Week tegen Eenzaamheid: wat kun je ertegen doen?

Algemeen
Week tegen de Eenzaamheid.
Week tegen de Eenzaamheid. (Foto: Getty Images/iStockphoto)

REGIO - De Noord-Hollandse Maaike is werkzaam bij een landelijke non-profit organisatie. Zij laat weten dat zij in haar werk mensen helpt die overdag iets te doen willen hebben. ‘’Maar deze mensen weten niet hoe ze dat kunnen vinden’’, aldus Maaike. ‘’Zo hadden we een tijdje terug een meneer van rond de 60, die een paar jaar geleden door een ongeluk in een rolstoel kwam en niet meer kon werken. Maar na een tijd ging hij zich vervelen. Op de dagbesteding zat hij tussen mensen van rond de 80. Hij werd hier niet blij van, ook zijn vrouw vond dat hij niet te genieten was thuis.”

Glimlach

Maaike gaat verder: “Ik ging samen met deze meneer op zoek naar iets anders. We bekeken verschillende plekken. Bij een van die plekken zag deze meneer een paar bekenden van Heliomare. Er verscheen een grote glimlach op zijn gezicht en ze maakten grapjes. Een maand later ging ik nog eens langs. Hij heeft het helemaal weer naar zijn zin. En ook zijn vrouw zegt: Ik heb mijn oude, vrolijke, gezellige man terug.”

Het verhaal van Maaike over deze meneer van rond de 60 is een typisch voorbeeld van eenzaamheid.

Week tegen Eenzaamheid

Op donderdag 30 september is de Week tegen Eenzaamheid begonnen, die duurt tot en met donderdag 7 oktober. Eenzaamheid is er in vele soorten en maten. Als je meer sociale contacten zoals vrienden, collega’s en kennissen zou willen hebben, ben je misschien sociaal eenzaam.

Maar ook als je wél veel mensen om je heen hebt, kun je je eenzaam voelen. Je kunt veel bekenden hebben, maar bijvoorbeeld geen goede vrienden of een levenspartner. Dan spreken we over emotionele eenzaamheid.

Eenzaamheid kan ongezond zijn

Veel mensen voelen zich korte of lange tijd eenzaam, maar durven het niet te vertellen. Ze hebben misschien niemand om erover te praten. Of ze schamen zich. Dat is verdrietig. En het kan ook ongezond zijn. Mensen die zich eenzaam voelen, hebben meestal ook een slechtere gezondheid. Het is dus belangrijk om er niet mee te blijven zitten als je je alleen voelt.

Iedereen wil zich graag goed voelen. En iedereen gunt dat een ander zich ook prettig voelt. Actief, gewaardeerd en verbonden met anderen. Toch gaat het nog wel eens mis. Een klein steuntje in de rug kan dan een groot verschil maken. Vooral als je daarbij iemand aan een terugkerende activiteit helpt.

Als je erop let, zie je duidelijk aanwijsbare momenten waarop een mens zich eenzaam kan gaan voelen. Bijvoorbeeld als de partner komt te overlijden, als iemand verhuist of met pensioen gaat zodat de werkkring wegvalt. Ook als mensen wat minder mobiel worden, ligt eenzaamheid op de loer. En door het jaar heen zijn er momenten waarop iemand zich bijzonder alleen voelen kan, zoals de zomerperiode of de kerstdagen.

Tekst gaat door onder de foto

week tegen eenzaamheid dit kun je doen

Wat kun je tegen eenzaamheid doen?

1. Spreek iemand aan

Ken je een familielid, vriend of buurtgenoot die op zo’n moeilijk punt beland is? Dan is het fijn om hem of haar weer op weg te helpen. Dat kan al heel simpel: spreek diegene aan en vraag hoe het ermee gaat op deze koude (of juist warme, winderige, regenachtige of grijze) dag – zonder over eenzaamheid te beginnen.

2. Bedenk een activiteit

Er is iets wat heel goed kan werken, en dat is dit: bedenk samen een activiteit voor de komende tijd. Wat zou je buur of je familielid leuk vinden om (weer) te gaan doen, samen met anderen? Misschien heb je zelf wel een tip. De een houdt van tuinieren, de ander van biljarten. De een wandelt graag samen, de ander gaat liever in een leesclub. Iedereen heeft wel een hobby! En een hobby kun je delen.

3. Kijk wat er mogelijk is

Bekijk samen wat er in de buurt allemaal gedaan en georganiseerd wordt. Maak een rondje, pak foldertjes mee of zoek online. Hebben jullie een geschikte activiteit gevonden? Misschien kun je de eerste keer meegaan, dat is wel zo gezellig. En anders zoek je samen nog even verder. Vaak is dat al het zetje dat iemand nodig heeft om weer iets plezierigs te gaan doen.

Aan welke activiteiten kun je allemaal denken?

Zijn er wandelclubs, is er een eetgroep, een leeskring of knutselclubje? Wat doen het buurthuis en de bibliotheek, is er een seniorenvereniging? Zijn er gezamenlijke activiteiten vanuit een zorginstelling? Kan sociaal werk iets betekenen, of een vrijwilligersorganisatie?

De impact van corona

Het coronavirus maakt het niet eenvoudig om samen iets te ondernemen. Zeker ouderen, die nu eenmaal een verhoogd risico hebben, zijn vaak aan huis gekluisterd. Daardoor voelen veel mensen zich in deze tijd extra eenzaam. Des te belangrijker dus om tóch contact te houden, online of op veilige afstand.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda