gratis. Een lesboek kost tien euro. Meer informatie en aanmelden: 0228-743943 of via www.westfriesebibliotheken.nl.
Gouden Eeuw

HOORN - De gemeente Hoorn roept inwoners, ondernemers, verenigingen en instellingen op om initiatieven te bedenken voor het Jaar van de Gouden Eeuw in 2019. Alle ideeën die bijdragen aan een aantrekkelijk programma voor het themajaar zijn welkom. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NTBC) heeft 2019 uitgeroepen tot het Jaar van de Gouden Eeuw. NBTC gaat het verhaal over de Gouden Eeuw in Holland in binnen- en buitenland vermarkten. Hierbij spelen steden als Middelburg, Delft, Leiden, Haarlem, Amsterdam en ook Hoorn en Enkhuizen een hoofdrol. Als hoofdrolspeler is dit voor Hoorn een uitgelezen kans om zichzelf als ‘Stad van de Gouden Eeuw’ neer te zetten en zo de kansen van deze rijke geschiedenis voor Hoorn te verzilveren. Zondag 3 maart 2019 organiseren de gemeente Hoorn en Hoorn Marketing samen de officiële opening van het Jaar van de Gouden Eeuw in Schouwburg Het Park. Dan maken zij ook het programma van het Jaar van de Gouden Eeuw bekend. Er is al een groot aantal programmaonderdelen bekend. Zo staat de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Hoorn op 7 januari volledig in het teken van het Jaar van de Gouden Eeuw en werkt Hoorn samen met Medemblik en Enkhuizen aan een fiets- en wandelroute langs vijftig iconen uit de Gouden Eeuw. Ook werken verschillende partijen in de stad volop aan een groots en innovatief initiatief dat van het Westfries Museum en de Roode Steen een maand lang het kleurrijke decor van een indrukwekkende audiovisuele theatervoorstelling maakt. Initiatiefnemers kunnen hun initiatieven en ideeën tot 31 januari 2019 per mail aanmelden via goudeneeuw@hoorn.nl. Als er ook een subsidiebijdrage nodig is, dan kunnen zij hun idee tot uiterlijk 18 januari 2019 aanmelden via www.hoorn.nl/subsidies. Meer informatie bij Lizzy Bas, coördinator van het Jaar van de Gouden Eeuw, via goudeneeuw@hoorn.nl en 0229-252200.

Meer berichten