Kort nieuws

  Nieuws

Arabische avond

GROOTEBROEK - Hoe is het om te moeten vluchten uit je land omdat je er niet veilig bent? Hoe is het om in een vreemd land terecht te komen en niets te hebben? Deze vragen en nog veel meer vragen worden vrijdag 11 januari beantwoord in Jongerencentrum Inventas, Raadhuislaan 16 in Grootebroek. Stagiaire Abdullah neemt de aanwezigen graag mee in zijn reis van Syrië naar hier. Hij is nu drie jaar in Nederland en hij wil graag zijn levensverhaal vertellen. Hij laat iedereen graag kennismaken met zijn cultuur door middel van hapjes, beelden, muziek en de verhalen waarom hij en anderen moesten vluchten voor hun leven. Nieuwsgierig naar het leven en de ervaringen van Abdullah en waarom hij naar Nederland is gekomen? Kom dan naar Jongerencentrum Inventas. De deuren gaan om 19.00 uur open en de toegang is gratis.

Zelfhulp

REGIO - In samenwerking met een aantal gemeenten in deze regio biedt GGZ Noord-Holland-Noord online zelfhulpmodules voor mensen met milde psychische problemen aan. De modules bieden inzicht en tips bij veelvoorkomende klachten als piekeren, (werk)stress, somberheid en slecht slapen. De zelfhulpmodules zijn kosteloos via de website van GGZ Noord-Holland-Noord toegankelijk: www.ggz-nhn.nl/zelfhulp .
Minder piekeren

HOORN - De tijd nemen om te luisteren naar je lijf en innerlijke rustige stem; bij RCO De Hoofdzaak aan de Wilhelminalaan 2 in Hoorn kunnen geïnteresseerden vanaf dinsdag 8 januari via oefeningen, aandacht- en ademtraining leren om inzicht te krijgen in hun eigen patronen. De aandacht verleggen van stress, zorgen en piekeren naar ontspanning, rust en beter slapen. Trek makkelijk zittende kleding aan. Er zijn geen kosten aan verbonden. Er zijn zes bijeenkomsten gepland. Deze zijn van 10.30 tot 12.00 uur. Opgaven en meer informatie: karlijnhendrix@hotmail.com of 06-38286497.
Roken Pas

ZWAAG/BLOKKER - Bridgeclub Roken Pas start woensdagmiddag 9 januari een bridgecursus voor beginners in De Witte Valk aan de Dorpsstraat 175 in Zwaag. Docent Kees de Lange laat in korte tijd zien dat iedereen dit spel onder de knie kan krijgen. Na elf prikkelende avonden gaan de deelnemers door het leven als bridgespelers. De lessen duren circa 2,5 uur. Opgave en inlichtingen: ca.delange@quicknet.nl of 0228-562374. Roken Pas heeft twee speelsessies: op maandagavond in Het Gouden Hoofd aan de Westerblokker in Blokker en in De Witte Valk in Zwaag.
Klik en Tik

MEDEMBLIK / WERVERSHOOF - De computercursus Klik en Tik start in januari bij de Bibliotheek Medemblik en Wervershoof. Voor iedereen die graag meer met de computer wil doen, maar niet goed weet hoe dit werkt, is de computercursus Klik en Tik. Deze bestaat uit zes lessen. Klik en Tik start maandag 21 januari om 14.30 uur in de Bibliotheek Medemblik en om 14.00 uur in de Bibliotheek Wervershoof. De lessen duren twee uur. Deelname is gratis. Een lesboek kost tien euro. Meer informatie en aanmelden: 0228-743943 of via www.westfriesebibliotheken.nl.
Nieuwjaars-snert-winterwandeling

OUDENDIJK - Vanuit eetcafé Les Deux Ponts aan de Slimdijk 2 in Oudendijk start zondag 6 januari een nieuwjaars-snert-winterwandeling door de oude veenpolder Mijzen en Werelderfgoed Beemster. De start is om 14.00 uur en de wandeling is circa 6,5 kilometer lang. Reserveren en meer informatie: 0229-541275.
Hoornse Brassband en UpTight

HOORN - De Hoornse Brassband en Soul- en Gospelkoor UpTight geven zaterdag 12 januari samen een nieuwjaarsconcert in wijkcentrum de Huesmolen, De Huesmolen 60 in Hoorn. Al jaren repeteren zij allebei in de Notenkraker aan de Achterstraat in Hoorn. Onder de bezielende leiding van de dirigenten Gertjan Loot en Martijn Bos laten beide muziekgezelschappen hun repertoire horen, maar ze laten ook gezamenlijk nummers horen. Aanvang 20.00 uur. Kaarten (7,50 euro) zijn aan de zaal verkrijgbaar.
Sint Jozefhuis

