Fris én fruitig! Zo maak je je eigen ijsje

Algemeen
Gezond en verrukkelijk; zelf waterijsjes maken van het lekkerste fruit.
Gezond en verrukkelijk; zelf waterijsjes maken van het lekkerste fruit. (Foto: AdobeStock)

REGIO - Hartje zomer, als de temperaturen de hoogte in schieten, is er eigenlijk maar één lekkernij die écht verkoeling biedt: ijsjes! Natuurlijk kun je je vriezer volstoppen met voorverpakte ijsjes, maar je kunt zelf ook heel eenvoudig frisse en fruitige ijslollies maken. Die zijn bovendien veel gezonder en smaakvoller dan verpakt ijs! Het enige dat je nodig hebt om je eigen eisjes te maken is overheerlijk vers fruit en een ijskoude vriezer of ijskist. 

Plastic ijsvormpjes met bijbehorende stokjes zijn handig als je zelf ijsjes wilt maken, maar met een eenvoudige plastic beker en een omgekeerde plastic lepel lukt het ook. Al is het natuurlijk wel een stuk duurzamer om herbruikbare ijsvormpjes te gebruiken. Of gebruik houten ijsstokjes, deze zijn te koop bij supermarkten en warenhuizen (tip: zoek ze bij de knutselspullen).

Kies je favoriete fruit

Eén van de fijnste dingen aan het zelf waterijsjes maken, is dat je helemaal zelf de smaak of smaken kunt bepalen. Kies je favoriete fruit, bijvoorbeeld aardbei, kiwi en mango. Je kunt één soort kiezen, maar ook meerdere en je kunt deze door elkaar mengen maar ook als laagjes opbouwen. Zorg er in elk geval voor gelijke hoeveelheden indien je laagjes wilt maken. 

Laagjes of één smaak?

Maak het fruit schoon of schil het en snij in blokjes. Pureer het fruit, bijvoorbeeld met behulp van een blender, tot een glad mengsel. Voeg 120 ml water toe en 60 gram suiker (of minder naar smaak), honing of zoetstof toe. Wil je een gelaagd ijsje, pureer de verschillende dan apart van elkaar. Giet het gepureerde fruit in de ijsvormpjes tot ze halfvol zijn, dek de vormpjes af en zet in de vriezer. Wil je gelaagde ijsjes maken, giet dan eerst één van de fruitpurees in het vormpje, laat deze bevriezen en giet dan het tweede laagje erop. Dat gaat weer in de vriezer, enzovoorts. Het stokje steek je in het ijsje wanneer de helft van de ijslollie bevroren is. Vervolgens giet de andere helft erop. Zet nog minimaal een uur in de vriezer en smullen maar! 

Varieer erop los!

Het leuke van deze ijsjes is dat je elk soort fruit kunt gebruiken dat je maar wilt. Experimenteer ook eens met kruiden als munt of basilicum. Of voeg (Griekse) yoghurt toe in plaats van water voor een romigere smaak. Pureer de vruchten niet of niet helemaal voor een extra smaaksensatie. 

Zelf koffie-ijs maken

Ben je dol op koffie? Maak dan eens een heerlijk koffie-ijsje met sterke koffie (of espresso), slagroom of gecondenseerde melk en maak het zo zoet als je zelf lekker vindt. Voeg voor een extra smaaksensatie specerijen toe (denk aan vanille, kaneel, kardemom of peper). Giet in de vorm, stokje erin en zet in de vriezer. Als dat geen pure verwennerij is...!


Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda