'Je kunt de hele dag mooi zoet zijn' - Westfrieslanddag wordt één grote ontmoetingsplaats

  Nieuws

HOORN - "Om je hier in Westfriesland thuis te kunnen voelen, is het belangrijk dat je de historie ervan kent", aldus Jan Smit, voorzitter van het Westfries Genootschap. "Bovendien is het heel leuk om meer te weten over het cultureel erfgoed van onze regio. Vandaar de Westfrieslanddag!" Iedereen is zaterdag 8 april van harte welkom in het Van der Valk Hotel in Hoorn, waar bezoekers zich kunnen laten onderdompelen in veelzijdig Westfriesland en tegelijkertijd kennis kunnen maken met het Westfries Genootschap.
Het Westfries Genootschap komt op voor het cultureel erfgoed van Westfriesland, het gebied dat omsloten wordt door de 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk. Onder de paraplu van het genootschap zijn een aantal commissies, stichtingen en een vereniging werkzaam zoals Stichting Creatief Westfries, Stichting De Westfriese Molens, Stichting voor Landelijk Schoon West-Friesland en de Bouwhistorische Commissie. "Op de Westfrieslanddag zien en ervaren bezoekers wat wij allemaal doen", legt Corina van Willegen van de commissie Westfrieslanddag uit. "Alle commissies hebben een eigen stand. Maar liefst honderd vrijwilligers zijn in touw om jong en oud een mooie dag te bezorgen. Volwassenen kunnen bijvoorbeeld diverse workshops volgen, zoals een stamboom maken, meedoen aan de dialectenquiz en interessante lezingen volgen over de stolpboerderij en Westfries groen. Natuurlijk zijn ook veel foto's en filmmateriaal te bekijken. Zo laten we een opname zien van de winterkermis in Nieuwe Niedorp in 1929, met draaimolens op het ijs! Maar ook de ontwikkeling van de Westfrisiaweg brengen we in beeld; hoe was het, hoe ziet het er nu uit en hoe wordt het?"

Fotoshoot
Verder is een professionele fotograaf aanwezig om bezoekers in Westfries kostuum op de foto te zetten. "Deze fotoshoot is ook helemaal gratis", benadrukt Corina. "Compleet met één afdruk erbij." Ook aan kinderactiviteiten is deze dag geen gebrek. Netty Zander vertelt bijzondere geschiedenisverhalen, kinderen kunnen zelf meel maken bij De Westfriese Molens, een fotospeurtocht doen of meedoen aan de kleurplatenwedstrijd. Bij de Archeologische Dienst ligt een speciaal Dokter Bibber-spel klaar en mogen kinderen zelf aardewerk in elkaar zetten. Jan: "Verder zijn er optredens van de Oud Westfriese Dansgroep Wijdenes. De Stichting Creatief Westfries komt met voordrachten en rijmen in het Westfries." Corina: "Het wordt gewoon een topdag. Er is zó veel te doen, te beleven en te zien deze dag. Eigenlijk teveel om op te noemen. Je kunt in ieder geval de hele dag mooi zoet zijn."
Prijzen winnen
Het Westfries Genootschap houdt op haar Facebookpagina een leuke like- en winactie. Like de pagina en maak kans op een rondrit voor tien personen met een koets, bespannen met twee Friese paarden, door Opperdoes en omgeving. Ook Landelijk Schoon organiseert op de Westfrieslanddag een prijsvraag, waarbij elk uur een rondrit met een oldtimer - een T-Ford uit 1915 - wordt weggegeven. Jan: "Natuurlijk hopen we deze dag ook veel mensen te verwelkomen die ons werk willen steunen. Wie in april lid wordt van het Westfries Genootschap, betaalt voor 2017 slechts 15,50 euro. Normaal is dit 31 euro, dus de Westfrieslanddag is een mooie gelegenheid om van deze actie gebruik te maken!"
De Westfrieslanddag duurt van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Ook aan alle activiteiten die deze dag aangeboden worden, kunnen bezoekers kosteloos meedoen. Het Van der Valk Hotel is gelegen aan de Westfriese Parkweg 1 in Hoorn. Meer informatie: www.westfrieslanddag.nl. Kijk ook eens op www.westfriesgenootschap.nl. Hier is ontzettend veel informatie te vinden over de regio.

Meer berichten