HOORN - De begrippen barmhartigheid, liefdadigheid en vrijgevigheid hebben eeuwenlang het leven in het Sint Jozefhuis aan het Hoornse Achterom bepaald. En ze vormen nu de titel van een boek over dit wees- en armenhuis, waarvan de bouw in 1772 begon. Een eeuw lang waren het nonnen die in het huis de scepter zwaaiden; in 1982 vertrok de laatste. Na renovatie werd in 1986 het grootste deel van het complex in het kader van een Centraal Wonenproject verhuurd; ook trok de stichting Kaap Hoorn-vaarders in de regenten- en regentessenkamer. Leo van den Ouden dook in de geschiedenis van het Sint Jozefhuis, oud-journalist Hans Rijswijk leverde een bijdrage over de Kaap Hoorn-vaarders. Het voorwoord komt van wethouder/bewoner Samir Bashara. Die noemt het Sint Jozefhuis met zijn serene binnenplaats in het drukke centrum één van de best bewaarde geheimen van Hoorn. Het boek bevat 64 pagina's en is rijkelijk voorzien van foto's. Het is verkrijgbaar bij de Hoornse boekwinkels en bij Oud Hoorn aan Onder de Boompjes 22 in Hoorn.
Nieuwjaars-orgelconcert

VENHUIZEN - Organist Aarnoud de Groen speelt zondag 13 januari om 15.30 uur op het Pels & Van Leeuwen-orgel in de hervormde kerk aan de Kerkweg 113 in Venhuizen. Het concert begint om 15.30 uur. Kaarten (tien euro voor volwassenen en vijf euro voor kinderen tot en met elf jaar) zijn verkrijgbaar via muziek35@gmail.com en aan de kerk voorafgaande aan het concert. Meer informatie: www.zingenenzo.com.
SeniorenAcademie

HOORN - De HCC!-SeniorenAcademie presenteert woensdag 16 januari een bijeenkomst voor beginnende en minder gevorderde computergebruikers in het Sport Centrum, Holenweg 14a in Hoorn. Het onderwerp deze middag is 'digitale foto's bewerken'. De presentatie begint om 10.00 uur. De toegang is gratis voor leden van de HCC; niet-leden zijn van harte uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst. Meer informatie: 06-83351218 of f.bieri@hccnet.nl.
IRONMAN naar West-Friesland

REGIO - De IRONMAN komt in 2019 naar West-Friesland. In het weekend van 7 juli vinden een olympische en sprinteditie van de wereldberoemde triatlonwedstrijd plaats. Ook komt er een wedstrijd voor de jeugd en een Nightrun van het sportspektakel. In 2020 wordt het triatlonfestival uitgebreid met een IRONMAN 70.3. Naast West-Friesland vindt er in Nederland in augustus ook een IRONMAN plaats in Maastricht. Belangrijkste wedstrijd in beide plaatsen is de olympische afstand, de zogenoemde IRONMAN 5i50 met 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Daarnaast staat de zogenoemde IRONMAN 4:18:4, een sprintversie met 400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en 4 kilometer hardlopen op het programma. Op de zaterdag voor de wedstrijden is een IRONKIDS-wedstrijd voor jeugd tot veertien jaar. Het parcours is in Hoorn en de omliggende gemeenten. Vrijdagavond staat de Nightrun, een funrun van vijf kilometer, gepland. Op zondag bij de olympische afstand is er in het centrum van Hoorn op de Roode Steen een finishparty met rode loper en dj. De sprintwedstrijd vindt zaterdagavond plaats. In 2020 komt ook de IRONMAN 70.3 naar West-Friesland. Dat is een triatlon met 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen. De zeven West-Friese gemeenten steunen het evenement van harte. "Dit is geweldig nieuws voor de regio", zegt wethouder Ben Tap van Hoorn. "IRONMAN is een strek merk en levert veel publiciteit op. Daarnaast is het evenement goed voor de ondernemers in de regio. Ook moedigt de IRONMAN sporten in brede zin aan. Het past dan ook prima in de stimulering van de breedtesport die de West-Friese gemeenten voor ogen hebben. Jeugd, amateurs en professionals komen in deze opzet ook aan hun trekken." Inschrijven kan vanaf 15 januari. Kijk voor meer informatie op www.ironman.com/netherlands-events.

Meer berichten